Starity

Távkapcsolat? Nem akadály!

2011. november 21. 11:11   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szerelem nem ismer határokat – tartja a mondás. Ez vajon arra az esetre is igaz, amikor több hónapig vagy évig nélkülöznünk kell kedvesünket földrajzi helyzetünk miatt? Erre a kérdésre keressük a választ.

hirdetés
Távkapcsolat? Nem akadály!

Minden révbe ért kapcsolat igazi áldást jelent. Mindenféle könnyelműség nélkül válhatunk elveszetté a mindennapi sodrásban, és rengeteg gát szabhat határt álmainknak, melyek szívesen szabotálnának néhány beteljesült szerelmet. De szerencsére szép számmal vannak olyanok, akik könnyedén veszik ezeket az akadályokat, még akkor is, ha távkapcsolatról van szó.

Bárki, aki vett már részt efféle kapcsolatban, meg tudja mondani, mennyire nehéz életképességet biztosítani az érzelmeknek. Persze sokan szívesen állítják azt, ha távkapcsolat kerül szóba, inkább legyintenek, és elfordítják fejüket, mintsem beleugorjanak egy ilyen nehéznek hitt dologba. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy bármilyen meghitt kapcsolatba belerondíthatnak a kilométerek, hiszen egy egyszeri és kihagyhatatlan munka- vagy tanulmányi lehetőség sok embert csábíthat át idegen vidékekre. Még a hosszú évek óta tartó szerelem is megtörhető, ha a távolság kedvesünk hanyagolásával párosul, és teljesen érthető, ha olykor eltöprengünk azon, hogyan tovább.

Elsődleges cél: a romantika életben tartása

Tartsd észben, hogy amennyi időd volt megismerni a partnered különválás előtt, nagyban meghatározza, mennyire fog működni a kapcsolatotok költözés után. Ha kellőképpen kiismerted, és elegendő szép emlékkel távozott egy másik városba vagy országba, könnyebb dolgod lesz, mint hinnéd. Nem árt azonban néhány pofonegyszerű dolgot tisztázni, mielőtt úgy döntesz, továbbra is részt veszel-e a kapcsolatban. Utazás előtt mindenképpen beszéljétek meg, hogy barátok maradtok, meghitt és laza viszonyt alakítotok ki, vagy továbbra is szerelemmel teli kapcsolatotok ápoljátok-e. Ha voksotok kettőtök mellett teszitek le, ideje lesz elgondolkozni azon, hogyan tartsátok életben a fényév-távolságoknak kitett románcotokat.

Mindenki számára alapfogalmat jelentenek a telefonhívások, SMS-ek, e-mailek és a webkamera. Ezekkel a lehetőségekkel kiszélesednek a lehetőségek, csak meg kell tanulni jól felhasználni őket. Annak ellenére, hogy több száz mérföld választ el a párodtól, ne ragadj le az állandó chatelésnél, hanem figyelj a változatosságra, és igyekezz minél több kínálkozó lehetőséget megragadni. Tegyétek kapcsolatotokat érdekessé, vezessetek be webcam-napokat, hidd el, bármennyire is hangzik furán, esedezve fogjátok várni a percet, amikor végre „engedélyezett” a kamerán keresztüli kommunikáció. Ekkor sem szabad figyelmen kívül hagyni a romantikát: készülj az alkalomra úgy, mintha első randikon vennél részt: csípd ki magad, és a szobád is tedd rendbe, ne hagyd, hogy a káosz vegye át az irányítást. A magabiztosság nemcsak neked, de a párkapcsolatodnak is jót tesz!

Ha tudsz videofonálni a mobiloddal, ne habozz – vagyis igen! Irány a fürdőszoba, vesd magad a habok közé, gyújts gyertyát és füstölőt, esetleg keríts rózsaszirmokat, és szórd körbe a kádat, majd hívd fel kedvesed. Egyszeri meglepetés után ő is tehet hasonlóképpen, és kitalálhatjátok, melyik nap örvendeztetitek meg egymást egy közös pancsikolással. Ha meg vagy győződve arról, semmi probléma nem akadhat a fürdőben az elektromossággal, beviheted a laptopod is, hogy nyugodtabban folyjon le az este. Ebben az esetben sem szapad napi szinten bevezetni a romantikázást. A távkapcsolatot egy teljesen új viszonyként is lehet értelmezni, hiszen a száznyolcvan fokos fordulat miatt dolgok tömkelege indul majd változásnak, éppen ezért fontos, hogy lassítsatok a tempón, még ha nehéz is, ugyanis hamarabb ráunhattok egymásra.

Fontos tényezők, melyek enyhítenek a távolságon

Őszinteség. Ha tényleg komolyan gondolod a kapcsolat folytatását és elmélyítését, nem kell meghúznod a határt igazság és füllentés között. Még a kényes témák előfordulása (szexuális túlfűtöttség esetén az önkielégítés) se okozzon fejfájást, sőt! Inkább beszéljétek meg együtt a szexszel kapcsolatos dolgokat, ne tiltsatok meg egymásnak semmit, hanem nevessetek az egészen, és meséljétek el, mire gondoltatok, mit csináltatok közben. Az őszinteséget és kitárulkozást valószínűleg a partnered is értékelni fogja, amit igazán jó jelként lehet értelmezni, hiszen ebből is látszik, hogy igényt tartasz viszonyotok ápolására.

Türelem. A kapcsolatok egyik megrontója a türelmetlenség. A „miért nem hív már fel?”-től kezdve a „Nem érek rád egész nap!”-ig bármi elhangozhat. Ha nem hívott fel a megbeszélt időpontban, vagy gyorsan lekoptatott, ne mássz a falra! Előfordulhat, hogy elaludt, vagy tényleg sietnie kellett valahová. Ha visszatértekor leüvöltöd, mint egy sárkány, valószínűleg még kevésbé szeretne odafigyelni rád, hiszen tudja, hogy türelmetlenségedből fakadóan képtelen vagy a megértésre. Ha van néhány rettentően idegesítő barátod, kérd meg őket, hogy segítsenek (vagy még jobb, ha egyszerűen több időt töltesz a közelükben), így gyakorolni tudod, hogyan ne gyere ki a sodrodból.

Nyugodtság. Figyelj oda arra, hogy mielőtt beszélnétek, ne maradjon benned egy csepp stressz sem! Csak árt mindkettőtöknek, ha paprikás kedvetekben egymásra zúdítjátok a rossz élményeiteket. Ez nem azt jelenti, hogy csak a szép dolgokat osszátok meg egymással, mindössze figyelnetek kell arra, hogy feldúlt állapotban véletlenül se kerüljetek kapcsolatba egymással, hiszen senkinek sem hiányzik egy egyébként elkerülhető veszekedés.

Támogatás. A távkapcsolatok egyik alapköve. Tedd szokássá, hogy megkérdezed, hogy halad a munkában vagy a tanulásban, milyen viszonyt ápol barátaival és családjával. Emeld ki a pozitív tulajdonságait, hangoztasd, mennyire mesésen űzi a hobbijait, és mondd el, miben tartod tehetségesnek. Ez akkor válhat előnyöddé, amikor új barátokra tesz szert, esetleg nő ismerősökre, akikre te halálosan féltékeny vagy. Ezekben az esetekben nem árt, ha a párod tudja, hogy mellette állsz, támogatod, és persze megbecsülöd – és nem csak mondod ezeket.

Az utazás drága. Mitévő legyek?

Ha nem robbantottál éppen bankot, nem valószínű, hogy kedved szerint utazgathatsz az ország különböző pontjaira. Sokan épp e miatt nem szeretnének távkapcsolatot vállalni, mivel félnek az anyagi kiadásoktól. Mindenképpen beszéljétek meg, mikor tudtok találkozni, és tartsátok magatokat azokhoz a dátumokhoz, vagy időszakokhoz (kéthavonta, ünnepekkor, stb...). Azonban ajándékozni még mindig sokkal olcsóbb, ráadásul, ha elég ügyes vagy, könnyen elérheted, hogy meglepetésed olyan hatást keltsen, mintha vele lennél. Személyre szabott ajándékaidba mindig ölj rengeteg időt, s ne intézd el az egész meglepi-dolgot egy TESCO-ban vett plüssmackóval. Ajándékaidhoz nyugodtan tegyél valami saját kiegészítőt (sálat, kendőt), amin érezni fogja az illatod.

Ha pedig túlélted az első hónapokat a fentebb említett módszerekkel, és minden készen áll a találkozásra, készülj hatalmas vacsorával, süss nyalánkságokat, és persze az ágyban is meglepheted párod egy új fehérneművel. Előre dolgozz ki néhány programtervet, s igenis mozduljatok ki ahelyett, hogy egész nap a puha és meleg ágyikóban henyélnétek. Meséld el a városoddal kapcsolatos újdonságokat egy séta során, de hagyd, hogy ő is ejtsen néhány szót jelenlegi lakhelyéről, és kielemezze az életében történt változásokat. A kulcsszavak tehát: őszinteség, türelem, nyugalom és támogatás.

Sok boldogságot!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek