Starity

Hamarosan itt a Halloween!

2011. október 24. 10:10   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hamarosan itt van mindenszentek napja. Október 31-én beköszönt a boszorkányok, kísértetek és a szellemek éjszakája. Nézzük, honnan ered és hogyan ünnepeljük!

hirdetés
Hamarosan itt a Halloween!

A Halloween eredete évszázadokra vezethető vissza, egészen a keltákig. Mai formája az évszázadok során több kultúra – a római Pomona-nap, a kelta Samhain Fesztivál és a keresztény mindenszentek napja – hagyományainak keveredésével alakult ki.

Nézzük először a keltákat. Mint bizonyára mindenki hallott már róla, hogy a kelták a napistenükhöz fohászkodtak leginkább, aki a munkát és a pihenést jelképezte számukra. November 1-jén ünnepelték a kelta újévet, amely a napszezon végét, a sötétség és hideg kezdetét jelezte. A kelta hagyomány szerint a napisten, Samhain, a halál és sötétség istenének fogságába került ilyenkor.

Az újév előestéjén, október 31-én a hiedelem úgy tartotta, Samhain összehívta a halottakat, akik különbözô formában jelentek meg; a rossz lelkek, állatok figuráit öltötték fel, főként macskákét. Miután a termést betakarították és télre elraktározták, kezdetét vette az ünnepség. A kelta papok a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt gyülekeztek, új tüzeket gyújtottak, termény- és állatáldozatokat mutattak be, a tűz körül táncoltak, ez jelezte a napszezon végét és a sötétség kezdetét. Amikor eljött a reggel, a papok minden családnak parazsat adtak, hogy új tüzeket gyújthassanak. Ezek a tüzek tartják melegen az otthonokat és űzik ki a gonosz szellemeket.

November elsején az emberek állatbőrökből és állatfejekből készült kosztümökbe öltöztek, és a Samhain tiszteletére 3 napos fesztivált tartottak. Ez volt az első Halloween.

Miután a rómaiak elfoglalták Angliát, sok ünnepet hoztak magukkal, ezek egyike a Pomona-nap volt, ami a gyümölcsök és kertek istennőjének ünnepe, és november elseje körül tartották. Később, az évszázadok folyamán ezen ünnep és a Samhai Fesztivál keveredésével jött létre az úgynevezett első őszi ünnep.

A következő behatás a kereszténység terjedésével érkezett. 835-ben hivatalosan is kinevezték november elsejét mindenszentek ünnepének. Később az egyház november másodikát is szent nappá, a halottak napjává nyilvánította. Tűzgyújtással, felvonulással ünnepelték, az emberek beöltöztek szenteknek, angyaloknak és ördögöknek. A kereszténység terjedésével nem merültek feledésbe a régi ünnepek sem, úgy, mint a Samhain- és Pomona-nap. Ünneplésüket folytatták, nem merültek feledésbe, így az évek során mindezen szokások összevegyültek, így alakult ki a Halloween.

A töklámpás

Minden bizonnyal a kivájt tök az egyik legnagyobb jelképe az ünnepnek. Angol nyelvterületen elterjedt neve: Jack O’Lantern. Saját története is van, mely a következő: nevét egy Jack nevű részegestől kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be. Az ördög egy széndarabot adott Jacknek, amit ő egy marharépába rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Amerikában az eredeti marharépát a jóval látványosabb tök váltotta fel.


Töklámpás

„Cukrot vagy csínyt!

Ez a szokás inkább Amerikában elterjedt. A gyerekek ilyenkor jelmezekbe öltöznek és házról-házra járnak egy kis édességért. Mikor ajtót nyitnak, a gyerekek felkiáltanak: „Trick or treat!„ (magyarul: ”Cukrot vagy csínyt!„ esetleg ”Csokit vagy csalunk!".

Elméletileg az ajtónyitónak van lehetősége csínyt, azaz játékos fenyegetést választani, de nem jellemző. A gyerekek ilyenkor bőséggel válogathatnak az édességekből. Érdekesség, hogy ez a házról-házra járás is régi szokás. Eredete az óhazába nyúlik vissza, nagy valószínűséggel az angol, ír és skót bevándorlók hozták be és honosították meg az USA területén.

Halloween Amerikában

A Halloween nagyon fontos ünnep Észak-Amerikában. Itt többnyire baráti társaságban jelmezbált rendezve ünnepelnek. Olykor előfordul, hogy a szülők nem merik kiengedni gyermekeiket az utcára, mert Halloweenkor nagyon magas a bűnözési ráta. Több gyermeket megölnek vagy éppen elrabolnak, így az ünnep sajnos elég sokat vesztett a jelentőségéből.


Gyerekek Amerikában Halloween éjszakáján

Halloween Mexikóban

A Mexikóban és különféle változtatásokkal egész Latin-Amerikában gyakorolt hagyomány eredete leginkább azték, a katolikus rituálékkal csak később keveredett. Utóbbinak köszönhető, hogy az ünnepet november első két napján tartják, ugyanis az aztékoknál az Augusztus volt a halottakról való megemlékezés hónapja. A mexikói hagyomány szerint a megemlékezők ajándékokkal halmozzák el a halottakat, az elhunyt gyerekeknek játékokat, a felnőtteknek gyakran tequilát raknak a sírokhoz, a virágok pedig arra szolgálnak, hogy odacsalogassák a halott szellemeket. A halottaknak szánt ajándékokat, ételeket a családok otthonukban is kirakják, közben pedig az elhunytról szóló anekdotákat, történeteket mesélnek egymásnak.


Mexikói temető mindenszentek ünnepén

Halloween Kínában

A japánok háromnapos ünnep keretében emlékeznek meg halottaikról, ez az Obon ünnep, mely buddhista eredetű, ám mégis számos hasonlóságot mutat egyes nyugati országokbeli halottak napjához.

Augusztusban tartják a szünidő alatt. Ilyenkor néhány napra összeülhet a család, hogy rendbe hozza hozzátartozói sírját a temetőben. A hagyomány szerint tánccal üdvözlik a halottak szellemeit, ezek a táncok az utóbbi évszázadok során azonban fokozatosan veszítettek eredeti rituális szerepükből, manapság pedig leginkább nyári, illetve szünidei eseményként van jelentőségük.

A kínai naptár hetedik havának tizennegyedik napján tartják a kínaiak az úgynevezett szellemünnepet, ezen rituálisan adakoznak az elhunytaknak, ételt és ajándékokat adnak nekik, valamint pénzt is égetnek, hogy a szellemeknek ne kelljen szűkölködniük a túlvilágon.


Obon ünnep

Halloween Magyarországon

Nálunk november elseje és másodika a halottakról való megemlékezés napja. Az ünnep előestéjén a szentbeszéd közben megkondulnak a harangok, a hozzátartozók a kegyelet virágait tűzik az elhunytak sírjára. Másnap, halottak napján van az ünnepélyes szentmise. Mindenszentek napján a holtak lelki üdvéért gyertyát gyújtanak a sírokon.

A néphagyományban mindkét napot számos hiedelem övezi. A néphit szerint ilyenkor hazalátogatnak a halottak, ezért régen a számukra is megterítettek. Egyes vidékeken a temetőbe vitték ki az ételt, melyeket a sírokra helyeztek és a maradékot pedig a koldusoknak adták. Szeged környékén “mindönszentek kalácsa”, “kóduskalács” néven üres kalácsot ajándékoztak a szegényeknek.

Sokfelé úgy tartották, hogy a mindenszentek és halottak napja közti éjszakán a holtak miséznek a templomban és amíg a harang szól, hazalátogatnak szétnézni. Ezért minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy az elhunytak eligazodjanak a házban. Erre a hétre munkatilalom is vonatkozott. Nem volt szabad mosni, vasalni, meszelni, a földeken dolgozni, mert mindez bajt hozhat a ház népére. Ezek a hiedelmek ma már eltűnőben vannak, de mindkét nap, városon és falun egyaránt a halottakra való emlékezés ünnepe.

Magyarországon nem vált ünneppé, a bazárok termékein kívül nem lehet komoly nyomát találni az ünneplésnek. Az iskolákban nem jellemző a gyermekek beöltözése ezen a napon, és nem osztogatnak cukrot az osztályokban. Azonban egyre jobban kezd elterjedni a beöltözés Halloween éjszakáján. Van, aki még a házát is túlvilági jelmezbe varázsolja és töklámpárt készít, mások Halloween-partikra mennek. A discok körében igen elterjedt a jelmezes buli.


Gyertyafénybe öltözött temető halottak napján Magyarországon

A leghíresebb film

A Halloweenhez köthető az 1978-as Halloween: A rémület éjszakája című film, mellyel Jamie Lee Curtis, a később sikolykirálynőnek is választott színésznő ismertté vált. A sztori egyszerű: Halloween éjjelén Michael Myers, a mániákus gyilkos megszökik az elmegyógyintézet falai közül, hogy visszatérjen egykori rémtettének színterére, miközben millió áldozatot szed.

A filmnek több folytatása is készült, az ötödik rész után 1998-ban már a film húszéves jubileumát ünnepelték és leforgatták a H20: Halloween 20 évvel később című filmet, melyben Curtis játszotta a főszerepet. Négy évvel később szintén a színésznő főszereplésével jelent meg a Halloween: Feltámadás című film.

Csaknem harminc évvel az eredeti film megjelenése óta a Halloween-sztori sikere még mindig töretlen. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2007-ben Rob Zombie megcsinálta a mű remake-jét, aminek tavaly előtt már a folytatása is megjelent Halloween II címmel.


Jamie Lee Curtis & Michael Myers

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek