Starity

Magyar bandák, akiket meg kell ismerned

2012. március 01. 09:09   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Előző cikkünkben a külföldi előadókat vettük górcső alá, most követezzenek a hazai reménységek, akik felfrissítették a magyar zenei palettát. Íme, egy kis új az SP- és Fluor-túladagolásban szenvedőknek.

hirdetés
Magyar bandák, akiket meg kell ismerned

Odett és a Go Girlz

A formáció 2008-ban alakult, és első fellépésüket a Sziget Fesztiválon adták kirobbanó sikerrel. Azóta a karrierük magyar berkeken belül folyamatosan ível felfelé. Dalaik nagyrészét Polgár Odett énekli, de Takáts Eszter és Varga Zsuzsa is közreműködik a lemezeken. Sikereik kulcsa a zenekar tagjainak sokrétűsége és egyénisége. Ezt igazolja az is, hogy a tagok korábban az Anima Sound Systemben, a Sziámiban és a Megasztárban is megfordultak. A zenekar az év minden szakában koncertezik Magyarországon. Főbb helyszínek, ahol gyakran hallhatjátok őket: Take 5, Gödör, Corvintető, vidéki nagyvárosok.

Magashegyi Underground

Az együttes 2008-ban alakult, azóta is öt tagot számlál. Énekesnője Bocskor Bíborka, akinek kreativitása és hangszíne azonnal az emberek szívébe lopta magát. Műfajilag nem is inkább underground, hanem pop irányba tart a zenekar, de erről lehetne vitatkozni. A banda hisz az ingyenes zeneletöltésben és fájlmegosztásban, hazánkban ennek a témának nagy úttörője a formáció. Gyakran megfordulnak magyar fesztiválokon és vidéki nagyvárosokban, valamint Budapest kisebb helyein koncerteznek.

Punnany Massif

A Punnany Massif egy 2003 óta működő, pécsi illetőségű hiphopzenekar. Két lemezük jelent meg: 2006-ban a Körkorkép, 2010-ben pedig a ShenKick. Nevük eredete különösen érdekes: Wolfie és RendbenMan a névkeresés folyamán arra jutottak, hogy egy dologban biztosan hasonlítanak: „masszívan preferálják a női gyümölcskelyhet”. A punnany massif szabad fordításban nőket kedvelő csoportot jelent jamaicai pathois nyelven. A zenekar mindig is híres volt egyediségéről és különc szövegeiről, viszont a majdnem kétmilliós youtube nézettséggel bíró Élvezd című számuk kezd átlépni a mainstream kategóriába.

30Y

A 30Y egy 2000-ben alapított öttagú pécsi alternatív rockegyüttes, mely öt tagot számlál. Zenéjükre nagy hatással volt a Nirvana, Kurt Cobain, a U2, a Depeche Mode és a Red Hot Chili Peppers. Jó kapcsolatot ápolnak a Punnany Massifval és a Kispál és a Borz tagjaival is. Eddig öt albumuk jelent meg, legutóbbi 2010-ben, Városember címmel. Legismertebb számuk a Bogozd ki, melynek nézettsége átlépte a kétmilliót.
A srácok magukról így vallanak: „A 30Y öt fiúból áll. Kettő testvér, három nem. A 30Y nem szereti kategorizálni, milyen zenét játszik, minthogy nem hisz abban, hogy a zene dobozolható lenne. Illetve két részre talán: jóra és rosszra. A 30Y jó zene. A 30Y nem szereti a telet, mert nincs megfelelő fűtés a próbatermében, csúszósak az utak, és gyakran köd van hajnalban. A 30Y szerint a tél balesetveszélyesebb, mint a többi évszak. A 30Y szeret szánkózni. A 30Y beteg. A 30Y szereti a nyarat, mert a lányok rövid szoknyákban és trikókban járnak. A 30Y mosolyog. A 30Y sokat káromkodik. A 30Y nem vallásos. A 30Y apolitikus. A 30Y érzékeny. A 30Y szereti az egyszerű mondatokat. A 30Y asszociatív. A 30Y szokott olvasni. A 30Y nem ír…”

Vad Fruttik

Ők egy veszprémi panel-undergorund zenekar, melyet „az ország egyik 'egjobb koncertzenekarának” tartanak. A 1996-ban megalakult formáció ennek ellenére magát a pop kategóriába sorolja. 2006-os debütálásuk óta több slágert adtak már az országnak. Vannak köztük vidám, bohém, depeses számok, és vannak alteros, szerelmes nóták. Ilyenek például a Szerelmes dal, a Sárga zsiguli vagy épp a Nekem senkim sincsen melyek betalálnak, nem is kicsit.

Péterfy Bori & Love Band

A magyar énekesnő felmenői révén kiskora óta szívja magába a kultúrát: dédapja Áprily Lajos költő és műfordító, nagyanja Jancsó Adrienne előadóművész, nagyapja Jékely Zoltán író, költő, édesapja Péterfy László szobrász, bátyja Péterfy Gergely író, férje pedig Merényi Dávid fotós. Igazi művészcsaládban nőtt fel, így nem csoda, hogy pályáját végigkísérte a különcség és az új dolgok folyamatos megismerése. Énekesnőként az Amorf Ördögök és a Péterfy Bori & Love Band zenekarok tagja, színésznőként pedig a Nemzeti színház társulatának és a Krétakör színház tagja. 2011 elején született meg első gyermeke, ezért az utóbbi egy évben szüneteltette karrierjét.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek