Starity

A Facebook-generáció

2011. augusztus 30. 18:06   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A közösségi oldalak széles körű elterjedése megváltoztatta a generációnk életét. De vajon ez milyen hatással van személyiségfejlődésünkre és szociális életünkre?

hirdetés
A Facebook-generáció

Napjainkban egy tinédzser teljesen más szociális életet él, mint egy tíz-húsz évvel ezelőtti fiatal. Ebben természetesen az internet a ludas, de hogy ez mennyire van hatással a személyiségükre, a jövőjükre, egyelőre rejtély.

Tagadhatatlan, hogy az internet megjelenésével könnyebbé vált az életünk. Olyan lehetőségek óriási tárháza nyílt meg minden egyszerű felhasználó előtt, mely teljesen felforgatta a hétköznapjainkat. Hirtelen minden egy kattintással elérhető lett; zenék, filmek, képek, hírek és még sorolhatnánk. De mindenekelőtt a kapcsolattartás, melyet napjainkban már megannyi különböző közösségi oldal tesz egyre könnyebbé és színesebbé. A rengeteg funkció – a like-gombtól elkezdve, a Twitteren való követésen át a kommentekig – lehetővé teszi, hogy értesüljünk barátaink, rég nem látott ismerőseink, vagy akár általunk kedvelt celebek, sztárok fontosabb eseményeiről, élményeiről, melyeket státuszfrissítés vagy kép formájában közzétesznek a világhálón. Sokak számára mindez már nonstop elérhető, hiszen az internet a zsebekben is ott lapul valamilyen okostelefon képében.

Kétségtelen, hogy jó látni, jó tudni, mi történt rég nem látott, egykori osztálytársainkkal, régi barátainkkal, akikkel egyébként nem tartanánk már a kapcsolatot. Húsz-harminc év múlva valószínűleg nem okoz majd nehézséget mindenkit előkeríteni egy osztálytalálkozó megszervezéséhez, de vajon csak előnyei vannak a közösségi oldalaknak?

Egy mai átlagos tinédzser naponta több órát tölt a Facebook előtt, ahol a chaten vagy az üzenőfalon kommentelve ki tudja élni szociális igényeit, ezzel sok esetben háttérbe szorítva a hús-vér találkozásokat. Tény, hogy az iskolai feladatok megoldásához és a tanuláshoz rendkívül hasznos, az egyetemen pedig már egyenesen elengedhetetlen az internet rendszeres használata, de sokszor olyannyira elmerülünk az világában, hogy szinte semennyi, vagy csak nagyon kevés időt fordítunk hasznosabb, kulturális tevékenységek végzésére, mint például az olvasás vagy a tanulás.

A Facebook és a többi közösségi oldal azt a veszélyt is magában rejti, hogy személyes gondolatainkat, képeinket gondolkodás nélkül közzétegyük, akár idegenek számára is láthatóvá tegyük, s ezzel akár kompromittáló helyzetbe is keverhetjük magunkat, például egy későbbi álláskeresés során.

A technológia fejlődése megállíthatatlan, de ennek ellenére rendkívül fontos, hogy képesek legyünk elszakadni a virtuális közösségi tértől és helyette ténylegesen töltsünk időt a barátainkkal, szórakozzunk, kiránduljunk, olvassunk, tanuljunk.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek