Starity

A Google+ lehet az új Facebook?

2011. szeptember 12. 08:08   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Facebook kemény vetélytársra talált a Google+ személyében, de vajon van olyan jó a Google új szolgáltatása, hogy háttérbe szorítsa a jelenleg legnépszerűbb közösségi oldalt?

hirdetés
A Google+ lehet az új Facebook?

Pár hónapja még elképzelhetetlennek tartottuk, hogy bármi is megrendítse a Facebook sziklafalait, melynek megjelenése romba döntötte a MySpace-t, az Iwiwet, a MyVipet, és még sorolhatnánk. Hiába próbál mindegyik versenyt futni vele, értesítéseket és like-gombokat beépítve igyekeznek megtartani felhasználóikat, a siker elmarad, hiszen csak gyenge koppintásokat tudnak felmutatni.

Egyetlen csoda sem tart örökké, és ez így is van jól. Bár a régi nagyágyúk közül már egyáltalán nem valószínű hogy bármelyik is feltámadna poraiból és újult erővel dübörögve visszaszerezné látogatóit, akad egy új legény is a csapatban, akinek minden tulajdonsága adott, hogy magához édesgesse a Facebook-függőket.

A Google régóta jó barátunk, mostantól pedig mi sem egyszerűbb, mint egyetlen accounttal használni az összes szolgáltatását. Elég arra gondolnunk, hogy nemrég még nyoma sem volt a Google böngészőjének, a Chrome-nak, mostanra pedig jócskán felzárkózott az eddig egyeduralkodó Firefox mellé, köszönhetően egyszerűségének és gyorsaságának.

Könnyen gondolhatnánk, hogy a Google+ egy újabb gyenge Facebook-utánzat, melyben azért – lássuk be – van némi igazság, de a megszokott szolgáltatásokon kívül újakat is kapunk. Ami eddig bonyolult volt, könnyebbé válik. Az oldal alig pár hete vált publikussá, de máris több mint 10 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik, mely ugyan lényegesen elmarad a 750 millió Facebook-tag számától, de a projekt még gyermekcipőben jár, a regisztrációk száma pedig rohamosan növekszik, tehát Mark Zuckerberg igencsak felkötheti a gatyáját.

Úgy tűnik, máris ezt teszi, hiszen a Facebookon is egyszerűbb lett az új wallposztok testre szabása, vagyis egy legördülő menüből könnyen kiválaszthatjuk, kik számára szeretnénk azokat láthatóvá tenni, valamint a megosztott tartalmak mellett is ikonok jelzik annak láthatósági körét. Mr. Zuckerberg ezen kívül nem veti meg a konkurenciát, hiszen ő maga is rendelkezik már profillal (és közel félmillió követővel) a vetélytárs oldalon. Bár Mark már nem fog éhen halni akkor sem, ha a Facebookot egyik napról a másikra minden felhasználó elhagyja, de valószínűleg még az ükunokáinak is lesz mit a tejbe aprítaniuk.

Mit is kínál a Google+?

Gyakorlatilag szinte mindent, amit a Facebook és a Twitter.

  • Ismerőseinket rögtön csoportokba rendezzük, vagy egyszerűen megfogjuk és drag-and-drop módszerrel körökbe helyezzük őket, így könnyűszerrel elkülöníthetjük közeli barátainkat távolabbi ismerőseinktől.
  • Követhetünk sztárokat, ismert embereket, akárcsak a Twitteren, vagy a Facebook-oldalakon.
  • Játszhatunk online flash-játékokkal.
  • Megoszthatunk videókat, linkeket, képeket.
  • +1-ezhetjük (like helyett) barátaink bejegyzéseit, illetve írhatunk kommenteket.
  • A Huddle nevű kiegészítő alkalmazással okostelefonunkon chatelhetünk barátainkkal.
  • Már jelen van az iPhone-on és androidos telefonokon alkalmazás és az utóbbi esetében widget formájában.
  • Chatelhetünk, videóchatelhetünk barátainkkal.
  • A Hangouts nevű szolgáltatás segítségével videós konferenciát indíthatunk, ahová a körbe tartozó ismerősök bármikor, akár mobiljukon keresztül is becsatlakozhatnak.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek