Starity

Adam Lambert nem akar az új Freddie Mercury lenni

2012. február 25. 15:03   |   Szerző: Glamster

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A héten bejelentették, hogy az American Idol bálványa, Adam Lambert lesz a Queen új, ideiglenes frontembere a Sonisphere fesztiválon. Az énekest rengeteg kérdés érte, amelyekre igyekszik válaszolni. Annyit biztosan tud, hogy ő nem lesz, nem lehet az új Freddie Mercury.

hirdetés
Adam Lambert nem akar az új Freddie Mercury lenni

Adam Lambertöt faggadta a nme.com, és mikor rákérdeztek a Sonisphere-fellépésre, csak egy helyest mosolyt kaptak válaszul. Lambert már bizonyította az EMA-n, sőt az American Idolban, hogy tud rocksztár is lenni, és benne is van valami színpadias és elragadó, amely pár embert Freddie Mercuryra engedett emlékeztetni. Adam válasza erre már egy határozott nem volt.

– Szóval te vagy az új énekese a Queennek.
– Ideiglenesen? Igen.

– Korábban már énekeltél náluk. Milyen érzés volt végigvinni egy teljes szettet?
– Ez egy hatalmas lecke volt. Rengeteget tanultam, gyakoroltam és alkalmazkodtam a bandához, ami kicsit nehéz volt. De nagyon izgatott vagyok! Már nagyon várom, hogy lenyomhassak ott egy brutális show-t. Nagy munka lesz, de mindent megteszek, hogy nagyon jó legyen.

– Te állsz a valaha élt legnagyobb frontember helyén.
– Igen, de tudod, én nem próbálom őt utánozni vagy lemásolni, az tiszteletlen és helytelen lenne. Felülmúlni végképp nem szeretném, nem is tudnám, ilyen dolgok nem fordulnak meg a fejemben. Ezt egy hatalmas megtiszteltetésként élem meg, hogy engem kértek fel. Remélem az emberek elég elfoglaltak ahhoz, hogy ne hasonlítgassanak senkihez, mert akkor nem fogják élvezni a zenét. Az lenne a lehető legrosszabb.

– Pszichikailag felkészültél erre?
– Még nem tartok ott. Egyelőre még nagyon izgulok, valószínűleg a színpadon fogok felengedni. Addig minél több Queen fog futni az iPodomon, hogy hangolódjak a show-ra.

– Milyen dalokat szeretnél énekelni? És melyiket nem? Tudod már?
– Tényleg nem! Briannek jó egy hete küldtem egy e-mailt, és kérdezgettem őt erről. Mi lesz a műsor? Ez abszolút a banda döntése, nem szólok bele. Brian és Roger a főnök, én csak megteszem, amit kérnek, és hálás vagyok, hogy velük állhatok egy színpadon.

– Ez nem válasz, Adam! Kedvenced csak van.
– Nos, remélem, hogy az Another One Bites The Dustot előadhatom. Ez a személyes kedvencem, jelenleg a csengőhangom is. A Bohemian Rhapsodyt is szeretem, valószínűleg benne van a lehetőségek között. De ez sok mindentől függ. Hogy honnan közelítjük meg a Queent, azt nem tudom.

– Milyen beszélgetés előzte meg a felkérésed?
– Az EMA mindannyiunknak egy szép emlék volt és lesz is. Simán folyt minden, előző nap besétáltam, és elpróbáltuk egyszer-kétszer. Másnap is mentem a helyszínre, de az már az EMA volt. Nagyon szűk volt a határidő, de a szöveget tudtam, így nem volt probléma. A fellépés után beszélgettünk, és megköszöntem a lehetőséget. Mondtam, ha bármi van, nyugodtan hívjanak, ha tudok, segítek. Ők pedig azt válaszolták nekem, hogy nagyon élvezték a közös munkát, és remélik, hogy ez kölcsönös. El sem akartam hinni, hogy a Queen ezt mondta nekem.

– Győzködni kellett vagy szívesen belementél az EMA-s felkérésbe?
– Fú, az egy durva pillanat volt. Szinte elkábultan mondtam igent a felkérésre. Aztán elkezdtek kijönni azok a cikkek, amelyek azt mondták, hogy állandó frontembere leszek a Queennek. Kezdtem megérteni, hogy ez elég kettős, tehát csínján kell bánnom a szavaimmal és a tetteimmel. Szeretném, hogyha az emberek a saját zenémre is figyelnének. A Trespassing idén tavasszal jön, és rengeteg a munka még vele. Ez egyszeri fellépés volt, nem akarok állandó tag lenni. A Sonisphere király lesz, viszont nem fogok csatlakozni a bandához, és turnézni velük.

– Ismered a többi fellépőt is? Ez egy brit metál- és rockrendezvény.
– Nos, a Kiss az egyik kedvencem, és szerintem a Faith No More-ral együtt a klasszikus rockot fogják hozni, és kicsit nosztalgikus hangulat lesz tőlük a fesztiválon. Na, és hé! A Metallicát is imádom, két éve, a turnémon, Új-Zélandon énekeltem tőlük egy számot, az Enter Sandmant. Nagyon klassz volt. Pont ezért nem szeretem a „pop-énekes” skatulyát, hiszen én bármit eléneklek, amit szeretnék. A rock pedig a szívem csücske. Ostobaság, hogy egy előadó nem tologathatja a határait.

– Ismered a „palackozást”?
– Nem, sajnálom, de annyira nem vagyok jártas a fesztiválozásban.

– Ez az, amikor a metál-rajongók nem kedvelnek, és megdobálnak téged a színpadon vízzel töltött palackokkal.
– Oh, Istenem! Kösz, hogy szólsz. Akkor nem bízom a véletlenre, veszek fel valami sisakot, ami megvédi a fejemet. Talán még nem is fogok benne idiótának kinézni.

– Néha fel szoktak kiabálni, ha nem tetszik neki az előadás. Például: „Te dagadt disznó!”
– Nos, lehetséges, de nem az én előadásomnál – nevet. – De komolyan, amikor fent vagyok a színpadon, mindent hallok, és szeretem figyelni a közönség reakcióját, és eddig – hála Istennek – szeretettel fogadtak, bárhol léptem fel. Ebből táplálkozom, ez az, ami hajt előre. Rengeteg nyomás ért a karrierem során, és megtanultam, ha nem akarok összeroppanni, akkor ki kell szűrnöm a pozitív dolgokat. A második albumom is karrierdöntő lehet, tehát most elég nehéz. A negatívumot mindig megpróbálom kizárni, és csak a rajongóim támogatását felhasználni a munkámhoz. Remélem, hogy a fesztiválon is minden rendben lesz.

– Mit mondanál azoknak az embereknek, akik úgy gondolják, hogy a Queennek abba kéne hagyni, és visszavonulni, mert Freddie nélkül soha nem lesz ugyanaz?
– Szerintem Brian és Roger is megtestesíti a Queent. Elértek már annyit, hogy eldönthetik azt, hogy mit szeretnének tenni, ehhez joguk van. Akik úgy gondolják, hogy abba kéne hagyniuk, ne menjenek el a koncertjeikre, zárják ki az egészet. Viszont még mindig vannak olyan srácok, akik hallani szeretnék az ő hatalmas zenéjüket élőben. Hiszen a banda még él! Illetve ez még egy hatalmas üzlet.

– Komolyan Queennek tudod hívni őket John Deacon nélkül?
– Ez megint nem az én dolgom, hanem Mr. Deaconé. Természetesen fantasztikus lenne, ha ő állna ismét a basszus mögött, de én nem dönthetek helyette. Nem akarok védekezni, minden tiszteletem az övé, és értem én, hogy miért lépett vissza.

– Szerinted ők működhetnének ismét egy új énekessel?
Ez más. Senki nem verheti meg az eredeti felállást, senki nem lehet annyira jó, mint Freddie. Soha. Szerintem ezt az újra turnézást nem kéne erőltetni. A fesztiválozást támogatom, az emberek szeretnek nosztalgiázni, a Queen zenéje rengeteg emléket ébreszthet bennük, és az ilyen nem arról szól, hogy elfeledtesd az eredetit. De hát majd az idő eldönti, hogyan döntenek.

– Hogyan fogsz Freddie helyén fellépni? Megnézel azért pár DVD-t?
– Tudod, mint mondtam, rengeteget hallgatom az élő fellépéseket az iPodomon, és igyekszem tanulni abból, hogy mit tesz, és ezáltal nekem mit kell tennem a hangommal. Viszont fontos, hogy önmagam lehessek a színpadon, az az előadó, aki igazán vagyok. Nincs szándékomban a másolás. Ez nagyon sértő lenne a rajongókra és a zenekarra nézve. Azt gondolnák: „Nézd azt az idiótát, olyan akar lenni, mint Freddie!” Ez egy nagyon kényes téma, szerintem a legjobb, amit tehetek az, hogy hatalmas tisztelettel és alázattal fogok énekelni. Természetesen szándékomban áll, hogy az emberek kedvére tegyek vokálisan, így figyelem a kommenteket, hogy mit tanácsolnak nekem. Ráadásul Roger és Brian segíteni fog nekem, így szerintem működni fog a rendszer.

– Forró pletyka: Lady Gaga. Úgy hallottuk, hogy a Queennel fog turnézni.
– Úristen, erről én semmit nem tudok! Nagyon szeretem Gagát, szerintem csodálatos, de nem hiszem, hogy a Queen összeállna vele. Ráadásul tudtommal mostanában nagyon elfoglalt. Nem hiszem, hogy van ilyenre ideje. De ha ő akarná, és valóban turnézni kezdene a Queennel, nagyon meglepődnék.

– Gondolkodtál már a mozdulataidon? És a ruhádon?
– A lépéseken? Nem! Nem egy táncos vagyok, nem szoktam tervezni, mert abból csak sz*r születne. A zene teszi velem, többnyire imprózok ilyenkor. A ruhát pedig nem én választom most ki. Egy tervezővel kell majd beszélnem. Én valami színpadiasra, de azért hűvösre gondoltam.

A fesztiválra már kaphatók a jegyek a honlapon.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek