Starity

E-hulladék visszagyűjtés — egy lépés a környezet felé

2011. november 01. 01:01   |   Szerző: Electro-Coord

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elektromos hulladék 80 százaléka újrahasznosítható. Szerencsére egyre többen vannak, akik felismerték: nem kerül túl sok energiába, hogy a háztartásban felgyülemlett szemetet szelektálva gyűjtsék.

hirdetés
E-hulladék visszagyűjtés — egy lépés a környezet felé

Kevesebben vannak azonban még azok, akik ugyanígy tesznek az elektronikai berendezésekkel. Pedig nem árt ha tudjuk, hogy ezek az elhasznált készülékek rengeteg olyan anyagot tartalmaznak, amelyek csak szűkösen állnak az emberiség rendelkezésére. Egy átlagos mobiltelefonban például a periódusos rendszer több mint 40 eleme megtalálható, köztük több nemesfém is (pl. 24 mg arany). Csak a világon eddig legyártott mobiltelefonokban mintegy 300 tonna ezüst, 29 tonna arany és 11 ezer tonna réz szunnyad.

A környezetvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően az elektromos berendezések összetevő anyagának több mint 80%-át újrafeldolgozzák, amely lehetővé teszi, hogy a visszanyert anyagokból új termékek készülhessenek, valamint hogy a bennük lévő veszélyesés nem hasznosítható anyagok semlegesítése megtörténjen. Így hosszú távon tisztábbá, élhetőbbé válik világunk.

Az e-hulladék kezelést szervező Electro-Coord Magyarország azért kampányol, hogy minél többen tudatosan, felelősen, külön gyűjtsék az otthoni e-hulladékot, és a megfelelő helyen adják azt le – a kereskedelmi egységekben elhelyezett gyűjtőpontokon, a hulladékudvarokban vagy a speciális, e+e gyűjtőnapok alkalmával.

A cég tavaly több mint 24 ezer tonna e-hulladék kezelését szervezte meg. A begyűjtött e-hulladékok mennyisége 2010-ben negyedével elmaradt az előző évitől, ami arra vezethető vissza, hogy a gazdasági válság következtében a tartós fogyasztási cikkek, köztük az új elektromos berendezések forgalma drasztikusan csökkent, így a leselejtezések volumene is jelentősen visszaesett – közölte Tóth Zoltán. Az ECM ügyvezetője hangsúlyozta: ennek ellenére az Electro- Coord megőrizte elsőségét az e-hulladékok kezelését koordináló szervezetek között, ami annak köszönhető, hogy a társaság rendszerében minden szereplő: a kibocsátók, a begyűjtők és a hasznosítók is megtalálják az érdeküket a leselejtezett elektromos és elektronikai berendezések kezelésében.

Az ECM begyűjtési koordinátora szerint munkájukban kiemelt szerep jut az ún. e+e gyűjtőnapoknak, amelyeket a koordináló szervezet immár harmadik éve szervez egyre nagyobb számban a települési önkormányzatokkal közösen. A kezdeményezés célja, hogy a – veszélyes összetevőket is tartalmazó – e-hulladékok ne kerülhessenek ki az utcákra az általános lomtalanítási akciók keretében, s ennek érdekében az önkormányzatok ezeket megelőzően külön szervezzenek hulladékgyűjtési napot a leselejtezett elektromos és elektronikai berendezések elkülönített gyűjtése érdekében. Az ECM a 2009-es 52-t követően tavaly már 74 településen szervezett e+e gyűjtőnapot, az idén pedig már mintegy 100 településen tervez hasonló akciót.

A környezettudatos szemléletformálás a másik terület, amely folyamatos jelenlétet és megújulást kíván. A fogyasztók környezettudatosságának erősítése érdekében a koordináló szervezet – egyebek mellett – a környezetvédelmi világnaphoz kapcsolódóan idén is részt vesz a „Hozd vissza Magyarország!” elnevezésű hulladékcsere akcióban, továbbá az iskoláknak meghirdetett „Használt elem- és elektronikai készülékgyűjtő verseny”-ben.

http://www.electro-coord.hu/gyujtopontok

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek