Starity

Angelina Jolie bosnyák menekülteken segített

2011. november 05. 15:03   |   Szerző: judy91

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Angelina Jolie után neveztek el egy bérházat Boszniában, mivel a színésznő egy tavalyi látogatásának köszönhetően az Egyesült Államok magára vállalta egy ottani házépítési projekt költségeit.

hirdetés
Angelina Jolie bosnyák menekülteken segített

Angelina Jolie, hollywoodi színésznő egy Rogatica városában található menekülttábort látogatott meg tavaly áprilisban az ENSZ jószolgálati nagyköveteként. A városban olyan idős bosnyákokkal beszélgetett, akiket az 1992 és 1995 között zajló háború szorított ki a lakóhelyükről. A harcok alatt több mint százezer ember vesztette életét és több százezren maradtak otthon nélkül.

Jolie utazása rendkívül nagy visszhangot váltott ki az Egyesült Államokban. Ennek a figyelemnek köszönhetően a kormányzati tisztviselők úgy döntöttek, hogy félmillió dollárral támogatnak egy bosnyák lakásépítési programot.

Csütörtökön az utolsó tizenhárom, lakás nélkül maradt bosnyák menekült is beköltözött abba az új, bútorozott bérházba, amely az Oscar-díjas színésznő tiszteletére a Villa Angelina nevet kapta. Korábban ezek az emberek egy régi, romos iskolaépületben éltek, ahol osztozniuk kellett a szobákon, és kizárólag egy fürdőhelyiséghez volt hozzáférésük.

Az egyik újdonsült lakó, a 79 éves Lena Babic, aki Jolie-val is találkozott tavaly, azt mondta, sosem fogja elfelejteni, mit tett értük a színésznő.

„Angelina mindent látott. Azt mondta nekünk, »ha bármit is tehetek az ügy érdekében, önöknek saját fürdőszobájuk lesz«. A saját erejéből nem tudta volna mindezt véghezvinni, mások is segítettek neki, de ő az, akit a szívembe zártam” – nyilatkozta az Associated Pressnek.

Az idős asszony ezentúl egy bútorozott, fürdőszobával ellátott lakásban élhet, amelyet teljes mértékben a magáénak mondhat, és ahonnan soha többé nem kell elköltöznie. Az épület az önkormányzat tulajdona, a tisztviselők azonban biztosították a lakókat arról, hogy életük hátralevő részét jogosan tölthetik el új otthonukban.

A Villa Angelina minden egyes lakása rendelkezik nappalival, konyhával, fürdőszobával és hálószobával. A kétszintes komplexum sárga falainak és kiemelkedő szépségének köszönhetően igencsak kitűnik a többi rogaticai épület közül.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek