Starity

Halott ember koponyája a színpadon: Hamlet

2011. február 09. 13:01   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Meglepő módon, a Nyitott Műhely 2011. február 2-től a hazai közönségnek játssza a londoni Royal Shakespeare Company Hamlet című előadását, felvételről, angol nyelven, angol felirattal.

hirdetés
Halott ember koponyája a színpadon: Hamlet

Idén február 2-ától a budapesti Nyitott Műhely (XII. Ráth György utca 4.) vetíteni kezdte a Londonban évekkel ezelőtt hatalmas sikerrel játszott darabot, a Hamletet, angol nyelven, angol felirattal. Az előadást a Royal Shakespeare Company mutatta be, melyre akkora volt az érdeklődés, hogy egyáltalán nem, vagy csak nehezen lehetett rá belépőt szerezni.

2009-ben aztán elkészült a darab filmváltozata is, melyet kiadtak DVD-n. Ezt a felvételt tekinthetik meg az érdeklődök Budapesten.

A Hamletet egyébként Gregory Doran rendezte, a két főszerepet pedig nem mások, mint David Tennant és Patrick Stewart alakították.

Érdekesség, hogy az előadásban és a filmben is felbukkanó legendás alapkellék, a koponya eredeti. André Tchaikowsky volt a tulajdonsa, egészen 1982-ig.

Tchaikowsky brilliáns zongoraművész hírében állt. Fiatalon, mindössze 46 esztendősen halt meg rákban. Végrendeletében nagyon precízen, minden apró részletre kitért. Többek között szerveit tudományos célok érdekében felajánlotta, koponyáját pedig külön kérte, hogy a Royal Shakespeare Company kapja meg. A színészek és a rendezők tegyenek azt a fejével, amit csak akarnak.

Erre nagyon sokáig mindössze egyszer került sor, de akkor is csak majdnem. 1989-ben egy Hamlet-előadás csak a próbákig jutott, mert a címszerepet alakító Mark Rylance képtelen volt túltenni magát a tényen, hogy a koponya, amit fogdosnia kell, tulajdonképpen egy halotté, történetesen Tchaikowskyé.

Gregory Doran, okulva ezen esetből, már sokkal előrelátóbb volt. A titkot, miszerint a darab koponyáját maga André Tchaikowsky alakította, csak a legutolsó, 22. előadást követően fedte fel.

A Nyitott Műhely-béli vetítésekre a belépő 900 forintba kerül fejenként. Jó szórakozást!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek