Starity

Madonna beperli Lady Gagát

2011. augusztus 21. 09:09   |   Szerző: katara

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A chicagói B96 rádió a héten bejelentette, hogy Madonna és Stephen Bray dalszerző tárgyalás keretein belül akarja megvitatni 1989-es slágerük, az Express Yourself és Lady Gaga Born This Way (2011) című dala közötti hasonlóságokat.

hirdetés
Madonna beperli Lady Gagát

Való igaz, Bray már jó ideje nem beszélt egykori társszerzőjével, de az utóbbi időben kialakult találgatások és pletykák elég okot adtak arra, hogy jelenkorunk Jelmezkirálynőjét perben vonják kérdőre.

Madonna eleinte nem foglalkozott sem a megjelenés, sem a zenei vonalon történő hasonlítgatásokkal, de Gaga rajongóinak és menedzsmentjének lelketlen megnyilvánulásai teljesen megrémítik őt – mondja Jared Spelling programigazgató. – A Kis Szörnyek a mai napig folyamatosan kritizálják, alázzák, csúfolják Madonnát, főleg kora, alakja és párja miatt.”

„Sokszor az emberek azért küzdenek a legelszántabban, hogy megőrizzenek egy illúziót, és azokat ítélik el, akik megkérdőjelezik azt.”

(Michael John Moorcock)

De mindezt miért teszik? Talán élvezik, hogy ilyen módon kiállhatnak kedvencük mellett, ezzel igazolva hűségüket, netán önmagukat?

”Madarat tolláról, embert barátjáról" – tartja a mondás. Akkor sztárt rajongójáról? Vajon Gaga mit szól ahhoz, hogy akik szeretik őt és a zenéjét, ilyen gyerekes, tudatlan és kíméletlenül rosszindulatú megjegyzésekkel bombázzák azt, akit mindig is annyira tisztelt, s aki a zenélésre inspirálta őt?

Próbáljuk meg elfogadni, hogy a 20. század végére a létező összes témát megírták már, az összes stílust és hangzást megalkották, azaz, amit napjainkban hallunk, látunk, az mind csak a múltban keletkezett művek újraértelmezése. Nincs új a nap alatt. Szomorú viszont, hogy vannak, akik képtelenek elismerni a tényt, amit az idő igazol.

Michael Jackson után Madonna joggal léphet az egyedi előadók soraiba, hiszen a popzene történetében az első olyan női előadó volt, aki folyamatos megújulásaival, sokszínű dalaival, show jellegű koncertjeivel képes volt megragadni az emberek figyelmét. Amikor a 80-as években egyre elterjedtebbé vált ez a műfaj, ők ketten jelentős hatással voltak a könnyűzenei élet működésére: az igényeket ők alakították ki, a színvonalat ők alapozták meg. A tipikus jegyek, melyeket manapság látni az újaknál, már legalább harminc éve szabályként élnek ebben a szakmában.

Az idén februárban megjelent Born This Way – a szerzők szerint – a melegek jogai mellett foglal állást, ám sokan vannak azon a véleményen, hogy csupán arra buzdítja a hallgatókat, rajongókat, hogy csakis saját magaddal foglalkozz, ne törődj senkivel és semmivel, nem számít, ki mit mond vagy gondol.

Bizonyos szinten ez érthető is, kell az egészséges önbecsülés, de sokan esnek túlzásba, és ez a túlfűtött liberalizmus szülheti a tiszteletlenséget, nemtörődömséget, hogy mindent lehet, s ilyenkor elvész a viselkedésbeni (ön)kontroll.

Vajon Madonna lépését hányan fogják követni? Például Gracy Jones vagy Roisin Murphy? Kerli Kõiv? Esetleg Kylie Minogue? Mindezidáig megannyi vád érte a Pókerarcú előadót, ám eddig senki nem tudta megingatni a hitelét. Maradjunk annyiban, hogy Gaga nem másol, csak részben iheltett Madonna által (is). Viszont akkor ne mondjuk rá, hogy eredeti, maximum azt, hogy kreatív.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek