Starity

Leonardo DiCaprio adatlap-pályázat

Lezárt téma, már nem lehet hozzászólni Nem indíthatsz új témát!
2016. október 19. 15:17 #1
Bessie
Bessie
funkcionális ♑
 
Státusz❤ YoonKook ❤
  Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 07.04.26.
Hozzászólás: 15792
Csatolások: 67783
Azonosító: 27941
Offline offline
Szombat esti lezárásig lehet beküldeni a pályázatot. Vasárnap este eredményhirdetés, lapátadás beer.gif
1 felhasználónak tetszik: FruFruChan
2016. október 19. 15:55 #2
- törölt felhasználó -    
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/1c/33/11/1c3311623afd7dc1a00c27b20388cf00.jpg

LEONARDO DICAPRIO


Család és gyerekkor

A közkedvelt színész Leonardo Wilhelm DiCaprio néven látta meg a navilágot a Kaliforniában található Los Angelesben 1974 november 11.-én. Édesapja George DiCaprio félig német, félig olasz származású, míg édesanya Irmelin Indenbirken anyai ágon orosz származású. DiCaprio keresztnevét Leonardo Da Vinci után kapta mivel Leonardo anyja épp Da Vinci egyik festményét nézegette amikor kisfia rugott egyet a pocakjában.George és Irmelin házassága korán véget ért,Leonardo csupán egyéves volt,amikor szülei különváltak.Leo ezután édesanyával maradt,de apja is nagyban támogatta fia jövőjét.

Karrier

Karrierje 1989-ben kezdődött,amikor is beválasztották Garry Buckman szerepére a Vásott szűlők című sikerfilm sorozatváltozatába. Ennek forgatása alatt ismerkedett meg legjobb barátjával Tobey Maguire-rel.Még ugyanebben az évben szerepet kapott a Santa Barbara című szappanoperában ahol Mason Capwellt alakította.1991 és 1992 között egy hajléktalan fiút alakított a Growing Pains című sorozatban.
A filmszerepeiről híres DiCaprio számára az 1993-ban megjelenő Ez a fiúk sorsa című film hozta a nagy átttörést, ahol olyan színészek oldalán láthattuk mint Robert De Niro és Ellen Barkin. Még ebben az évben Oscar díjra jelölték a Gilbert Grape-ben nyujtott alakításáért,Leo ekkor még csak 19 éves volt.

Sztárból szupersztár


Kétségtelen ,hogy a Titanic című filmről mindenkinek eszébe jut Leonardo DiCaprio neve, ez nem is csoda hisz Leo ennek a filmnek köszönheti világsikerét.A Titanic minden idők legnagyobb bevételét hozó filmje amely 11 Oscar díjat kapott.Ezt köveően DiCaprioból szupersztár lett akit a People Magazin számos alkalommal a világ legszebb emberei közé választott be. 1998 -ban, ünnepeltsége csúcsán, DiCaprio már magazinok hosszú sorának címlapján szerepelt, a Vanity Fairtől a Rolling Stone-ig, s egy alkalommal a legtöbb keresést regisztráló személy lett az internet korai korszakában.

Az elismert színész

2002-ben a Titanic sztárja dolgozni kezdett Steven Spielberg rendezővel akit több körben is elismertek .Stevnek köszönhetően Leonardo még ebben az évben szerepet kapott a Kapj el ha tudsz illetve a New York bandái című filmekben.Szintén Steven jóvoltából 2004-ben szerepet kapott az Aviátor című életrajzi filmben amely meghoztak a második Oscar díjas jelölést számára.2006-ban szerepet kapott A tégla című filmben majd ezt követően a megkapta a Véres Gyémánt főszerepét amelyel szintén begyüjtött egy Oscar jelölést.Leonardo végül 2015-ben öt Oscar díjas jelölés után megkapta első Oscar díját A Visszatérő című filmben nyujtott alakításáért.Leonardot még láhattuk a Nagy Gatsby-ben illetve a Wall Street Farkasában,amely filmek szintén nagy sikert hoztak a színésznek.

Magánélete


A környezetvédelmi csoportok nagyra becsülik a színészt, mivel menetrendszerinti repülőjáratokkal utazik privát gép helyett, illetve hybrid autót használ lakásán pedig napenergiát hasznosító panelek vannak. A Véres gyémánt forgatása során DiCaprio a maputói SOS Children's Village 24 árvájával dolgozott együtt s elmondása szerint mélyen megérintették a gyermekekkel való érintkezései. DiCaprio tulajdonát képezi Los Angeles-i otthona mellett egy New York -i lakás is. Megvásárolt egy belize -i szigetet, ahol öko-barát szállást tervez berendezni.
DiCapriot legjobban a nőcsábász szó jellemzi ugyan is több hosszabb és rövidebb kapcsolatba is bele bonyolódott az évek során.Többek közt együtt járt a Gisele Bündchen brazil szupermodellel, Kristen Zanggal és Vanessa Haydennel is.2005 novemberében komoly kapcsolatba alakított ki Bar Rafaeli izraeli modellel akivel egészen 2011 májusáig élt boldog párkapcsolatban.A szakítás után DiCaprio nem tétlenkedett sokat,ugyanis augusztusban összejött a Pletykafészek sztárjával Blake Lively-vel akivel októberig alkottak egy párt. Erin Heatherton modellel 2011 decemberében kezdett randizni a kapcsolatuk 2012 októberéig tartott.Leonardot ezt követően több nővel is szóba hozták többek közt a híres énekesnővel Rihannával,akivel a pletykák szerint 2015-ben randizgattak,de kapcsolatuk nem fordult komolyra.

Érdekességek

• Folyékonyan beszél németül
• Van egy háziállata egy Sulcata teknős, amely 70 évet él
• Rajong a modern festészetért
• Saját bio kávémárkája van
• Odavan a tigrisekért ,rendszeresen adományoz a tigris mentő szervezeteknek
• 2005-ben Leot arconvágták egy borospohárral,az elkövető nő két év börtönbüntetést kapott
• Túlélt egy cápatámadást
• Majdnem életét vesztette egy ejtőernyős ugráskor
• Kate Winslettel kétszer is együtt játszott, a Titanic forgatása óta pedig nagyon jó barátok
2 felhasználónak tetszik: Lindsay019, Tamás2.0
2016. október 19. 19:41 #3
Beyla
Beyla
carter
 
StátuszÉljen a szabadszólás joga! :)
  Csoport: Kitiltott
Csatlakozott: 12.09.22.
Hozzászólás: 8612
Csatolások: 2491
Azonosító: 186418
Offline offline
http://i166.photobucket.com/albums/u88/hollykeller_photos/ldp_zps24xdksk4.jpg

Életrajz


Amit tudni kell róla


Leonardo DiCaprio egy amerikai színész, producer, aki meghódította a filmvásznat. Pályafutása során számtalan kasszasikerben volt látható, ám a legtöbben az Eredet, az Aviátor, A Wall Street farkasa vagy a Nagy Gatsby című filmekből ismerhetik. Környezettudatos és nagyon nagy környezetvédő aktivista.

Korai évek – Kicsoda Mr. DiCaprio?


Leonardo Wilhelm DiCaprio, ismertebb nevén Leonardo DiCaprio 1974. november 11-én látta meg a napvilágot a Kaliforniabeli Hollywoodban. Édesanyja, Irmelin német származású jogi titkár volt, míg édesapja George DiCaprio képregény művész, aki félig olasz, félig bajor származású. Leonardo egyke, nincsen testvére. Egy interjúban azonban a színész orosznak is vallotta magát, hiszen néhai nagyszülei Oroszországból származnak. Érdekességképp érdemes megjegyezni, hogy azért lett Leonardo a neve, mert akkor rúgott először, amikor édesanyja Olaszországban egy Leonardo da Vinchi alkotást nézett. Szülei házassága azonban nem működött, s alig volt egy éves, amikor elváltak. Leo többnyire édesanyjával élt, édesapjával kevesebb időt töltött. Los Angelesben két helyen is lakott, míg édesanyja több állást is vállalt, hogy gyermeke számára biztosítani tudja a megfelelő anyagi körülményeket. DiCaprio a Seeds Elementary Schoolba járt, majd néhány évvel később a John Marshall High Schoolba jelentkezett, amely néhány háztömbnyire volt a lakhelyétől. Harmadik évben kimaradt a középiskolából, ám nem sokkal később végül sikerült szép eredményekkel leérettségiznie. Gyermekkora egy részét Németországban élő nagyszüleinél töltötte, így egy keveset beszél németül és olaszul is.

Karriere – Sztárrá válásának rögös útja


● Kezdetek

Leonardo karriere elején különböző reklámfilmekben, illetve oktatófilmekben szerepelt. Romper room című gyermeksorozat kasztjából hamar kizárták rossz magatartása okán, így követte mostohatestvérét, Adam Farrart, így egyre több reklámszereplésre kérték fel. 1990-ben megkapta élete első filmszereplését a Parenthoodban, amelyet követett a The New Lassie és a Roseanne alkotások. Valamint kisebb szerepet kapott egy szappanoperában is, amelyben Mason Capwellt kellett alakítania. Parenthood és a szappanoperában nyújtott teljesítménye okán díjra is jelölték, amely a Young Artist Award for Best Young Actor nevet viselte.

● 1991-1995: A nagy áttörés

DiCaprio a debütálását illetően a Critters 3-nak lehet betudni, amely egy klasszikus vígjáték-horrorfilm. Kisebb szerepét követően az ABC egyik szitkomjában, a Growing Painsben volt többször vendégszereplő, amelynek keretén belül Luke Brown hajléktalan fiút formálta meg. 1992-ben azonban nem csak televíziós filmekben való szereplésre akarta adni a fejét, hanem a mozivásznon is szeretett volna bizonyítani. Egy évvel később, 1992-ben a This Boy's Life-ban szerepelt, s csak nem négyszáz gyermekszínészt ütött ki a mezőnyből. 1993-ban Johnny Depp partnereként szerepelt a What's Eating Gilbert Grape című filmben, ami tulajdonképpen egy rosszul működő család életét mutatja be. Lasse Hallström bevallotta, hogy először egy kevésbé jóképű színészt akart a szerepre, ám mégis csak megállapodott DiCapriónál. A film költségvetése csak nem tizenegy millió dollár volt, s a film olyan hatalmas sikert aratott, hogy Leonardo több díjat is bezsebelt, valamint Oscarra és Golden Globe-díjra is jelölték. Két évvel később, 1995-ben a hatalmas sikereket követően a fiatal fiú egy western filmben akarta magát kipróbálni, a The Quick and the Deadben. A Sony Pictures nem volt biztos DiCapriót illetően, ám egy másik kollégája, Sharon Stone bízott az ösztöneiben, és kifizette a fiút. A Total Eclipse azonban már kedélyeket is borzolt, hiszen Arthur Rimbaud és Paul Verlaine homoszexuális kapcsolatát dolgozta fel. Eredetileg River Phoenixet választották a szerepre, ám a színész váratlanul elhunyt, így esett Leóra a választásuk. A Don's Plum rögtönzött rövidfilm is osztatlan sikert aratott. 2001-ben mutatták be először a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, és a kritikusok pozitívan fogadták. Mindezeket követte még egy utolsó alkotás 1995-ben, amely a The Basketball Diaries címet kapta, s formálta meg Jim Carrollt.

●1996-2001: A még nagyobb siker

1996-ban Claire Danes partnereként szerepelt a Romeo + Julietben, amely egy modern feldolgozása, úgymond újraértelmezése a Shakespearebeli Rómeó és Júlia drámának. A film olyan sikert aratott, hogy a bevétel az egeket verdeste, s végül megállapodtak a 147 millió dolláros nyereségben. Kétség sem fért ahhoz, hogy Leonardo karriere egyre csak felfelé ívelt, és kapta a jobbnál jobb felkéréseket. Szerepelt egy családi drámában, a Marvin's Roomban, majd ’97-ben James Cameron filmjében, a Titanicban Jack Dawson szerepe hárult rá Kate Winslet partnereként. DiCaprio kezdetben nem akarta elfogadni a felkérést, ám Mr. Cameron mégis csak meggyőzte őt ezt illetően. A film olyan nagy sikernek örvendett, hogy több mint egy milliárdos bevétele volt, és DiCaprio szupersztárrá nőtte ki magát. Tini lányok és fiatal nők bálványa lett, amelyet csak úgy neveztek, hogy „Leo mánia”. Számtalan ember, rajongó kezdett el tiltakozni, amikor is kiderült, hogy a 70.-dik Oscar gálán nem jelölték Leonardót, hiszen az alakítása kifogástalan volt. A hatalmas áttörést követően DiCaprio hírnevét ismételten filmezésre akarta felhasználni. Oscart ugyan nem kapott Titanicbeli szereplése okán, ám 1998-ban egy szatírában vállalt szerepet, a Celebrityben, amelyhez Woody Allen neve fűződik. Nem sokkal később egy kettős szerepre kérték fel a The Man in the Iron Mask című filmben, amely sikernek könyvelhető el, ám a Titanic sikereit elég messze volt. Egyébiránt a kritikusok pozitívan, elismerően nyilatkoztak Leonardo színészi vénájáról, valamint az egyik magazin szerint külleme androgün, míg arca egy bájos, ám de annál huncutabb angyaléhoz hasonlít. A film siker volt, a kritikusok kellemeset csalódtak, mégis csak sikerült dupla szerepével elnyernie az Aranymálna díjat. A színész nem kesergett, folytatta további pályafutását és a The Beach című filmben vállalt munkát, amelyben egy hátizsákos turistát játszik, aki az élet tökéletességeire törekszik.

● 2002-2007: A csúcsok csúcsa

2002-ben a Catch Me If You Can életrajzi drámában alakította Frank Abagnale Jr-t. A filmet Spielberg rendezte, és csaknem 147 különböző forgatási helyszínen jártak, és készítették el 52 nap leforgása alatt. A film nemzetközi siker lett, és a Titanic óta Leonardo legjobban jövedelmező alkotása. Roger Ebert csak dicsérni tudta DiCaprio színészi tudását - szerinte hihetetlen, hogy mennyi mindent ki tud hozni egy zavaros, sötét karakterből. A harmadik Golden Globe jelölését e film okán kapta meg. Még ugyanebben az évben Martin Scorsese csapott le az ifjú tehetségre, és szerződtette le a Gangs of New York c. történelmi film főszerepére. A film korhűen bemutatja a 19.-dik századi New York bűnűző társadalmát. A film költségvetése drága volt, ám mégis keveset hozott, és Leonardo teljesítményét illetően sem nyilatkoztak pozitívan. Ettől függetlenül Scorsese nem adta fel, s 2004-ben ismételten DiCapriót akarta legújabb filmje, az Aviator főszerepére. A szóban forgó személy nem adta fel, és nagy örömmel vállalta el Howard Hughes karakterének megformálását. A film sikert aratott világszerte, a kritikusok szerint kiemelkedő alakítást nyújtott, és bár ismét eljutott az Oscarig, valamint a Golden Globe-ig, díjat nem sikerült bezsebelnie. A Blood Diamond azonban már egy másik érát jelent a színész életében, hiszen a filmiparban kezdték egyre komolyabban venni őt. Gyémánt csempész főszerepét követően a The Departed c. alkotást érdemes megemlíteni, s hárították rá Billy Costigan szerepét, aki beépül egy bűnűző szervezetbe a rendőrség kérésére. A kritikusok pozitívan fogadták, s újabban Golden Globe-ra jelölték, függetlenül attól, hogy a Blood Diamonddal ismételten nem vitt haza egy Oscar szobrot.

● 2008-2012: Újabb sikerek

2008-ban David Ignatus háborús kémregényében, a Body of liesban kapta meg az egyik főszerepet. A film elkalauzol minket a mai háborús Közel-Keletre, és betekintést nyújt egy kém életébe. A film ugyan vegyes kritikát kapott, de a nézőközönség pozitívan fogadta, így DiCaprio listáján mindenképpen sikeres filmnek mondható. Kate Winslettel ismételten együtt dolgoztak egy film, a Revolutionary Road erejéig ugyanebben az évben. A rendező Winslet akkori férje volt, és bár mindketten vonakodtak elfogadni a szerepet, mégis rábólintottak. 2010-ben egy újabb Scorsese filmben látható Leo, a Shutter Islandben, amely egy pszichológiai thriller. Edward "Teddy" Daniels nyomozót egy szigetre küldik, hogy gyilkossági ügyben nyomozzon, ám a dolgok annyira összekuszálódnak, hogy a végére már ő maga sincs tisztában azzal, hogy kicsoda. A film sikeresnek mondható, hiszen 294 millió dollárt hozott a konyhára. 2010-ben pedig Christopher Nolan sci-fi filmjére mondott igent, az Inceptionra. Dom Cobbot, az extractort kellett megformálnia, aki belép az álmokba, így lop el bizalmas információkat. Az Inception sikerét követően J. Edgar Hoover önéletrajzi filmjében alakította az FBI megalapítóját J. Edgar Hoovert. 2012-ben pedig a Django Unchained láthattuk viszont a mozivásznon. Leo véletlenül elvágta kezét a forgatás alatt, de még így is hajlandó volt folytatni a munkálatokat. DiCaprio kilencedik Golden Globe jelölését pedig ez okán kapta meg.

● 2013-2016: Sikerei napjainkban

DiCaprio következő sikerfilmje, a The Great Gatsby volt, amely világszerte sikert aratott 2013-ban. Az alkotás vegyes kritikát kapott, ám a romantikus filmre egyöntetűen a legtöbb néző pozitívan reagált. Sokan dicsérték Leonardo teljesítményét, sőt mi több, volt, aki egyenesen ikonikusnak titulálta. Scorsese ezt követően ötödik alkalommal is felkérte DiCapriót főszereplőként, ám ezúttal a The Wolf of Wall Street című filmjében szerette volna szerepeltetni. Jordan Belfort karakterét olyan élethűen vitte filmvászonra, hogy egy újabb Oscar jelölést tudhatott magáénak. A szobrocskát ugyan nem vitte haza, de a Golden Globe díjat sikerült megkaparintania magának. 2015-ben pedig egy túlélő drámában, a The Revenantban kapta meg a főszerepet. A filmben nyújtott alakításáért rengeteg pozitív kritikát, díjat gyűjtött be (BAFTA, Golden Globe), és meghozta számára az Oscar-díjat is, amely a hetedik jelölése volt a filmográfiáját illetően. 2015. augusztus 10-én Scorsese bejelentette, hogy DiCaprio főszereplésével szeretné filmvászonra vinni a The Devil in the White City című alkotást.

Filantrópia, jótékonykodás – Miért is ne?


● Humanitárius tevékenységei

1998-ban DiCaprio és édesanyja 35 ezer dollárt adományozott a Los Angeles-i nyilvános könyvtárnak, valamint gyermekkori lakóhelyének helyreállítására, amelyet egy hatalmas földrengés akart megsemmisíteni. Valamint a Blood Diamond forgatása alatt több afrikai árva gyermekkel dolgozott együtt. Elmondása szerint nagyon megérintette őt az oda való látogatása. 2010-ben pedig egy millió dollárt adományozott a Haiti földrengés áldozatainak. Még ugyanebben az évben, novemberben pedig Wildlife Conservation Society szervezetnek adott egy millió dollárt. 2011-ben csatlakozott a Animal Legal Defense Fund's kampányhoz, hogy megmentsen egy tigrist. 2013 áprilisában pedig az elfogadás mellett kampányolt és 61 ezer dollárt adott az LGBT közösségnek. 2016 elején Ferenc pápa hívta fel a figyelmet a környezetvédelemre, amelyet követően ebből kifolyólag személyesen találkozott Leonardóval is. A Beyond the Sun lesz az első film, amelyben egy pápa szerepelni fog. A filmből befolyó összeget pedig Argentínában fogják jótékony célokra felhasználni.

● Környezetvédelem

A Titanic sikerét követően DiCaprio 1998-ban létrehozta a Leonardo DiCaprio Foundation non-profit szervezetet jótékonykodás céljából, amely elősegíti a környezettudatosságot. A Föld egészére kiterjedő környezetszennyezésre, globális felmelegedésre, üvegházhatásra és egyéb környezetkárosító tényezőkre igyekszik felhívni az emberek figyelmét. Projektje több mint negyven országban működik, és leforgatott egy dokumentumfilmet is, amely a Water Planet and Global Warning címre hallgat. Aktív környezetvédői részvételét pedig folyamatosan díjazzák, elismerik. 2007-ben egy tizenegy órás dokumentumfilmben szerepelt, amelynek narrátora és társírója volt. Csak nem negyven millió dollárt hozott a konyhára, ami messze a világon az egyik legtöbbet hozó dokumentumfilm. Leo csupán csak annyit mondott az embereknek, hogy a bolygónk Sorsa a mi kezünkben van. Állítása szerint a legnagyobb problémát a globális felmelegedés okozza. 2016-ban csak nem 15 és fél millió dollárt adományozott, hogy hozzájáruljon a vadon élő állatok, valamint az őslakosok jogainak megóvásához és a klímaváltozás egyéb kellemetlen mellékhatásainak elleni küzdelemben is hajlandó részt venni. Fő támogatója a World Wildlife Fund, Global Green USA, International Fund for Animal Welfare és a the Natural Resources Defense Council szervezeteknek is. 2016-ban Idonéziába utazott, hogy a pálmaolajról és az erdőtüzekről folytasson egy komolyabb vitát. Környezetbarát autót vezet – van egy elektromos autója (Tesla Roadster) és két hibrid autója (Fisker Karma és Toyota Yaris), valamint az otthona is tele van napelemekkel. 2014-ben kinevezték az ENSZ egyik nagykövetének, aki az éghajlatváltozás ellen lobbizik. Főproducere a Cowspiracy Netflix gyártotta sorozatnak, amely a mezőgazdaságra és a környezetszennyezettségre fókuszál. 2016-os Oscar ceremóniabeli beszédében a környezetváltozásra hívta fel a figyelmet.

„A klímaváltozás valós, ez történik most. A legsürgetőbb, legveszélyesebb fenyegetés a fajunkkal szemben. Közösen és együtt kell dolgoznunk azon, hogy ezt a folyamatot képesek legyünk megállítani. Szükségünk van a világ vezetőinek támogatására, akik nem akarják észrevenni, de akik mindezt észreveszik, azok az őslakosok és több milliárd hátrányos helyzetű emberek, akinek hangját elnyomja a politika és a kapzsiság.”

Leo magánrepülővel és yachttal is rendelkezik, emiatt számos negatív jellegű kritika érte őt, miszerint csak bort iszik és vizet prédikál. Robert Raiper, környezetvédelmi szakértő megvédte a színészt, miszerint DiCaprio csupán igyekszik a környezetszennyezést a legkisebb mértékre leredukálni.

Magánélete – Minden ami privátszféra


Leonardo szerelmi életéről mindig is előszeretettel csámcsogott a sajtó, sőt mi több, közkedvelt téma még napjainkban is. ’90-es években Bijou Phillips színésznővel szűrte össze a levet, majd két modellel, Kristen Zanggal és Emma Millerrel. Kapcsolatai futókalandok voltak, ám komolyabb párkapcsolata Gisele Bündchen brazil származású modellel volt, akit 2000-ben ismert meg, ám öt évvel később, 2005-ben útjaik elváltak. A vigaszt Bar Refaeli izraeli modell karjai közt találta meg, sőt mi több még Izraelbe is elutazott és gondolkodott azon is, hogy felveszi a zsidó vallást. Kapcsolatuk 2011-ben zátonyra futott. Rövidke románcot folytatott az utóbbi években Blake Lively-val és Toni Garn német modellel is. Leonardónak van egy háza Los Angelesben és New Yorkban. Valamint vásárolt egy kisebb szigetet, hogy környezetbarát otthonát ott építhesse fel. 2014-ben megvásárolta a Kaliforniabeli Dinah Shore középkori rezidenciát restaurálás, felújítás céljából. Arca súlyosan megsérült 2005-ben, amikor is Aretha Wilson fejbe ütötte őt egy törött üveggel egy hollywodi partin. Miután Wilson bűnösnek vallotta magát, két év fegyházra ítélték meggondolatlan tette miatt. A 2008-as, illetve 2012-es választásokon DiCaprio Barack Obamára szavazott, sőt mi több pénzbeni támogatást is nyújtott a pártnak.


Filmográfia

Filmekben, sorozatokban

Filmekben

A visszatérő (2015) - Hugh Glass
The Audition (2015) – Önmagát lakította [rövidfilm]
A Wall Street farkasa (2013) - Jordan Belfort
A nagy Gatsby (2013) - Jay Gatsby
Django elszabadul (2012) - Calvin Candie
J. Edgar - Az FBI embere (2011) - J. Edgar Hoover
Inception: The Cobol Job (2010) – Cobb [rövidfilm]
Eredet (2010) - Cobb
Viharsziget (2010) - Teddy Daniels
A szabadság útjai (2008) - Frank Wheeler
Hazugságok hálója (2008) - Roger Ferris
Véres gyémánt (2006) - Danny Archer
A tégla (2006) - Billy
Aviátor (2004) - Howard Hughes
Kapj el, ha tudsz (2002) - Frank Abagnale Jr.
New York bandái (2002) - Amsterdam Vallon
Don kocsmája (2001) - Derek
A part (2000) - Richard
Sztárral szemben (1998) - Brandon Darrow
A vasálarcos (1998) - King Louis XIV / Philippe
Titanic (1997) - Jack Dawson
Marvin szobája (1996) - Hank
Rómeó és Júlia (1996) - Romeo
Teljes napfogyatkozás (1995) - Arthur Rimbaud
Egy kosaras naplója (1995) - Jim Carroll
Gyorsabb a halálnál (1995) - Kid
The Foot Shooting Party (1994) – Bud [rövidfilm]
Gilbert Grape (1993) - Arnie Grape
Ez a fiúk sorsa (1993) – Toby
Poison Ivy - Szex, hazugság, bosszú (1992) - Guy
Rémecskék 3. (1991) – Josh

Sorozatokban

Growing Pains (1991-1992) - Luke Brower (23 epizód)
Parenthood (1990-1991) - Garry Buckman (12 epizód)
Roseanne (1991) - Darlene's Classmate (1 epizód)
Santa Barbara (1991) - Fiatal Mason Capwell (1 epizód)
The Outsiders (1990) - Kid Fighting Scout (1 epizód)
Az új Lassie (1989) – Glen (2 epizód)
Romper Room (1979) - Egy gyerek (1 epizód)

Egyéb közreműködései, munkálatai

Producerként

Robin Hood: Origins (2017) [forgatás alatt]
Az éjszaka törvénye (2016)
Delirium (2016)
The Corporation (Ismeretlen dátum)
Before the Flood (2016)
The Ivory Game (2016)
Catching the Sun (2015)
Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014)
Virunga (2014)
A Wall Street farkasa (2013)
A harag tüze (2013)
Vakszerencse (2013)
A hatalom árnyékában (2011)
A lány és a farkas (2011)
Az árva (2009)
Greensburg (2008 – 1 epizód)
Az utolsó óra (2007)
Kertész az édenkertben (2007)
Aviátor (2004)
A Richard Nixon-merénylet (2004)

Íróként

Greensburg (2008 – 1 epizód)
Az utolsó óra (2007)
2 felhasználónak tetszik: missdaisy, AmyVie
2016. október 22. 10:26 #4
missdaisy
missdaisy
sérendipité
    Csoport: Tag
Csatlakozott: 15.09.20.
Hozzászólás: 1631
Csatolások: 34831
Azonosító: 249895
Offline offline
http://www.kepfeltoltes.hu/161022/leonardo_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
blush.gif beer.gif


AMIT TUDNI KELL RÓLA:

Leonardo DiCaprio amerikai származású színész és film producer. Színészi pályafutása az 1990-es évek elején vette kezdetét, azóta pedig számos sikerfilmben mutatta meg tehetségét a nézőközönségnek. Legismertebb filmjei közé tartozik az 1996-os Rómeo és Júlia, az 1997-ben megjelent Titanic, a 2002-es Kapj el, ha tudsz, a 2010-es Eredet, illetve a 2013-as Nagy Gatsby és a Wall Street Farkasa. 2015-ben a Visszatérőben nyújtott alakításáért Oscar díjjal jutalmazták, emellett azonban számos díjat zsebelt már be kiemelkedő színészi alakításáért. Leo jelenleg egy projekten dolgozik, a The Devil in the White City c. filmen, azonban ennek hivatalos premierdátumát még nem jelentették be. A 2016-os év nagy részét produceri munkálatokkal töltötte.


KEZDETEK, GYERMEKKOR, TANULMÁNYOK:

Leonardo Wilhelm DiCaprio néven látta meg a napvilágot a kaliforniai Los Angeles városában, az Amerikai Egyesült Államokban, Irmelin Indenbirken és George DiCaprio egyedüli gyermekeként. Édesanyja német származású egykori jogi titkárnő, édesanyja pedig félig olasz, félig szintén német felmenőkkel rendelkező képregény illusztrátor és író. Anyai ágán egyébként orosz felmenői is vannak, nagyanyja Helene Indenbirken az oroszországi Yelena Smirnovában élt. Szülei mindössze egy éves korában váltak el, ezután pedig a kis Leot édesanya mellé helyezték el, és bár viszonylag kevés időt töltött édesapjával, kapcsolatuk mégis szoros maradt. Leo és édesanyja gyakran költözködött az angyalok városában belül, laktak az Echo Parknál, de Los Felizben is éltek egy darabig, Irmelin pedig számos munkát kellett hogy vállaljon, hogy gondoskodni tudjon kettejükről.

Leo a Los Angeles-i általános iskolában kezdte meg tanulmányait, majd középiskolai oktatását a John Marshall High School-ban folytatta, de a Los Angeles Center for Enriched Studies-ban is tanult négy éven át. A gimnáziumból tizenegyedikes korában került ki, azonban később befejezte tanulmányait és megkapta egyenértékű érettségijét. Szülei viharos kapcsolatána köszönhetően szeretett bele a színészetbe, hiszen gyermekkora óta imádta imitálni az embereket. Éppen ezért gyakorolta és tökéletesítette otthon saját kabaréjeleneteit. Gyermekszínészként számos produkcióban felntűnt, a sikert azonban kamaszéveiben érte csak el.


Színészi pályafutása

KORAI KARRIER: GYERMEKSZÍNÉSZET, REKLÁMOK, SOROZATSZEREPEK (1979-1991):

Színészi karrierje mindössze 5 éves korában vette kezdetét, amikor is vendégszerepet kapott a Romper Room című tévésorozatban, azonban itt csak egy epizód erejéig láthattuk, ugyanis a forgatáskor rossz magatartás képviselt. Ezután kezdte el követni mostohatestvére, Adam Farrar példáját, és főként reklámfilmeken kezdett el dolgozni. 14 éves korában kapta meg egyik legnagyobb ilyen munkáját, mely által a Matchbox nemzetközi reklámjában szerepelhetett. 1989-ben ismét egy sorozattal próbált szerencsét, ekkor a nagysikerű Az új Lassie-ben kapott szerepet, mint Glen, akit két részen át alakított. 1990-ben kapta meg első komolyabb szerepét a Parenthood címen futott tévésorozatban, ahol Garry Buckman szerepét öltötte magára. A sorozat által ismerte meg Leonardo Tobey Maguire-t, akivel azóta is szoros barátságot ápol. Ugyanebben az évben vendégszerepelt a The Outsiders és a Santa Barbara c. műsorokban is, egy-egy epizód erejéig.


NAGY FILMSZEREPEK, KASSZASIKEREK, NEMZETKÖZI ELISMERÉS (1991-2000):

Első filmszerepére sem kellett sokat várni, 1991-ben ugyanis megkapta Josh szerepét a Rémecskék c. amerikai horror/thriller film harmadik részében. Nemsokkal ezután debütált az ABC legújabb vígjáték sorozata, a Growing Pains is, ahol Luke Brower szerepét kezdte el alakítani. A sorozat a hajléktalan fiú, Luke történetét meséli el, akit magához fogad a Seaver család. 1992-ben a Poison Ivy - Szex, hazugság, bosszú c. produkcióban játszott, mint Guy. 1993-ban maga Robert De Niro választotta ki közel négyszáz fiatal színészpalánta közül Leonardót, hogy oldalán főszerepet játsszon az Ez a fiúk sorsa című drámafilmben. A produkció egyébként az ugyanezen címen megjelent memoár történetét dolgozza fel, Leót pedig Toby szerepében láthattuk. Az év második felében debütált a What's Eating Gilbert Grape című filmje, melyben Johhny Depp oldalán játszhatott főszerepet. A film hatalmas sikert aratott, a bevételek meghaladták a 11 milliót is, illetve ezzel a szereppel bizonyította be Leo a kritikusok számára, hogy igen is a színészi pályára való, hiszen alakításáért Oscar és Golden Globe díjra is jelölték. Az 1994-es évben jelent meg a The Foot Shooting Party c. rövidfilmje. 1995-ben megkapta első western filmes főszerepét, a Gyorsabb a halálnál című produkcióban. A szerepet Leo egyébként kolléganőjének, Sharon Stonenak köszönheti, aki meggyőzte a készítőket, hogy igenis a fiú lenne a legjobb választás Kidre. Ugyanebben az évben jelent meg az Egy kosaras naplója című életrajzi film is, melyben Leo egy drogproblémás fiatal kosarazót, Jim Carrollt alakítja. Novemberben debütált Teljes napfogyatkozás c. produkciója, mely Paul Verlaine és Arthur Rimbaud francia költők viharos kapcsolatát dolgozta fel. Érdekesség, hogy ez volt Leo első olyan filmje, ahol homoszexuálist alakított.


Az 1996-os évben jelent meg következő új filmje, a Marvin szobája, melyben Hank karakterét alakította. Szintén 1996-ban került mozikba az angol költő, William Shakespeare Rómeo és Júlia című művének legújabb feldolgozása, melyben Rómeo szerepét Leonardo, míg Júlia szerepét Claire Danes színésznő kapta meg. A produkció hatalmas sikernek örvendett, a bevétel elérte a 147 milliós összeget is, ezzel az 1990-es évek egyik legjobb filmjei közé kerülve. A film természetesen Leo karrierjét is beindította, hiszen ennek köszönhetően kapta a következő évben James Cameron legújabb produkciójában, az igaz történetet alapuló Titanicban Jack Dawson szerepét. Érdekesség, hogy Leo eredetileg nem akarta vállani a szerepet, azonban végül a rendező, James Cameron mégis rávette a fiatal színészt, hogy játsszon a filmben. Természetesen a produkció nemzetközi siker lett, a bevétel több milliárdos lett, illetve 14 Oscar jelölést kapott a film, melyből 11-et meg is nyert. Leonardo karrierje ezután indult csak be igazán: több millió rajongóra tett szert világszerte, illetve a People magazin 50 Legszebb emberek közé is bekerült 1997-ben és 1998-ban is. 1998-ban került bemutatásra A vasálarcos című film, melyben Leo kettős szerepet hozott: ő alakította XIV. Lajos királyt, illetve annak ikertestvérét, Fülöp herceget. A produkcióban olyan színészekkel láthattuk a vásznon a színészt, mint Jeremy Irons, John Malkovich, illetve Gérard Depardieu. A film ugyan sikeres lett, Leo alakítása azonban első Aranymálna díját hozta meg. Ugyanebben az évben láthattuk még Woody Allen legújabb vígjáték-filmjében is, a Sztárral szemben c. produkcióban, mely egy elvált pár sztárrá válását mutatja be.


MUNKÁLATOK NEVES RENDEZŐKKEL, VILÁGHÍRNÉV (2000-2012):

Leo következő produkciója a 2000. márciusában bemutatott A Part c. film, mely Alex Gerland ugyanezen címen megjelent regényét dolgozza fel. A filmben Leo Richard szerepében látható, aki egy amerikai hátizsákkal keresi az élet tökéletes értelmét a Thaiföld-i Gulf szigeten. A produkció amerikai szinten 50 milliós bevételt, míg nemzetközi viszonylatban 144 milliót hozott. Leo alakításáért Razzie díjra jelölték. A 2001-es évben debütált a Don kocsmája c. film, melyben Leo Dereket alakította. A következő évben, 2002-ben Steven Spielberg legújabb alkotásában, a Kapj el, ha tudsz című életrajzi drámában láthattuk a színészt, ahol a fiatal Frank Agagnale-t alakította. Leonardo karrierében a Titanic óta ez a film lett az egyik legkiemelkedőbb alakítás, mely Golden Globe jelölés is hozott a fiatal színész számára. A filmet egyébként összesen 147 helyszínen forgatták le, mindössze 52 nap alatt, a bevételek pedig nemzetközileg elérték a 350 millió dolláros értéket is. Ugyanebben az évben Leo egy másik neves rendezővel dolgozhatott együtt, méghozzá Martin Scorsesesszel, akinek New York bandái című filmjében játszott főszerepet az amerikai színész. A film a 19. században játszódik, és az ír - amerikai ellentéten alapszik. Két évvel később, 2004-ben Leo és Martin ismét együtt dolgozott, ekkor az Aviátor című produkción. A történet egy életrajzi drámafilm, mely Charles Higham "Howard Hughes titokzatos élete" című bestsellerén alapszik. A film világszerte kasszasiker lett, számos neves díjátadón kapott jelölést, többek között az Oscaron és a Golden Globe-on is. 2006-ban két produkcióban láthattuk Dicapriót. Az első A tégla, melyben olyan színészekkel dolgozott együtt, mint Matt Damon, Jack Nicholson vagy éppen Alec Baldwin. A film két rendőr történet mutatja be, akik egy ír maffiát akarnak lebuktatni Bostonban. Leó másik projektje ebből az évből a Véres gyémánt c. film, melyben Danny Archer karakterét formálja meg.

2008-ban jelent meg a Hazugságok hálója című amerikai akció- és drámafilm, mely David Ignatius regényén alapszik. A történetben Leo egy CIA ügynököt, Rogert alakítja, aki egy veszélyes terrorista nyomába szegődik a Közel-Keletre, hogy megakadályozza a nukleáris katasztrófát. A film nagyjából 40 milliós bevételt hozott, illetve igen jó kritikákat kapott. Ugyanebben az évben Leo ismét együtt dolgozhatott Titanicos kolléganőjével, Kate Winslettel, A szabadság útjai című romantikus drámafilmben. A filmben Leo és Kate egy 1950-es évekbeli fiatal házaspárt alakít, akik nehéz körülmények között, de nagy szeretetben nevelik gyermekeiket. 2010-ben Leo ismét egy Martin Scorsese filmre mondott igent, ezúttal a Viharsziget című thrillerben láthattuk. A filmben nyújtott alakítása lenyűgőzte a kritikusokat, ezt a több, mint 294 milliós bevétel is igazolja. Ugyanebben az évben Christopher Nolannal is együtt dolgozhatott DiCaprio, az Eredet című filmen. A történet Dominic Cobbra fókuszál, aki az álmok világában lop el bizalmas információkat fontos emberektől, azonban legújabb feladata - hogy beágyazzon egy ötletet - számos kihívást ad. A film Nolan egyik legsikeresebb alkotása, melyben Leo mellett olyan színészeket láthatunk, mint Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Cillian Murphy vagy éppen Marion Cotillard. Az alkotás közel 300 millió dolláros bevételével nemzetközi kedvenc a mai napig. 2011-ben ismét egy életrajzi dokumentumfilmet vállalt el az amerikai színész, a J. Edgar című produkciót, mely az F.B.I. megalapítójának történetét meséli el. Következő munkája a 2012. végén megjelent Django elszabadul c. Quentin Tarantino által rendezett westernfilm, melyben Jamie Foxx oldalán láthattuk főszerepben. A film hatalmas sikernek örvendett, Leo ismét Golden Globe jelölést kapott alakításáért, a produkció bevétele pedig több, mint 400 millió dollár fölött volt.


LEGÚJABB PROJEKTEK, A VISSZATÉRŐ ÉS AZ OSCAR (2013-jelenleg):

A 2013-as év két újabb kasszasikert is tartogatott Leo számára. Az F. Scott Fitzgerald által írt A Nagy Gastby című regény filmadaptációjában megkapta Jay Gatsby szerepét, melyet a kritikusok is csak magasztalni tudták. A romantikus drámafilm hatalmas sikert hozott, nagyjából 105 milliárd dollárt kaszáltak a készítők a produkción. Az év végén Leo ismét, immár ötödjére is együtt dolgozhatott Martin Scersesesszel, a Wall Street farkasa című életrajzi- vígjátékfilmen. Itt olyan színészekkel játszott a nagyképernyőn, mint Margot Robbie, Jonah Hill, vagy éppen Matthew McConaughey. A film Jordan Belfort amerikai bróker siker, majd bukástörténetét meséli el. A produkció kétség kívül Leonardo egyik legkiemelkedőbb alakítása, játékáért ismét kapott Oscar jelölést, azonban ezúttal sem sikerült bezsebelnie a díjat, a Golden Globe jelölését azonban hazavihette. 2015. októberében debütált a The Audition c. filmje, mely egyben hatodik közös munkája Martin Scorsese rendezővel. Leo a rövidfilmen nemcsak Martinnal, de régi kollégájával, Robert De Niróval is együtt dolgozhatott. 2015. végén került képernyőre Leo legújabb produkciója, a kaland- és thrillernek titulált Visszatérő című film. A történet az 1820-as években játszódik, amikor is egy szőrme szerző expedíción Hught megtámadja egy medve, majd a tél közepén egyedül kell harcolnia a túlélésért. A filmben nyújtott alakítása kétség kívül fantasztikus, ezt számos általa nyert díja is bizonyítja, többek között az Oscar is, melyet 2016-ban végre haza tudott vinni. 2016-ban ismét Martin Scorsesesszel tanácskozott a színész, aki Leót választotta főszereplőjének legújabb filmjéhez, a The Devil in the White City-hez. A filmhez a munkálatok még nem kezdődtek meg.


PRODUCER MUNKÁLATOK:

Leo nemcsak színészként, de producerként is tevékenykedik, a 2004-es évtől kezdve. Első munkája ugyanis ebben az évben debütált, méghozzá A Richard Nixon-mesérénylet. Ugyanebben az évben debütált az Aviátor című film is, melyben nemcsak főszerepet játszott, de produkceri munkálatokat is elvégzett. 2007-ben adta újra nevét a Kertész az édenkertben című produkcióhoz. A következő évben, 2008-ban jelent meg a Greensburg c. tévésorozat, 2009-ben pedig Az árva c. horrorfilm munkálatában segédkezett. 2011-ben a Lány és a darkas, valamint A hatalom árkényában, 2013-ban pedig a Vakszerencse és a Harag tüze c. filmekhez végzet produceri munkálatokat. Ugyanebben az évben Wall Street Farkasában játszott főszerepet, illetve produceri feladatokat is ellátott a film kapcsán, mely később hatalmas sikernek örvendett. 2014-ben a Cowspiracy c. dokumentumfilmhez adta nevét, 2015-ben pedig a Catching The Sun c. produkcióban segédkezett. A 2016-os évben főként produceri munkálatokat végzett, többek között az ő nevéhez fűződik a The Ivory Game, a Before The Food, a The Corporation, illetve a Delirium és Az éjszaka törvénye. Jövőre kerül mozikba a Robin Hood trilógia első része, a Robin Hood: Origins, melynek produceri munkálatait Leo is végzi.


Magánélete

PÁRKAPCSOLATOK:

Leonardo magánélete mindig is közkedvelt témája volt a médiának. 1994-ben a brit modellel, Kate Mosszal hozta össze a sajtó. Ugyanebben az évben, nagyjából négy hónapig randevúzott az amerikai modellel, Bridget Hallal. A Rómeo és Jőlia forgatásn 1995-ben ismerkedett meg Claire Danesszel, akivel a sajtó szintén összeboronálta a színészt, azonban a két színész tagadta, hogy bármi is lenne köztük. 1996 és 1997 között Leo a szőke modellel, Kristen Zanggal alkotott egy párt, miután 1997-ben elváltak útjaik. 1997-ben Natasha Henstridge énekesnővel hozta össze a média Leót, akivel később be is igazolódott, hogy együtt vannak. Kapcsolatuk során az a pletyka is felmerült, miszerint Natasha gyermekének Leó az édesapja, ez azonban nem volt igaz. 10 hónapnyi randizás után szakítottak, Leo azonban nem volt sokáig szingli, hiszen nemsokkal ezután jött össze a nála 12 évvel idősebb színésznővel, Demi Mooreral. 1998-ban ismét egy modellel szűrte össze a levet, Bijou Philips személyében, rögtön utána pedig Naomi Campebellel, Amber Vallettával és Vanessa Trumppal boronálta össze a sajtó. 1999-ben ismét hangos volt a média Leótól, hiszen a média Kidada Jonesszal, Virgine Ledoseynnel, Carmen Electrával és Paris Hiltonnal is kapcsolatba hozta.

2000-ben állapodott meg az ikonikus brazil modell oldalán, Gisele Bündchennel, akivel nagyjából öt évig alkottak egy párt. Kapcsolatuk végül 2005. novemberében ért véget. Egy hónappal később Leót már az izraeli Sports Illustrated modellel, Bar Refaelivel karöltve kapták lencsevégre. A páros később megerősítette, hogy együtt vannak. Szakításukra 2011. májusában került sor, amit azzal indokoltak, hogy elhidegültek egymástól. Ugyanekkor azonban Blake Livelyvel kapták lencsevégre a színészt, ami megkérdőjelezte szakításukat. Blake-kel nagyjából 4 hónapig randevúztak, majd októberben szakítottak. Ezután a média az amerikai Victoria's Secret modellel, Erin Heathertonnal hozta össze Leót, akivel nagyjából egy évig alkottak egy párt, 2012. novemberében elváltak útjaik. 2012-ben Miranda Kerrel és Margarita Gauchettel, 2013-ban pedig Palvin Barbarával és Alesia Riabenkovával boronálta össze a sajtó. Ugyanebben az évben kezdett el randevúzni a német topmodellel, Toni Garnnal. Vele is nagyjából egy évig alkotott egy párt, majd 2014. decemberében szakítottak. 2015-ben az R'n'B énekesnővel, Rihannával boronálta össze a sajtó, ami igaznak bizonyult. Két hónapig alkottak egy párt. 2015. nyarán a szőke modellel, Kelly Rohrbachhal kezdett el randevúzni, majd 2016. januárjában szakítottak. Ezután Chelsey Weimarral boronálta össze a sajtó, vele is pár hónapig tartott a légyott, majd elváltak útjaik. 2016. májusában kapták lencsevégre a dán származűsú modellel, Nina Agdallal, akivel jelenleg is egy párt alkot.


SÉRÜLÉSE:

2005-ben arca súlyosan megsebesült a film producer, Rick Saloman egyik hollywoodi partiján, amikor Aretha Wilson fejbe ütötte egy törött üveggel. A színésznek arcát 17 öltéssel kellett összevarrni. Aretha eredetileg ártatlannak vallotta magát, azt állította, DiCapriót összekeverte egy exbarátjával. A nő 7 év börtönletöltés előtt állt, azonban büntetlen előítéletének köszönhetően csak két év letöltendő fegyházi szabadságvesztést szabott ki rá a bíróság.


KÖRNYEZETVÉDELEM:

Leo fiatal kora óta aktív környezetvédő. Szívügye az állat- és növényvédelem, illetve a globális felmelegedés kérdése. Aktív támogatója számos ezzel a témával kapcsolatos szervezetnek, ilyen például a World Wildlife Foundation (WWF), a Global Green USA, az International Fund for Animal Welfare, vagy éppen a Natural Resources Defense Council.

Az 1998-as évben Leonardo megalapította első, saját környezetvédelemmel tevékenykedő non-profit szervezetét, a Leonardo DiCaprio Foundation-t. Habár a szervezet a környezetvédelem összes területével foglalkozik, különös figyelmet szentel a globális felmelegedés megoldására valamint annak megelőzésére, a Föld biológiai sokszínűségének védelmére, illetve a megújuló energia támogatására. Az alapítvány már több, mint 40 országban aktív, emellett már két rövid dokumentumfilmet is kiadott, a Water Planetet és a Global Warmingot.

2000-ben Leonardo részt vett a nemzetközi Föld napja ünnepségen, ahol Bill Clinton elnökkel készített egy interjút, melyben a globális felmelegedés kérdéseről és annak megoldásairól, valamint a környezetvédelemről volt szó. 2007-ben Leo szerepet vállalt egy környezetvédelmi témában készült dokumentumfilmben, a The 11th Hour c. alkotásban, amely az ember természethez való viszonyát mutatta be. A filmben Leo nemcsak szerepet vállalt, hanem produceri, írói és narrátori munkálatokat is elvégzett. A dokumentumfilm végül hatalmas sikernek örvendett, több, mint 40 millió dollárnyi bevételt sikerült bezsebelni vele, ezzel a világ legsikeresebb dokumentumfilmjévé vált. A bevételt Leo környevezetvédelmi szervezetének adta. 2016. júliusában szervezete 15,6 millió dollárnyi támogatást adott a veszélyeztetett állat és növényfajok védelmére, valamint az őslakosok jogainak fenntartására és a klímaváltozás megakadályozására.

Leonardo otthonában is előnyben részesíti a környezetbarát eszközöket. Több környezetkímélő, elektromos autója van, egy Tesla Roadster, egy Fisker karma és egy Toyota Prius hibridautó is. Otthonát napelemekkel szerelte fel, energiatakarékosság céljából.

A környevezetvédelemmel való elhívatottsága véget Leonardó számos neves környezetvédői alapítvány tiszteletét kivívta magának. 2001-ben elnyerte a Martin Litton Environment díjat, 2003-ban pedig a Globan Green USA szervezet díjazta kiemelkedő környezetvédelmi munkássága végett. 2007-ben ő vezette az amerikai Live Earth jótékonyság koncertet, amelyet a Föld napja alkalmából rendeztek. 2010-ben ismét jelölést kapott környevezetvédelmi munkásságáért, ezúttal a VH1 Do Something díjra jelölték, amelyet később meg is nyert. 2014-ben kinevezték a United Nations hivatalos képviselőjének. 2016. áprilisában részt vett a szervezet Párizzsal kötött klímaváltozási egyezményének aláírási ceremóniáján, ahol kisebb beszédet is tartott a témával kapcsolatban.


JÓTÉKONYKODÁS:

Leonardo mindig is nagyvonalúságáról volt híres. Az évek során számtalanszor adományozott jó cél érdekében. 1998-ban édesanyjával 35 ezer dollárnyi összeggel támogatta a Los Felizben található Los Angeles-i publikus könyvtárat. A nagylelkű adományból a könyvtár az újjáépítését fininszírozta, melyet egy 1994-es földrengés majdnem tönkretett. A Véres Gyémánt című filmje forgatása alatt Mozambikban tartózkodott, ahol 24 elárvult gyeremekkel dolgozott együtt, az SOS Children's Village-ből. Állítása szerint nagyon megérintette a gyermekek rossz sorsa, ezért szeretett volna nekik örömöt szerezni. 2010-ben, a Haitin bekövetkezett földregés után Leo is azon sztárok között volt, akik minél többett szeretettek volna segíteni a katasztrófa áldozatainak. Éppen ezért hatalmas összeget, egy millió dollárt adoményozott a segénymunkálatokhoz. Ugyanebben az évben ismét egy millió dollárt adott jó célra, méghozzá a Wildlife Conservatory Society nevezésű társaságnak, az Oroszországi csúcstalálkozón. Leonardó jelenléte egyébként az orosz miniszterelnök, Vladimir Putyin tiszteletét is kivívta magának. 2011-ben egy állatmentő kampányba csatlakozott be, az Animal Legan Defense Fund-ba, akik egy rezervártumba zárt tigrist szerettek volna megmenteni. 2016. elején Ferenc pápával vett részt egy találkozón, ahol szintén nagyvonalúan adományozott, illetve itt is a környezet védelem kérdését vitatta meg. A pápára Leonardo pozitív benyomást tett, aki nemsokkal ezután belement, hogy szerepeljen az első hiten alapuló jótékonysági filmben, a Beyond the Sun-ban. A film bevétele Argentínában található jótékonysági szervezetekhez fog kerülni.

Leo mindemellett lelkes támogatója az LGBT társadalomnak. 2013. áprilisában 61 ezer dollárt ajándékozott a GLAAD nevű szervezetnek, akik a médiában szereplő LGBT társadalmat támogatják.


KEDVENCEK:

Kedvenc könyve: Ernet Hemmingwaytől a The Old Man and the Sea
Kedvenc sportja: kosárlabda és baseball
Kedvenc autója: 1969-es Mustang
Kedvenc dala: "Sitting on the Dock of the Bay"
Kedvenc játéka: billiárd
Kedvenc zenei stílusa: rap
Kedvenc zenésze: Harry Connick Jr.
Kedvenc zenekarai: Pink Floyd, The Beatles, Led Zeppelin
Kedvenc színészei: Robert De Niro, Al Pacino, Jack Nicholson
Kedvenc színésznője Meg Ryan
Kedvenc tévésorozata: The Twilight Zone
Kedvenc vakációs úticélja: Németország
Kedvenc étele: tészta
Kedvenc italai: limonádé, diétás kóla, Fruitopia
Kedvenc színei: fekete, zöld, lila
Kedvenc városai: New York és San Francisco
Kedvenc filmjei: A Keresztapa trilógia
Kedvenc szabadidős tevékenysége: versek és rövid történetek írása


ÉRDEKESSÉGEK:

- Nem szereti a húsokat, ezért vegetáriánus
- Rossz szokása, hogy csavargatja a haját és rágja a körmét
- Régebben orgonázott
- Folyékonyan tud németül beszélni
- Van egy ezüst BMW coupe-ja
- Imádja az állatokat, van egy Rottweilere, Baby és egy szakállasgámája, Lizard
- Van egy féltestvére, Adam Farrar
- Szerepet ajánlottak neki a 2000-es Amerikai pszichóban, azonban végül Christian Bale játszott benne főszerepet
- Gyermekkori barátja Tobey Maguire, illetve közeli barátságot ápol Christopher Pettiettel
- 2004-ben John Kerryt támogatta az elnökválasztáson, 2008-ban pedig Barack Obamát
- Ő is esélyes volt Anakin Skywalker, illetve Pókember szerepére, az előbbit azonban Hayden Christensen, az utóbbit pedig Tobey Maguire kapta
- Jó barátságot ápol Kate Winslettel, Marion Cotillarddal, Tom Hardyval és Vincent Gallóval
- Fiatalon szerepelt egy játékműsorban, a Fun House-ban, ahol különböző bűvésztrükköket adott elő
- 2003-ban elutasította az Álmodozók c. filmben kapott főszerepet, mert túl öregnek tartotta magát, hogy egy 23 évest játsszon
- Martin Scorsese a kedvenc rendezője, akivel egyébként már hatszor is együtt dolgozott
- Kedvenc alakítása Robert De Nirótól az 1976-os Taxisofőr c. film
- Nagymamája 2008-ban hunyt el
- 1994-ben ő volt a legfiatalabb Oscar jelölt, mindössze 19 évesen
- Kate Winslettel és James Cameronnal anyagi támogatást nyújtottak a Titanic utolsó túlélőjének, Millvina Deannek, miután a hölgy nem tudta fizetni ellátását
- Gyermekkorában sokszor utaztak el Németországba meglátogatni nagyszüleit
- Van egy háza Los Angeles és New Yorkban, illetve Dinah Shore-on egy középkori rezidenciája, melyet felújíttatott
- Tanács tagja a WWF világszervezetnek, ezáltal járt már Bhutánban, Nepálban és Oroszországban is
- Háromszor is szerepelt már a GQ magazin címlapján, 2006, 2008 és 2011-ben
- Az övé az Appian Way Productions cég
- Imádja Spanyolországot, szívesen megtanulna spanyolul
- Nagy anime rajongó


Filmográfia

FILMEK:

1991: Critters 3 / Rémecskék 3. - Josh
1992: Poison Ivy / Poison Ivy - Szex, hazugság, bosszú - Guy
1993: This Boy's Life / Ez a fiúk sorsa - Toby
1993: What's Eating Gilbert Grape / Gilbert Grape - Arnie Grape
1994: The Foot Shooting Party - Bud (rövidfilm)
1995: The Quick and the Dead / Gyorsabb a halálnál - Kid
1995: The Basketball Diaries / Egy kosaras naplója - Jim Carroll
1995: Total Eclipse / Teljes napfogyatkozás - Arthur Rimbaud
1996: Romeo & Juliet / Rómeo és Júlia - Romeo
1996: Marvin's Room / Marvin szobája - Hank
1997: Titanic / Titanic - Jack Dawson
1998: The Man in the Iron Mask / A vasálarcos - King Louis XIV / Philippe
1998: Celebrity / Sztárral szemben - Brandon Darrow
2000: The Beach / A part - Richard
2001: Don's Plum / Don kocsmája - Derek
2002: Gangs of New York / New York bandái - Amsterdam Vallon
2002: Catch Me If You Can / Kapj el, ha tudsz - Frank Abadnale Jr.
2004: The Aviator / Aviátor - Howard Hughes
2006: The Departed / A tégla - Billy
2006: Blood Diamond / Véres gyémánt - Danny Archer
2008: Body of Lies / Hazugságok hálója - Roger Ferris
2008: Revolutionary Road / A szabadság útjai - Frank Wheeler
2010: Shutter Island / Viharsziget - Teddy Daniels
2010: Inception / Eredet - Dominic Cobb
2010: Inception: The Cobol Job - Cobb (rövidfilm)
2011: J. Edgar / J. Edgar - Az FBI embere - J. Edgar Hoover
2012: Django Unchained / Django elszabadul - Calvin Candie
2013: The Great Gatsby / A nagy Gatsby - Jay Gatsby
2013: The Wolf of Wall Street / A Wall Street farkasa - Jordan Belfort
2015: The Audition - Leonardo DiCaprio (rövidfilm)
2015: The Revenant / A visszatérő - Hugh Glass

SOROZATOK:

1979: Romper Room - Child
1989: The New Lassie / Az új Lassie - Glen
1990: The Outsiders - Kid Fighting Scout
1990: Santa Barbara - Young Mason Capwell
1991: Roseanne - Darlene's Classmate
1990-1991: Parenthood - Garry Buckman
1991-1992: Growing Pains - Luke Brower

PRODUCERKÉNT:

2004: A Richard Nixon-merénylet
2004: Aviátor
2007: Kertész az édenkertben
2007: Az utolsó óra
2008: Greensburg
2009: Az árva
2011: A lány és a farkas
2011: A hatalom árnyékában
2013: Vakszerencse
2013: A harag tüze
2013: A Wall Street Farkasa
2014: Virguna
2014: Conspiracy: The Sustainability Secret
2015: Cathing the Sun
2016: The Ivory Game
2016: Before the Food
2016: The Corporation
2016: Delirium
2016: Az éjszaka törvénye
2017: Robin Hood: Origins


MEGNYERT DÍJAK (Csak néhány nevesebb):

1993: Chicago Film Critics Association Awards - Feltörekvő színész (Gilbert Grape)
1997: Berlin International Film Festival - Legjobb színész (Rómeo és Júlia)
1997: Blockbuster Entertainment Awards - Legjobb színész romantikus drámában (Rómeo és Júlia)
1998: Blockbuster Entertainment Awards - Legjobb színész drámafilmben (Titanic)
2004: Hollywood Film Awards - Az év színésze (Aviátor)
2005: Golden Globe Awards - Legjobb színész (Aviátor)
2006: Dublin Film Critics Circle - Legjobb színész (The Departed)
2007: Austin Film Critics Association - Legjobb színész (The Departed)
2013: AACTA Awards - Legjobb színész (Nagy Gatsby)
2014: Golden Globe Awards - Legjobb színész vígjátékban (A Wall street farkasa)
2014: Critics Choice Awards - Legjobb színészi alakítás egy vígjátékban (A Wall Street farkasa)
2015: Boston Society of Film Critics - Legjobb színész (A visszatérő)
2015: Chicago Film Critics Association Awards - Legjobb színész (A visszatérő)
2015: Dallas-Fort Worth Film Critics Association Awards - Legjobb színész (A visszatérő)
2016: British Academy Film Awards - Legjobb színész (A visszatérő)
2016: AACTA Awards - Legjobb nemzetközi színész (A visszatérő)
2016: Academy Awards - Legjobb színész (A visszatérő)
2016: Alliance of Women Film Journalists - Legjobb színész (A visszatérő)
2016: Critics Choice Awards - Legjobb színészi alakítás főszerepben (A visszatérő)
2016: Denver Film Critics Society - Legjobb színész (A visszatérő)
2016: Golden Globe Awards - Legjobb színész (A visszatérő)
2016: Dorian Awards - Az év legjobb alakítása (A visszatérő)


KÖZÖSSÉGI OLDALAK:
Twitter
Facebook
IMDB


AUTOGRAM CÍME:
Leonardo Dicaprio
Appian Way Productions
9255 Sunset Blvd.
Suite 615
West Hollywood, CA 90069
USA
3 felhasználónak tetszik: FruFruChan, Beyla, kurrek
2016. október 22. 19:58 #5
Lindsay019
Lindsay019
Disney princess♔
 
Státusz"Some people are worth melting for." Olaf ♥
  Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 08.04.22.
Hozzászólás: 4956
Csatolások: 54911
Azonosító: 58811
Offline offline
http://starity.hu/images/users/58811/800x600/1477158634.jpg


KEZDETEK
Leonardo Wilhelm DiCaprio 1974. november 11-én született Hollywoodban, Kalifornia államban, az Amerikai Egyesült Államokban. Édesanyja Irmelin Indenbirken, egy Németországban született jogi referens, édesapja George DiCaprio underground képregényrajzoló, valamint képregények producere és forgalmazója is. Édesapja félig olasz (nápolyi területről), félig német (bajor területről) származású. Anyai nagyapja, Wilhelm Indenbirken német volt, nagyanyja, Helene Indenbirken (1915-2008) pedig német állampolgár, eredetileg Yelena Smirnova néven született Oroszországban. Egy Oroszországban készült interjúban Leo úgy nyilatkozott, hogy „félig orosz”, mert két elhunyt nagyszülője is orosz volt.

Szülei az egyetemen találkoztak, később pedig Los Angelesbe költöztek. Azért kapta a Leonardo nevet, mert édesanyja éppen egy Leonardo da Vinci festményt szemlélt egy olasz múzeumban, mikor a kisbaba először rúgott. Szülei útjai különváltak, mikor Leo egyéves volt, ő pedig többségben édesanyjával élt. Édesanyjával ketten számos Los Angeles-i szomszédságban laktak, köztük az Echo Parkban, vagy az 1874 Hillhurst Avenue-n a Los Feliz-i kerületben (melyet később közkönyvtárrá alakítottak át), ezalatt pedig édesanyja különböző munkákat vállalt, hogy eltartsa magukat. Leo a Seeds Általános Iskolába járt (ami most a UCLA Laboratóriumi Iskolája), majd néhány háztömbbel arrébb a John Marshall Középiskola diákja volt, miután négy évig a Los Angeles Center for Enriched Studies nevű intézménybe járt. Akárhogy is, a harmadik éve után kiesett a középiskolából, de később megszerezte az általános egyenértékű diplomát (GED), ami hazánkban az érettséginek felel meg. Gyermekkora egy részét Németországban töltötte anyai nagyszüleivel, Wilhelmmel és Helene-nel. Egy keveset beszél németül és olaszul.

KARRIER
KORAI KARRIER

Kezdetben reklámokban és oktatófilmekben szerepelt. Öt évesen rendbontás miatt kirúgták a Romper Room nevű gyerekműsor forgatásáról, ezért mostohabátyja, Adam Farrar útját követte a televíziós reklámokig, így 14 évesen egy Matchbox autós reklámban kapott szerepet. 1990-ben következett be televíziós áttörése, mikor a Parenthood című filmen alapuló sorozatban kapott szerepet; az általa játszott Garry Buckman 12 epizódban tűnt fel. Ezt követően mellékszerepekben tűnt fel olyan műsorokban, mint Az új Lassie (1989), a Roseanne (1991) vagy a Santa Barbara (1990) című szappanopera, melyben a fiatal Mason Capwellt alakította. A Parenthoodban és a szappanoperában nyújtott alakításáért is Young Artist Awardra jelölték, mindkettőért legjobb fiatal színész kategóriában.

FILMES ÁTTÖRÉS (1991-1995)
Filmes debütáló szerepét 1991-ben kapta a Rémecskék 3. részében, ahol egy gonosz földesúr fiát, Josht alakította, egy „szőke hajú, átlagos, mélység nélküli srácot.” A film nem került mozis forgalmazásba, rögtön videókazettán jelent meg. Nem sokkal ezután kapott visszatérő szerepet az ABC Growing Pains című sitcomjában, ahol egy hajléktalan fiú, Luke Brower bőrébe bújt, akit a Seaver család fogad magához. 1992-ben mellékszerepet kapott a Poison Ivy – Szex, hazugság, bosszú című thrillerben. 1993-ban debütált a széles vásznon, mikor Robert De Niro személyesen választotta ki 400 jelentkező körül az Ez a fiúk sorsa főszerepére.

Szintén 1993-ban láthattuk a Gilbert Grape című filmben, ahol a Johnny Depp által alakított karakter értelmi fogyatékos testvérét alakította. A film egy Iowa államban élő család rossz működésének tragikomikus odisszeája. Lasse Hallström rendező később bevallotta, eredetileg egy sokkal kevésbé jóképű színészt keresett, de Leonardo volt a „leginkább figyelemre méltó színész” a jelentkezők között. A 11 millió dolláros költségvetésből forgatott film hatalmas kritikai sikernek bizonyult, Leonak is több elismerést hozott, jelölték többek közt a National Board of Review Awardra, Golden Globe-díjra és Oscar-díjra is. Janet Maslin, a New York Times kritikusa így írt róla: „a film valódi fordulatát Mr. DiCaprio szolgáltatja, aki Arnie dolgait olyan megdöbbentően és élénken játssza, hogy eleinte nehéz nézni. Előadása elejétől a végéig éles, kétségbeesett intenzitású.”

1995-ös első munkája Sam Raimi westernfilmje, a Gyorsabb a halálnál volt. A Sony Pictures bizonytalan volt Leo beválogatásával kapcsolatban, és ennek eredményeként Sharon Stone, a film egy másik szereplője úgy döntött, hogy saját maga állja a színész fizetését. A film szörnyen teljesített a mozipénztáraknál, alig érte el a 18,5 millió dollárt az USA-ban, és a kritikusok vegyes fogadtatásban részesítették. Ezután a Teljes napfogyatkozásban láthatta őt a közönség, ami az Arthur Rimbaud és Paul Verlaine közötti homoszexuális kapcsolat fikcionált változata. A produkcióban River Phoenix helyét vette át, aki sajnálatos módon a film előkészületeinek ideje alatt elhunyt. Kisebb művészet-házi sikerként a film 340 ezer dollárt hozott a hazai mozis pályafutása során.

Leo szerepelt a főként improvizált elemekből álló Don kocsmája című rövidfilmben, hogy szívességet tegyen a feltörekvő R. D. Robb rendezőnek. Amikor Robb úgy döntött, hogy a fekete-fehér filmet mozis hosszúságúra nyújtja, akkor Leo és kollégája, Tobey Maguire bírósági végzéssel betiltatták megjelenését, azzal érvelve, hogy ők sosem szánták mozis bemutatásra a filmet, ami sztárságuknak köszönhetően kereskedelmi értékkel bírna. A film végül a 2001-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon került bemutatásra, ahol a kritikusok jól fogadták. Leo utolsó filmje a 1995-ös évben az Egy kosaras naplója volt, ami Jim Carroll amerikai író-költőről szóló életrajzi film.

1996-2001: Növekvő siker
1996-ban Claire Danes oldalán szerepelt Baz Luhrman Rómeó és Júlia című filmjében, ami William Shakespeare romantikus tragédiájának rövidített, modernizált változata, így nem tartalmazta az eredeti párbeszédeket. A film a mozipénztáraknál összesen 147 millió dollárt hozott.

Később, ugyanebben az évben Jerry Zaks drámájában szerepelt, a Marvin szobája című alkotásban ismét Robert De Niro oldalán láthattuk. A film az 1991-es azonos című színpadi darabon alapul, melyet maga az író, Scott McPherson ültetett át filmes forgatókönyvbe. Két nővérről szól, akiket Meryl Streep és Diane Keaton formáltak meg, akiknek útjai 17 év után egy tragédia miatt keresztezik egymást újból. Leo Hanket, Meryl Streep karakterének problémás fiát alakította, akit diliházba küldenek, amiért felgyújtotta édesanyja házát.

1997-ben James Cameron nagysikerű filmjében, a Titanicban szerepelt. Ő alakította a 20 éves Jack Dawsont, egy wisconsini pénztelen fiatalembert, aki két harmadosztályos jegyet nyer a balsorsú hajóra. Leo eredetileg elutasította, hogy ő legyen a karakter megformálója, de Cameron győzködte, hogy vállalja el a szerepet, mert erősen hitt Leo színészi képességeiben. Az elvárásokkal szemben a film végül a maga 1 milliárd 843 millió dolláros összbevételével a valaha volt legtöbbet hozó alkotás lett, és egészen addig maradt csúcstartó, míg Cameron másik filmje, a 2010-es Avatar meg nem előzte. Így Leo filmes szupersztárrá vált, számos rajongója akadt: főként tinilányok, valamint fiatal nők, akik „Leo-Mánia” néven váltak ismertté. 1998 májusában legalább négy tinimagazin címlapjára került, három róla szóló könyv pedig bekerült a 6 legkeresettebb puhafedeles könyv közé a New York Times Bestseller listáján. Több mint 200 rajongója vette fel a kapcsolatot az AMPAS-szal, amiért Leo nem kapott jelölést Jack megformálásáért a 70. Oscar-gálán. Számos más nívós díjra azonban jelölték, ilyen volt többek között a Golden Globe is. A Titanic sikeréről 2000-ben Leo így nyilatkozott: „Nem állok kapcsolatban ezzel az egész Titanic-jelenséggel és azzal, amivé az arcom világszerte vált. (...) Sosem fogom ismét elérni a népszerűség ezen szintjét, és ezt nem is várom el. Nem is valami olyasmi, aminek az elérésére törekedni fogok.”

A következő évben feltűnt egy kisebb, önmagát gúnyoló szerepben Woody Allen hírnévről szóló, Sztárral szemben című maró szatírájában. Ugyanebben az évben kettős szerepben tűnt fel A vasálarcosban, mint a gonosz XIV. Lajos király, valamint titkos, szimpatikus ikerfivére, Fülöp. A filmet Randall Wallace készítette, az 1939-es azonos című film alapján. Habár inkább vegyes és negatív kritikát kapott, nemzetközileg 180 millió dollár bevételt produkált. Leo alakítását a kritikusok jól fogadták, az Entertainment Weekly kritikusa, Owen Gleiberman a következőt írta róla: „a megdöbbentően androgün DiCaprio alig tűnik elég idősnek ahhoz, hogy bárki hormonnal rendelkezőt is eljátsszon, de ő egy gördülékeny és ösztönös színész, egy pajkos angyalka arcával.” A jó kritikák ellenére Leo a következő évben megkapta a legrosszabb képernyős párosnak járó Arany Málnát, mindkét szerepért.

Következő projektje a 2000-ben megjelenő A part volt, mely Alex Garland 1996-ban megjelent, azonos című regényén alapul. Egy hátizsákos amerikai turistát formált meg benne, aki egy titkos Thai-öböli szigeti kommunában keresi a tökéletes életet. Az 50 millió dolláros költségvetésből készült film pénzügyi siker lett, 144 millió dollárt hozott világszerte, ám előző projektjével szemben ezt a filmet a kritikusok alaposan lehúzták. Todd McCarthy a Varietynél megjegyezte, hogy „Richard [DiCaprio karaktere] túlságosan az amerikai akárki, és nem eléggé jól kifejlett egyén ahhoz, hogy teljesen megragadja az érdeklődésünket és képzeletünket, és DiCaprio, habár tökéletesen nézhető, nem adományoz neki váratlan fordulatot vagy megkülönböztető jelzést, hogy ez az ember senkiből egy dimenziós karakterré váljon.” Ezért a szerepéért a következő évben ismét Arany Málnára jelölték.

2002-től 2007-ig: Együttműködés Scorsesével
Első 2002-es filmje a Kapj el, ha tudsz című életrajzi krimi volt, ami Frank Abagnale Jr. életén alapul, aki a 19. születésnapja előtt a sármját, magabiztosságát és számos különböző személyiséget felhasználva milliókat keresett azzal, hogy az 1960-as években csekkeket hamisított. A Steven Spielberg által rendezett filmet 147 különböző helyszínen forgatták le 52 nap alatt, ezzel a „legkalandosabb, szuperül töltött filmkészítéssé” vált, amit Leo addigi élete során tapasztalt. A Kapj el, ha tudsz kedvező kritikai fogadtatásban részesült, és nemzetközi sikerré vált, a maga 351,1 millió dolláros bevételével Leo legtöbbet hozó filmje lett a Titanic óta. Robert Ebert dicsérte alakítását, és megjegyezte, hogy míg „DiCaprio, aki legutóbbi filmjeiben sötét és problémás karaktereket alakított, ezúttal élénk és elbűvölő, miközben egy olyan fiút alakít, aki rájön, hogy miben jó és azt csinálja.” A következő évben szerepéért Golden Globe-díjra jelölték.

Szintén 2002-ben feltűnt Martin Scorsese filmjében, a New York bandáiban, ami a 19. század közepén játszódó történelmi film, helyszíne pedig New York Five Points nevű kerülete. Scorsese eredetileg sokat küzdött azzal, hogy eladja ötletét valamelyik stúdiónak, míg Leót érdekelni kezdte a főszereplő, Amsterdam Vallon eljátszása, aki az ír frakció fiatal vezetője, így végül a Miramax Films elvállalta, hogy finanszírozza a projektet. Ennek ellenére a film költségvetése alaposan nőtt a producer és rendező közötti civakodások miatt, így végül a maratoni hosszúságú, 8 hónapos forgatási idejével, valamint 103 millió dolláros költségvetésével Scorsese valaha volt legdrágább filmje lett. Megjelenésekkor a New York bandái pénzügyi és kritikai sikerré vált. Leo színészi képességeit dicsérték, ám a legtöbb kritikában beárnyékolta őt Daniel Day-Lewis alakítása.

A Scorsesevel való együttműködés nyomán a páros ismét összefogott, hogy elkészítsék az excentrikus és megszállott amerikai filmrendező, Howard Hughes életrajzi filmjét, aki egyben a repülés egyik úttörője is volt. Az Aviátor (2004) az 1920-as évek végétől 1947-ig követi Hughes életét. Leo eredetileg Michael Mann rendezővel tervezte a filmet, aki azonban két életrajzi film, az Ali és a The Insider után mégsem vállalta el a rendezést. Leo így eljuttatta a John Logan által írt forgatókönyvet Scorsesehez, aki hamar leszerződött rendezőnek, executive producerként pedig Leo kamerán kívüli készítőként is hozzájárult a filmhez.. Az Aviátor szintén kritikai és pénzügyi sikernek örvendett. Leo lelkes kritikákat kapott alakítását illetően, és elnyerte a legjobb színésznek járó Golden Globe-díjat, valamint Oscar-díjra is jelölték. Ugyanebben az évben egy másik film executive produceri feladatát is ellátta: A Richard Nixon-merénylet című életrajzi dráma Niels Mueller rendezésében készült el.

2005-ben a francia kulturális miniszter az Ordre des Arts et des Lettres (A művészetek és betűk rendje) egyik parancsokává tette Leót, a művészetekhez való hozzájárulása miatt. Következő évben szerepelt a Véres gyémántban és A téglában. A Véres gyémánt Edward Zwick filmje, ebben egy rodéziai gyémántcsempészt alakított, aki részt vett a Sierra Leone-i polgárháborúban. A film maga általánosságban kedvező kritikákat kapott, és Leót dicsérték a dél-afrikai akcentusának autentikusságáért, mert ezt az akcentust köztudottan nehéz utánozni. A tégla ismét Scorsese filmje, ebben Billy Costigant alakította, aki egy bostoni ír maffiában tevékenykedő álruhás rendőr. A filmet sokan várták, így nem is csoda, hogy túlnyomóan pozitív kritikát kapott, valamint a 2006-os év egyik legkeresettebb filmje lett. 90 millió dolláros költségvetésével mind a mai napig Leo és Scorsese legtöbbet hozó közös produkciója lett, könnyen megelőzve az Aviátor 213,7 millió dolláros bevételét. Leót A tégla-beli szereplését megtapsolták a kritikusok, legjobb mellékszereplő színészként pedig még egy Satellite-díjat is bezsebelhetett érte. Ugyanebben az évben a Golden Globe-on és a Screen Actors Guilden is kétszer jelölték, mindkét 2006-os filmért, és a Véres gyémántért megkapta élete harmadik Oscar-jelölését is.

2007-ben ismét producerként tevékenyekedett: a Kertész az édenkertben című vígjáték-dráma egy fiatal férfi fejlődéstörténetét mutatja be, míg az Az utolsó óra című dokumentumfilm Földünk ökoszisztémájának problémáit járja körbe.

2008-tól 2012-ig: Kémek, hősök, thrillerek
2008-ban szerepet kapott a Hazugságok hálója című kémfilmben, ami David Ignatius azonos című regénye alapján készült. A film három férfi életét mutatják be, akik a Közel-Kelet és a terrorháború kereszttüzében harcolnak egy terrorszervezet, valamint egymás ellen. A Ridley Scott által rendezett film kedvéért Leo barnára festette haját, valamint barna kontaktlencsét is hordott, méghozzá saját döntése alapján, mert figyelembe vett olyan korábbi politikai filmeket az 1970-es évekből, mint A Parallax-terv (1974) vagy A keselyű három napja (1975). A film vegyes fogadtatásban részesült, és a 67,5 millió dolláros költségvetésével közepes sikert aratott a jegypénztáraknál a 115 millió dolláros összbevételével.

Ugyanebben az évben ismét Kate Winslet oldalán láthatta a közönség, A szabadság útjai című drámában, amit Kate akkori férje, Sam Mendes rendezett. Mivel mindketten vonakodtak attól, hogy a Titanichoz hasonló romantikus filmet készítsenek, így Kate javasolta, hogy készítsék el hárman az 1961-es Richard Yates-regényen alapuló filmet, miután olvasták Justin Haythe forgatókönyvét, és láthatták, hogy annak vajmi köze van az 1997-es kasszasikerhez. Amint Leo beleegyezett a film elkészítésébe, szinte rögtön megkezdődött a gyártás. Leo megjegyezte, hogy karakterét „hőstelennek” és „kissé gyávának látja”, és hogy „csak arra volt hajlandó, hogy a környezetének terméke legyen.” Hogy felkészüljenek a hanyatló házasságban élő, 1950-es évekbeli pár megformálására, Kate és Leo számos videót megnéztek, ami a külvárosi életet reklámozta, hogy ezzel készítsék fel magukat a filmre, mely végül kedvező kritikában részesült. Leo újabb Golden Globe jelölést kapott.

2008-ban került bemutatásra a Greensburg című reality TV sorozat, amelyben egy amerikai várost úgy építenek újra egy hurrikán után, hogy az a holnap zöld utópiája legyen. Leo a műsor executive producerként működött közre. 2009-ben ismét produceri munkát vállalt, ezúttal Az árva című misztikus horrorban, melyet Jaume Collet-Serra rendezett. Közben folytatta együttműködését Scorsesével: 2010-ben megjelent a Viharsziget című pszichothriller, ami a Dennis Lehane által írt, 2003-as azonos című regényen alapul. Edward "Teddy" Daniels marsallt alakította, aki egy szigeten található pszichiátriai intézetet vizsgál, és megkérdőjelezi saját józan eszét. A film 294 millió dolláros bevételt produkált.

Szintén 2010-ben szerepelt a Christopher Nolan által rendezett Eredetben. A film a tudatos álmodás és az álom inkubáció elméletén alapszik, Leo pedig Dom Cobbot alakítja, egy „extraktort” (álomtolvaj), aki azért lép be mások álmaiba, hogy egyébként hozzáférhetetlen információkhoz jusson. Cobbnak felajánlják, hogy ismét élhesse régi életét, ha segít elültetni egy ötletet a vállalati célpont agyában. Leo így nyilatkozott a filmről: „Kíváncsivá tett ez a koncepció – az álomrablás fogalma és hogy miként fogja ez a karakter felnyitni az álomvilágát és ez végső soron milyen befolyással lesz az életére.” A bemutatót kritikai elismerés követte, a film pedig világszerte 825 millió dolláros bevételt produkált. A filmben való szereplését Leo beleegyezett, hogy lefaragják 20 millió dolláros díját, cserébe első dolláros bruttó pontot hasítva, ami azt jelenti, hogy közvetlenül a jegyértékesítés tetejéről kap pénzt. A kockázat kifizetődött: Leo 50 millió dollárt keresett a filmmel, így ez lett az eddigi legmagasabb fizetése. 2010 júliusában bejelentésre került, hogy Leo elutasított egy vikinges filmet, melyet Mel Gibson rendezett volna, méghozzá Gibson dühvel töltött vitái és a napvilágot látott családon belüli erőszak megpróbálása miatt.

2011-ben Armie Hammer és Naomi Watts oldalán tűnt fel Clint Eastwood J. Edgar – Az FBI embere című életrajzi filmjében, mely magáról a címszereplőről, J. Edgar Hooverről szól. A Dustin Lance Black által írt film középpontjában az FBI igazgató élete áll, a Palmer razziáktól kezdve, beleértbe a magánéletének vizsgálatát, mint például állítólagos eltitkolt homoszexualitását. A filmmel szembeni kritikák többnyire vegyesek voltak, számos kritikus dicsérte Leo alakítását, de úgy gondolták, hogy a filmből összességében hiányoznak az összefüggések. Roger Ebert dicsérte Leo alakítását, ami szerinte egy „teljesen megvalósult, finom és mindent átható alakítás, ami többet sejtet, mint amit Hoover valaha is elárult, talán még magának is.” Ugyanebben az évben A lány és a farkas című misztikus fantasy-horror produceri, valamint A hatalom árnyékában című dráma executive produceri teendőit is ellátta.

2012-ben Leo a gonosz Calvin Candle bőrébe bújt Quentin Tarantino Django elszabadul című spagetti westernjében. A forgatás alatt Leo véletlenül megvágta a kezét egy üveggel, de a sérülés ellenére folytatta a forgatást, Tarantino pedig úgy döntött, hogy ezt az elemet felhasználja a végleges filmben. A filmet jól fogadták, és a kritikusok is pozitívan írtak róla, Leo pedig megkapta érte kilencedik Golden Globe jelölését. A Django elszabadul 424 millió dolláros bevételt hozott világszerte.

2013-tól napjainkig: a jól megérdemelt Oscar-díj
Következő filmjét ismét Baz Luhrman (az 1996-os Rómeó és Júlia rendezője) vitte vászonra, ez pedig F. Scott Fitzgerald 1925-ös regényének adaptációja, A nagy Gatsby volt. A filmet 2013. május 10-én mutatták be, és szerepelt benne még Carey Mulligan és Tobey Maguire is. A kritikusok vegyesen fogadták, de a Leo által megformált Jay Gatsbyt dicsérték. Rafer Guzman a Newsdaynél azt állította, hogy „Leonardo DiCaprioról pedig annyit, hogy most már ő az a Gatsby, akit le kell győzni. A humoros bejáratú határvonal ellenére – tűzijátékokkal körülvéve, és Gershwin "Rhapdsody in Blue"-jával kísérve – DiCaprio hozza ezt az őrjítően enigmatikus karaktert. Olyan kemény, mint Alan Ladd '49-ben, és olyan nyájas, mint Redford '74-ben, ugyanakkor sérülékeny, megható, vicces, egy hamisító és egy ember. Ezt mind hallod Gatsby kedvenc kifejezésében, a „régi sportban”, ami más színészeknek zavarba ejtő verbális arcrángás volt. Ez egy óriási, nehezen kivívott teljesítmény.” Matt Zoller Seitz a RogerEbert.com-on Leo alakítását így írta le: „A film legnagyszerűbb és legegyszerűbb különleges effektusa – állítja – Ez egy ikonikus alakítás – talán karrierje legjobbja.” A film 348 millió dolláros bevételt hozott, ezzel pedig Luhrmann legkeresettebb filmjévé avanzsált.

Leo ismét – immár ötödik alkalommal – állt Scorsese rendezésébe, hogy elkészítsék a Jordan Belfort nevű bróker életéről szóló filmet, ami a Wall Street farkasa címet kapta, és a főszerep mellett a produceri munkát is elvállalta. A férfit az 1990-es évek végén csukták le, értékpapír-hamisítás és pénzmosás vádjával. A forgatást 2012. augusztus 8-á kezdték meg New Yorkban, a bemutatóra pedig 2013. december 25-én került sor. A szerepért elnyerte a Golden Globe-díjat, valamint megkapta élete negyedik Oscar-jelölését. Ugyanebben az évben még két film producereként működött közre: A harag tüze című krimiben Scott Cooper rendezésében, és Vakszerencse című thrillerben, melyet Brad Furman rendezett. 2013 januárjában kijelentette, hogy hosszabb szünetet vesz ki a színészkedésből, és „körberepülöm a világot, miközben jót teszek a környezetnek.”

Bár színészi munkáit egy időre félretette, (executive) producerként folytatta a filmkészítést: 2014-ben került bemutatásra a Virunga című háborús dokumentumfilm, mely gorillavédők egy csoportját mutatja be. Ugyanebben az évben került bemutatásra a Cowspiracy: The Sustainability Secret című dokumentumfilm, mely egy környezetbarát férfit mutat be, aki megpróbál megoldást találni Földünk leginkább nyomasztó problémáira. Leo volt a producere az egy évvel később készült Catching the Sun című történelmi dokumentumfilmnek is, amely az alternatív erőforrások kihasználásának feltalálóit követi nyomon.

2015-ben egy Hugh Glass nevű prémvadászt alakított A visszatérő című túlélős drámában, melyet Alejandro G. Iñárritu rendezett. A filmet jól fogadták a kritikusok, Leo alakítását univerzális dicséret övezte, ami számos díjban is kinyilvánult: végre elnyerte élete első Oscar-díját legjobb színészként, 11. jelölését, egyben 3. díját a Golden Globe-gálán, valamint első BAFTA-díját, szintén legjobb színészként.

2015. augusztus 10-én bejelentésre került, hogy Martin Scorsese rendezi majd Erik Larson Az Ördög a Fehér Városban című regényéből készült adaptációt, melynek forgatókönyvét Billi Ray írja, és Leo is szerepel majd benne. 2015 októberében produkciós cége, az Appian Way megszerezte a Volkswagen kibocsátási botrányáról készülő könyv megfilmesítési jogait.

Bár jelenleg nem forgat, producerként továbbra is aktív: 2016-ban négy film finanszírozásában is közreműködött. A The Ivory Game című dokumentumfilm egy vadállat-védő aktivistát mutat be, aki az afrikai orvvadászok ellen küzd, míg a Before the Flood című dokuban láthatjuk, a klímaváltozás hogyan hat környezetünkre, és mit tehet a társadalmunk a folyamat megállítása érdekében. Természetesen a játékfilmeket sem hanyagolja el: a Dennis Iliadis által rendezett Delirium című thriller/horror és Ben Affleck rendezése, Az éjszaka törvénye című krimi is bemutatásra vár, de Leo lesz a producere a 2017-re várható Robin Hood: Origins című kalandfilmnek is, Otto Bathurst rendezésével.

MAGÁNÉLET
Szerelmi életéről sokat beszélnek a médiában. Számos híres színésznővel és modellel járt együtt: a '90-es évek végén Bijou Phillips szinésznővel, később Kristen Zang, majd Emma Miller modell és társaságbelivel. 2000-ben találkozott a brazil Gisele Bündchennel, akivel egészen 2005-ig voltak együtt. 2005-től 2011-ig Bar Rafaeli izraeli modellel járt együtt, ez idő alatt találkozott Shimon Peres izraeli elnökkel és meglátogatta Hod HaSharont, ami Bar szülővárosa.

2011 decemberében kezdett el randevúzni a szintén szőke szépséggel, Erin Heatherton modellel. Kapcsolatuk egészen 2012 novemberéig tartott. Ezután olyan modellekkel hozták szóba, mint Miranda Kerr, Margarita Gauchet, vagy Palvin Barbara. 2013-ban egy ideig Alesia Riabenkova volt a párja, majd májusban Toni Garrn mellett találta meg a boldogságot, akivel 2014 decemberében váltak külön útjaik. 2015-ben két hónapot együtt töltött Rihannával, majd ismét egy viszonylag hosszabb időszakon keresztül, 2015 májusától 2016 januárjáig Kelly Rohrbach modellel járt. 2016 áprilisában összejött Chelsey Weimarral, azonban a románc nem tartott sokáig: jelenleg 2016 májusa óta Nina Agdal modellel van együtt.

Van egy háza Los Angelesben, valamint egy lakása Battery Park City-ben, New York államban. 2009-ben vásárolt egy Belize-hez tartozó szigetet, ahol egy környezetbarát üdülőt szeretne kialakítani. 2014-ben megvásárolta az eredeti Dinah Shore rezidenciát Palm Springsben, amit a századközép modern építésze, Donald Wexler tervezett.

2005-ben súlyosan megsérült az arca, amikor Aretha Wilson modell fejbe vágta egy törött üveggel egy hollywoodi partin. Miután a nő 2010-ben bűnösnek vallotta magát, két év börtönbüntetésre ítélték.

A 2004-es elnöki választásokon John Kerry elnökjelöltet támogatta, és neki kampányolt. A 2008-as választásokon 2300 dollárt adott Barack Obama elnöki kampányához, ami a maximális összege volt annak, amit egy egyén abban a választási ciklusban adhatott. A 2012-es választások során már 5000 dollárt adott Obama kampányához.

Környezetvédelmi aktivizmus
A Titanic sikerét követve a 24 éves Leo 1998-ban megalapította a Leonardo DiCaprio Alapítványt, ami a környezettudatosságra való figyelemfelkeltés céljából létrejött nonprofit szervezet. Habár a környezet minden területével foglalkozik, elsősorban a globális felmelegedésre koncentrál, a cél a Föld biológiai sokféleségének megőrzése, valamint a megújuló energiák támogatása. A cég több mint 40 országban bonyolított le projekteket, és két rövid webes dokumentumsorozatot is legyártott, melyek címe Water Planet és Global Warning.

Ezen ügyekben való aktív részvétele miatt számos környezetvédő csoport dicséri. Az elismerések között kiemelendő a 2001-ben kapott Martin Litton Környezeti Díja, melyet az Environment Now-tól vehetett át, valamint a Környezeti Vezetői Díj, melyet 2003-ban a Global Green USA adott át neki.

Leo elnökölt a 2000-ben megrendezett Föld Napi nemzeti ünneplésen, ahol interjút készített Bill Clinton elnökkel, és megvitattak néhány tervet, melyek a globális felmelegedés leküzdésére, illetve a környezetvédelemre vonatkoztak. 2007-ben fontos szerepet játszott Az utolsó óra című dokumentumfilm létrehozásában, ami az emberek természethez és globális felmelegedéshez való kapcsolatát mutatja be. Ő volt a film társproducere, társírója, valamint narrátora is. A 2013-ban megrendezett jótékonysági "Az utolsó óra" képzőművészeti aukción közel 40 millió dollárt gyűjtött alapítványa javára. A résztvevőket arra buzdította, "adakozzatok úgy, mintha rajtunk múlna a bolygónk sorsa." Ezzel ez a rendezvény vált a világ legtöbb bevételt hozó környezetvédelmi jótékonysági estjévé. Leonardo szerint a globális felmelegedés a világ "első számú környezetvédelmi kihívása". 2016 júliusában az alapítványa 15,6 millió dollárt szánt az amerikai őslakosok állatvilágának és jogainak megvédésére, valamint a klímaváltozás elleni küzdelemre.

Számos környezetvédelmi szervezet aktív támogatója, közülük a World Wildlife Fund, a Global Green USA, az International Fund for Animal Welfare és a Natural Resources Defense Council vezetésében is részt vett már. 2016 elején Indonéziába utazott, ahol a kormány pálmaolaj-kitermelésének az erdőt kipusztító módszereit bírálta.

Csak környezetbarát járműveket vezet, köztük egy elektromos Tesla Roadstert, egy Fisker Karma hibridet és egy Toyota Priust. Otthonát napelemek látják el energiával. A 2007-es Oscar-gálán Al Gore volt alelnökkel állt színpadra, ahol elmondták, a gála környezetbarát módszereket épített a gyártás-előállítás folyamataiba. 2007-ben fellépett a Live Earth new yorki koncertjén, környezetvédelmi munkásságáért pedig 2010-ben a VH1 Do Something [Tégy valamit] díjára jelölték, amelyet a jótevő embereknek ítélnek oda. 2014-ben kinevezték az ENSZ éghajlat-változási képviselőjének, és még ugyanebben az évben ő tartotta a nyitóbeszédet az ENSZ éghajlati csúcstalálkozóján. 2016 áprilisában ismét felszólalt az ENSZ-ben, ezúttal a párizsi Éghajlat-változási megállapodás előtt.

2015-ben executive producerként működött közre a Netflix számára készített Cowspiracy című dokumentumfilm exkluzív vágásán. A filmben az állattartó mezőgazdaság környezetre gyakorolt hatását és különböző környezetvédelmi szervezetek álláspontját vizsgálták meg a kérdésről. A 2016-os Oscar-gálán díja átvételekor arra használta a köszönőbeszédét, hogy környezetért való elkötelezettségét és aggodalmát fejezze ki: „A klímaváltozás valódi, és épp most történik. Ez a legsürgetőbb fenyegetés egész fajunkkal szemben, ezért együtt kell dolgoznunk és véget vetni a halogatásnak. Támogatnunk kell a világ azon vezetőit, akik nem a legnagyobb környezetszennyezőkhöz szólnak, hanem akik az egész emberiségért, a világ őslakosaiért, a millárd és milliárd hátrányos helyzetű emberért emelik fel a hangjuk, akiket leginkább érint ez a probléma. Gyermekeink gyermekeiért, és azokért az emberekért odakinn, akik hangját elnyomta a politikai kapzsiság.”

A média egyes ágazatai többször is kritizálták Leót, amiért gyakran magánrepülőket és luxusyachtokat vesz igénybe. 2006-ban, amikor épp a franciaországi Cannesban nyaralt, egynapos látogatást tett New York Cityben egy magánrepülővel, hogy átvehessen egy környezetvédelmi díjat. Robert Rapier környezeti elemző szerint Leonardo életmódja „csökkenti erkölcsi hatalmát, hogy másokat rávegyen a szén-dioxid kibocsátásuk csökkentésére. Pontosan azt mutatja meg, miért növekszik továbbra is a fosszilis üzemanyagok használata. Azért van így, mert mindenki szereti a költség és kényelem azon kombinációját, amit felkínálnak. Az alternatív energia általában megköveteli egyik vagy másik feláldozását.”

FILANTRÓPIA
1998-ban Leonardo és az édesanyja 35 ezer dollárt adományoztak egy Leonardo DiCaprio számítógépes központ felállítására a Los Angelesi Nyilvános Könyvtár Los Feliz-i ágában, gyermekkori otthonának helyszínén. A könyvtárat az 1994-es Northridge földrengés után építették újjá és 1999 elején nyitották meg. A Véres gyémánt forgatása alatt együttdolgozott a mozambiki Maputo SOS gyermekfalu 24 elárvult lakójával, és munkatársai szerint nagyon megérintette a gyerekekkel való munka. 2010-ben 1 millió dollárt adományozott a haiti földrengés utáni segélyezéshez.

2010 novemberében egy millió dollárt adományozott a Wildlife Conservation Society részére az oroszországi tigris-csúcstalálkozón. Az esemény két korábbi tervét törölték, Leo azonban kitartásával elérte megtartását, ezért Vlagyimir Putyin akkori miniszterelnök "muzsiknak", vagyis "igazi férfinek" nevezte. 2011-ben Leo csatlakozott az Animal Legal Defense Fund kampányához, hogy kiszabadítsák a Tony nevű tigrist a Grosse Tete-i (Louisiana állam) Tiger Truck Stopból, ahol az elmúlt évtizedet töltötte. 2013 áprilisában 61 ezer dollárt adományozott a GLAAD-nak, amely a meleg emberek médiában való fellépését támogató szervezet.

2016 elején találkozott Ferenc pápával, ahol nagylelkű adományt tett és környezetvédelmi problémákról beszélt. Pár nappal később, valószínűleg a Leonardóval való találkozó hatására, a katolikus egyházfő bejelentette, hogy szerepelni kíván egy készülő, hiten alapuló jótékonysági filmben, mely a Beyond the Sun címet viseli majd. Nemcsak ez lesz Ferenc pápa első színészi szárnypróbálgatása, hanem ez lesz az első olyan alkalom a történelemben, hogy a pápa egész-estés filmben szerepeljen. A film bevételeit argentínai jótékonysági szervezeteknek tervezik adni.

FONTOSABB DÍJAK ÉS JELÖLÉSEK
1993 - National Board of Review - Legjobb mellékszereplő színész (Gilbert Grape)
1994 - Golden Globe-jelölés - A legjobb férfi epizódszereplő (Gilbert Grape)
1994 - Oscar-jelölés - A legjobb férfi mellékszereplő (Gilbert Grape)
1998 - Golden Globe-jelölés - A legjobb drámai színész (Titanic)
2003 - Golden Globe-jelölés - A legjobb drámai színész (Kapj el, ha tudsz)
2005 - Golden Globe-díj - A legjobb férfi főszereplő - dráma (Aviátor)
2005 - Oscar-jelölés - A legjobb férfi főszereplő (Aviátor)
2005 - BAFTA-jelölés - Legjobb férfi főszereplő (Aviátor)
2006 - National Board of Review - Legjobb színészgárda (A tégla)
2007 - Golden Globe-jelölés - A legjobb drámai színész (A tégla)
2007 - Golden Globe-jelölés - A legjobb drámai színész (Véres gyémánt)
2007 - Oscar-jelölés - A legjobb férfi főszereplő (Véres gyémánt)
2007 - BAFTA-jelölés - Legjobb férfi főszereplő (A tégla)
2009 - Golden Globe-jelölés - A legjobb drámai színész (A szabadság útjai)
2013 - Golden Globe-jelölés - A legjobb férfi mellékszerelő (Django elszabadul)
2014 - Golden Globe-díj - A legjobb férfi főszereplő - vígjáték (A Wall Street farkasa)
2014 - Oscar-jelölés - A legjobb férfi főszereplő (A Wall Street farkasa)
2014 - BAFTA-jelölés - Legjobb férfi főszereplő (A Wall Street farkasa)
2016 - Golden Globe-díj - A legjobb férfi főszereplő - dráma (A visszatérő)
2016 - Oscar-díj - A legjobb férfi főszereplő (A visszatérő)
2016 - BAFTA-díj - A Legjobb férfi főszereplő (A visszatérő)

KEDVENCEK
Könyv: Az ​öreg halász és a tenger (Ernest Hemmingway)
Sport: kosárlabda és baseball
Állat: mindegyik
Autó: '69-es Mustang
Autó a sajátjai közül: ezüstszínű BMW kupé
Dal: Sitting on the Dock of the Bay (Otis Redding és Steve Cropper)
Játék: biliárd
Zene: rap
Zenész: Harry Connick Jr.
Zenekar: Pink Floyd, The Beatles és a Led Zeppelin
Színészek: Robert De Niro, Al Pacino és Jack Nicholson
Színésznő: Meg Ryan, Meryl Streep
Rendező: Martin Scorsese
TV műsor: Alkonyzóna, The Real World és Surreal Life
Vakációs úticél: Németország
Étel: tészta
Ital: limonádé, diétás kóla és Fruitopia
Szín: fekete, zöld és bíbor
Gyermekkori emlék: megtréfálni a szomszédokat
Város: New York City és San Francisco
Film: A keresztapa trilógia, illetve egy 2006-os interjú (ami a The Independent számára készült) alapján a top 10 kedvence: Biciklitolvajok (1948), Taxisofőr (1976), Arábiai Lawrence (1962), 8 és 1/2 (1963), A harmadik ember (1949), A testőr (1961), Alkony sugárút (1950), Ragyogás (1980) és Édentől keletre (1955)
Gyerekkori film: Willy Wonka és a csokoládégyár (1971), Gesztenye, a honalapító (1978), valamint Ágygömb és seprűnyél (1971)
Születésnap: „A tizenhatodik, mert elkezdhettem autót vezetni.”
Szabadidős tevékenység: verseket és rövid történeteket írni
Női alakítás: Gena Rowlands az Egy hatás alatt állő nő (1974) című filmben, mint Mabel Longhetti
Férfi alakítás: Robert De Niro a Taxisofőrben (1976), mint Travis Bickle, illetve James Dean az Édentől keletre (1955) című filmben, mint Cal Trask

ÉRDEKESSÉGEK

- A part forgatása során, 1999. április 16-án Thaiföldön Leót és másokat elsodort egy kamerával felszerelt csónak, a nagy erejű szél és a hullámok miatt. Szerencsére senki sem sérült meg.
- Első nyilvános TV reklámja a tejet promotálta.
- 1998-ban beperelte a Playgirl magazint, mert az olyan képeket tervezett nyilvánosságra hozni róla, melyeken meztelenül látható.
- 1997 októberében az Empire magazin "Minden idők 100 legjobb mozisztárja" című listáján a 75. helyet érte el.
- 1996-ban fontolóra vették őt egy James Deanről szóló film kapcsán, azonban elutasította a szerepet, mert nem érezte magát elég tapasztaltnak ahhoz, hogy elkészítse a filmet.
- Jelentkezett Dick Grayson (Robin) szerepére a Mindörökké Batman (1995) című filmbe, melyet végül Chris O'Donnell kapott meg.
- 1998-ban a People magazin beválasztotta az 50 legszebb ember a világon nevű válogatásába.
- Adam Farrar mostohaöccse.
- 10 éves korában az ügynöke azt tanácsolta neki, hogy változtassa meg a nevét a sokkal amerikai-barátibb Lenny Williamsre. Mondani sem kell, nem fogadta meg a tanácsot.
- Eredetileg ő alakította volna Alan Jensent a Harvard Man című filmben (2001), de a film alacsony költségvetésébe nem fért volna bele a fizetése, ezért a szerepet végül Adrian Grenier vette át.
- Szerepelt volna az Amerikai pszichóban (2000), de időpontegyeztetési gondok miatt végül Christian Bale játszott helyette a filmben.
- 1999 januárjában az ügyvédei benyújtottak egy kérelmet, hogy Leo levédethesse a saját nevét.
- A Premiere magazin 100 legbefolyásosabb ember listáján 2001-ben 60., 2002-ben 74., 2003-ban pedig 42. helyen végzett.
- 2003-ban a Star TV "A 10 legjobb box office sztár az 1990-es évekből" nevű listáján a 6. helyet kapta.
- Gyerekkori barátja Tobey Maguire, valamint a néha Christopher Pettiet.
- 2003 novemberében elveszett a kamerája, a megtalálónak pedig több ezer font jutalmat ajánlott fel a visszaszolgáltatásásért.
- Ugyanabban az időben ajánlották fel neki Dirk Digglet pornósztár szerepét a Boogie Nights-ban (1997), mint a Titanicért. Előbbit végül Mark Wahlberg formálta meg.
- Egy 2004. december 23-án készült interjúban megemlítette, hogy az Aviátor forgatása alatt ismét előtört obszesszív-kompulzív zavara, amivel gyerekkorában küzdött.
- Őt is számításba vették Peter Parker szerepére a Pókemberben (2002), melyet végül Tobey Maguire kapott.
- Fontolóra vették Anakin Skywalker megformálására a Star Wars II. rész - A klónok támadása (2002) kapcsán, melyet végül Hayden Christensen kapott meg.
- Eredetileg beválasztották Az ügynökség (2006) stábjába.
- Nagyon jó barátságban áll Kate Winslet és Marion Cotillard színésznőkkel, valamint Tom Hardy és Vincent Gallo színészekkel. Jó barátja még Lukas Haas, Mark Wahlberg, illetve Kevin Connolly is.
- Beválasztották főszereplőként Baz Luhrmann Nagy Sándorról szóló filmjébe.
- Nem vállalta el a számára felajánlott szerepet Michael Pitt Álmodozók (2003) című filmjében, mert úgy gondolta, hogy túl idős ahhoz, hogy egy 20 éves diákot alakítson.
- 2007-ben az Empire magazin a 100 legszexisebb mozisztár közül a 36. helyre választotta.
- A flamand K3 nevű lánybanda írt róla egy dalt, ami az "Ik ben verliefd op Leonardo DiCaprio", vagyis a "Szerelmes vagyok Leonardo DiCaprióba" címet viseli.
- A Blink 182 köszönetet mondott neki az "Enema of the State" nevű albumának belső jegyzetein.
- 2009 májusában Leo, Kate Winslet és James Cameron nyilvánosan tett ígéretet arra, hogy biztosítják a Titanic utolsó élő túlélőjének, Millvina Deannek pénzügyi jövőjét, miután kiderült, hogy mementóját kellett eladnia ahhoz, hogy fizetni tudja az idősek otthonának csekkjeit.
- Egy vésettel ellátott gyűrűt vásárolt Kate Winsletnek, miután befejezték A szabadság útjai forgatását. Hogy mi áll a gyűrűn, azt Kate titokban tartja.
- Jelentkezett John Dillinger szerepére a Közellenségekbe (2009), de a szerepet Johnny Depp kapta meg helyette.
- Quentin Tarantino fontolóra vette, hogy Leo kapja meg Hans Landa SS ezredes szerepét a Becstelen brigantykban (2009), ám végül a szerepet Chritoph Waltz kapta meg.
- Nagy rajongója az animéknek.

SZÍNÉSZ
Filmek

2015 A visszatérő / The Revenant ... Hugh Glass
2013 A Wall Street farkasa / The Wolf of Wall Street ... Jordan Belfort
2013 A nagy Gatsby / The Great Gatsby ... Jay Gatsby
2012 Django elszabadul / Django Unchained ... Calvin Candie
2011 J. Edgar - Az FBI embere / J. Edgar ... J. Edgar Hoover
2010 Eredet / Inception ... Cobb
2010 Viharsziget / Shutter Island ... Teddy Daniels
2008 A szabadság útjai / Revolutionary Road ... Frank Wheeler
2008 Hazugságok hálója / Body of Lies ... Roger Ferris
2006 Véres gyémánt / Blood Diamond ... Danny Archer
2006 A tégla / The Departed ... Billy
2004 Aviátor / The Aviator ... Howard Hughes
2002 Kapj el, ha tudsz / Catch Me If You Can ... Frank Abagnale Jr.
2002 New York bandái / Gangs of New York ... Amsterdam Vallon
2001 Don kocsmája / Don's Plum ... Derek
2000 A part / The Beach ... Richard
1998 Sztárral szemben / Celebrity ... Brandon Darrow
1998 A vasálarcos / The Man in the Iron Mask ... XIV. Lajos / Fülöp
1997 Titanic ... Jack Dawson
1996 Marvin szobája / Marvin's Room ... Hank
1996 Rómeó és Júlia / Romeo + Juliet ... Rómeó
1995 Teljes napfogyatkozás / Total Eclipse ... Arthur Rimbaud
1995 Egy kosaras naplója / The Basketball Diaries ... Jim Carroll
1995 Gyorsabb a halálnál / The Quick and the Dead ... Kölyök
1993 Gilbert Grape / What's Eating Gilbert Grape ... Arnie Grape
1993 Ez a fiúk sorsa / This Boy's Life ... Toby
1992 Poison Ivy - Szex, hazugság, bosszú / Poison Ivy ... Srác
1991 Rémecskék 3. / Critters 3 ... Josh

Rövidfilmek
2015 The Audition ... önmaga
2010 Inception: The Cobol Job ... Cobb
1994 The Foot Shooting Party ... Bud

Sorozatok
1991-1992 Growing Pains ... Luke Brower (23 rész)
1990-1991 Parenthood ... Garry Buckman (12 rész)
1991 Roseanne ... Darlene osztálytársa (1 rész)
1990 Santa Barbara ... A fiatal Mason Capwell (1 rész)
1990 The Outsiders ... Kid Fighting Scout (1 rész)
1989 Az új Lassie / The New Lassie ... Glen (1 rész)
1979 Romper Room ... Gyerek (1 rész)

PRODUCER
201? Captain Planet (producer) (bejelentve)
201? The Corporation (producer) (bejelentve)
2017 Robin Hood: Origins (producer) (előkészületek)
2016 Az éjszaka törvénye / Live by Night (producer) (bemutatásra vár)
2016 Delirium (producer) (bemutatásra vár)
2016 Before the Flood (dokumentumfilm) (executive producer)
2016 The Ivory Game (dokumentumfilm) (executive producer)
2015 Catching the Sun (dokumentumfilm) (executive producer)
2014 Cowspiracy: The Sustainability Secret (dokumentumfilm) (executive producer)
2014 Virunga (dokumentumfilm) (executive producer)
2013 A Wall Street farkasa / The Wolf of Wall Street (producer)
2013 A harag tüze / Out of the Furnace (producer)
2013 Vakszerencse / Runner Runner (producer)
2011 A hatalom árnyékában / The Ides of March (executive producer)
2011 A lány és a farkas / Red Riding Hood (producer)
2009 Az árva / Orphan (producer)
2008 Greensburg (TV sorozat) (executive producer)
2007 Az utolsó óra / The 11th Hour (Documentary) (producer)
2007 Kertész az édenkertben / Gardener of Eden (producer)
2004 Aviátor / The Aviator (executive producer)
2004 A Richard Nixon-merénylet / The Assassination of Richard Nixon (executive producer)

ÍRÓ

2008 Greensburg (TV sorozat) (alkotó)
2007 Az utolsó óra / The 11th Hour (dokumentumfilm)
4 felhasználónak tetszik: szavy, Glamster, funny18, duracell
2016. október 23. 07:40 #6
Bessie
Bessie
funkcionális ♑
 
Státusz❤ YoonKook ❤
  Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 07.04.26.
Hozzászólás: 15792
Csatolások: 67783
Azonosító: 27941
Offline offline
Pályázat beküldését lezárom, estig lehet szavazni! A pályázók, és az erre kijelölt emberek szavazzanak egyszer. Hajrá. Nagyon szép életrajzok születtek meghajolo.gif meghajolo.gif meghajolo.gif
5 felhasználónak tetszik: Lindsay019, Beyla, FruFruChan, AmyVie, duracell
2016. október 23. 22:33 #7
Bessie
Bessie
funkcionális ♑
 
Státusz❤ YoonKook ❤
  Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 07.04.26.
Hozzászólás: 15792
Csatolások: 67783
Azonosító: 27941
Offline offline
Leo lapját Lindsay019 nyerte. Gratulálunk neki. taps.gif Köszönet a többieknek is a pályázásért.
3 felhasználónak tetszik: FruFruChan, Lindsay019, duracell
2016. október 23. 23:38 #8
Lindsay019
Lindsay019
Disney princess♔
 
Státusz"Some people are worth melting for." Olaf ♥
  Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 08.04.22.
Hozzászólás: 4956
Csatolások: 54911
Azonosító: 58811
Offline offline
Idézet (Bessie @ 2016.10.23. 22:33)
Leo lapját Lindsay019 nyerte. Gratulálunk neki. taps.gif Köszönet a többieknek is a pályázásért.

w00t.gif
Nagyon-nagyon szépen köszönöm!!! blush.gif blush.gif meghajolo.gif meghajolo.gif heart.gif wub.gif
5 felhasználónak tetszik: kurrek, FruFruChan, duracell, lucymharding, Bessie
Lezárt téma, már nem lehet hozzászólni Nem indíthatsz új témát!