Starity

Tea vagy kávé?

2012. február 12. 16:04   |   Szerző: Bessie

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A legtöbb ember ébredés után rögtön egy csésze kávéért vagy teáért nyúl. De miért is jó, ha fogyasztjuk őket?

hirdetés
Tea vagy kávé?

Azt mindenki tudja, hogy a kávé legfontosabb hatóanyaga a koffein. Már egyetlen csésze kávé elfogyasztásával megelőzhetjük az Alzheimer-kórt és az enyhébb emlékezési zavarokat. Mivel emeli a vérnyomást, így leginkább az alacsony vérnyomásúaknak használ az ital.

„A koffein meggátolja a koleszterin romboló hatását” – állítja Dr. Geiger, az amerikai School of Medicine and Health intézet vezető kutatója.

A negatív hatásai sem elhanyagolhatóak: magas vérnyomást vált ki, éppen ezért növelheti a szívbetegségek kialakulásának veszélyét. A túlzott kávéfogyasztás koszorúér-megbetegedést okozhat, és hasnyálmirigyrák is kialakulhat a szervezetben. Hozzájárulhat a csontritkuláshoz, ugyanakkor a mérsékelt kávéfogyasztás csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának lehetőségét.

Ám javíthatja az emésztést, erős vízhajtó hatása miatt átmossa a húgyúti szerveket. Enyhítheti a migrénes fejfájást, kivéve, ha magas vérnyomásunk van, hiszen akkor növelheti a fájdalomérzetünket. Jó hatással lehet kelések és rosszindulatú bőrdaganatos problémák ellen, mivel a kávéban található csersav a kórokozók nagy részét megölik. Viszont ugyanez a csersav árt a gyomornak.

A tea egyik hatóanyaga a tein. Az élénkítő hatása később jelentkezik, viszont tovább is tart. Antioxidáns hatása mellett fertőtlenítő és antibakteriális hatása is van, ez utóbbi miatt így véd a káros szabadgyökök ellen, csökkenti a rosszindulatú daganatokat, izületi gyulladásokat és az Alzheimer-kórt. Kalcium- és fluortartalma miatt védi a csontunkat és a fogunkat is. Rákmegelőző hatása van, csökkenti a magas vérnyomás kialakulását. Viszont az élénkítőhatása miatt nem tanácsolják a délutáni, illetve esti fogyasztását az érzékenyebb embereknek. Legjobb hatása a zöld teának van, mert kevesebb koffein található benne, mint a fekete teában, felszívódása egyenletesebb, hosszabb ideig tart.

Fogyókúrához kitűnő választás lehet, mivel növeli az anyagcserénket, és gyorsítja a zsírégetést!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek