Starity

Eredet: Merjünk nagyot álmodni?

2010. július 06. 21:09   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha leszámítjuk az Eclipset, akkor kétségtelen, hogy a nyár legjobban várt filmje a Christopher Nolan által rendezett Eredet. A Sötét lovag rendezője még a Mátrixnál is nagyobb durranást igért. A hazai premier július 22-én lesz.

hirdetés
Eredet: Merjünk nagyot álmodni?

Christopher Nolan felébredt. Ránézett az órára, de még nyolcat sem mutatott. Sűrű nap várt rá, de tudta, még egy kicsit visszaaludhat. Nem volt ez már igazi álom, de mégis hirtelen a tengerparton találta magát. A homokban. Meleg volt, hallotta a tenger zúgását, figyelte a sirályok röptét... Minden olyan nyugodt volt. Játszadozni kezdett a homokkal. Egyik kezéből a másikba pörgette a homokszemeket. De valahogy minden lelassult, olyannyira, hogy meg tudta számolni az összes homokszemet. Ilyen még sohasem történt vele korábban.

Aztán felébredt. Már jóval elmúlt nyolc. Reggeliznie sem maradt ideje. Az Eredet (Inception) egyik utolsó forgatási napját kezdik meg nemsokára (vagy már csak megkezdték) a kanadai Calgarytól nem messze, egy több mint 2500 méter magas hegy tetején. Ahol hideg van és mindent betemet a hó. Milyen messze van ez attól az álomtól, amit nemrégiben látott. Mégis alig alig néhány perce még abban a "valóságban" élt...

"Gyakorlatilag ez az Eredet lényege" - mutatott rá Nolan, miközben az előbbi kis történetet mesélte, s komolyan sajnálkozott amiatt, hogy aznap nem maradt ideje megreggelizni. "Álmunkban tényleg minden, de minden megtörténhet velünk. Megszűnnek az időbeli és térbeli határok. Nekünk, filmeseknek ez hihetetlen nagy lehetőséget ad a kezünkbe. És bizony ezzel tudni kell élni - magyarázza a rendező, aki biztos abban, megint sikerült valami igazán újszerűt összehoznia az alkotógárának. - "Az Eredet hangulatában kicsit hasonlít A sötét lovagra és persze valamennyire a Mátricxt is az elődjének tekinthetjük, de én leginkább egy felturbózott James Bond-filmhez hasonlítanám."

A tetthely az agyad

Az Eredet (egyik) újszerűsége abban rejlik, hogy a sztori nagy része az állmokban, vagy ha úgy tetszik, az emberi agyakban játszódik le, ahol akármi megtörténhet. És mivel álmunkban a képzelet szárnyal, ezért igen különleges látványvilág fog elénk tárulni, miközben a filmet nézzük.

A főszereprő Leonardo DiCaprio így nyilatkozott: "Egyszerűen fogalmad sincs arról, mi lesz majd a következő jelenetben. Úgy értem, nem tudod, ebben a világban mi lehetséges és mi nem. Én magam is így voltam ezzel, amikor megnéztem a csaknem kész filmet. A néző, aki persze ott sem volt a forgatásokon, pedig még nálam jobban le lesz nyűgözve. Az Eredet valóban egy új, eddig sohasem látott világot tár elénk."

A várható sikerfilm július 22-től lesz látható a mozikban. Nagy élményt ígérnek, szerintem legalább egyszer érdemes beülni egy vetítésére.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek