Starity

Őszi—téli divathetek: London és Milánó

2012. április 02. 15:03   |   Szerző: Coco Selly

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A következő cikkben a londoni és milánói kifutók gyöngyszemeiről olvashattok.

hirdetés
Őszi—téli divathetek: London és Milánó

New York után három hétig biztosan Európára szegeződött a világ szeme, hiszen a divatszakma apraja-nagyja kontinensünkre látogatott, hogy megismerkedhessen az itteni tervezők elképzeléseivel. Az őszi–téli szezon bemutatói március 7-én, Párizsban értek véget. Ezt megelőzően Londonban és Milanóban szemlélődtek a befolyásosabbnál befolyásosabb emberek: a legnagyobb példányszámban eladott divatmagazinok szerkesztői, kritikusok, hírességek és celebek. Cikkünkben elsőként a londoni hét két legnagyobb show-járól teszünk említést, amit az olasz divatházak bemutatói követnek majd.

Vivienne Westwood
Robyn Coles meztelen fejfedős show-ja után a feltűnő hajkoronájáról is ismert Vivienne Westwoodnak – aki mindig is a radikális extravagancia híve volt – idén is sikerült maradandót alkotnia. A tervezőnő modelljei kócos hajjal és érdekes motívumokkal „tetoválva” voultak végig a kifutón olyan ruhákban, amelyek abszolút hordhatóak, mégis nagyon angolosak. A kollekcióban keveredik a lázadó, a hippi és a nőies stílus, amit húzott anyagok, harisnyák, minták és kalapok is hangsúlyoznak.

Burberry
Thomas Burberry több mint százötven évvel ezelőtt, 1856-ben alapította meg saját divatházát, mely 1914 óta ballonkabátok millióit gyártotta le, s a kockás minta elterjedéséért is felelős. A cég legújabb kollekciója csinos, nőies, utcán is viselhető darabok tömkelegét tartalmazza, némi kockával, masnival, óriási zsebekkel és őszi árnyalatokkal (homok, bézs, gyesztenye, barna) megtoldva. A végeredmény megcáfolja azon emberek véleményét, akik úgy gondolják, a ballonkabátok leáldoztak, hiszen nem lehet már semmi újat kihozni belőlük.

A New York-i és londoni divatheteket rend szerint felülmúlja a milánói rendezvénysorozat – mely ez évben sem volt másképp, hiszen kedvenc olasz moguljaink utánozhatatlan eleganciával prezentálták szebbnél szebb kollekcióikat.

Fendi
A cég tervezői – Karl Lagerfeld és Silvia Venturini Fendi – ebben a szezonban a karcsú derekakat és a széles vállakat igyekeztek kihangsúlyozni. A kollekcióban rengeteg extravagáns szőrme, színes csizma és rakott szoknya közül válogathatunk. Jellegzetes színeik a homok, a halvány szürke és a barna. Modelljeik jégkék sminkkel, amazonokat idéző fonatokkal léptek a kifutóra.

Prada
Mint azt már korábban megírtuk, a Prada idei show-ját Nagylengyel büszkesége, Axente Vanessa nyitotta meg. Miuccia legújabb darabjai a hatvanas évekre emlékeztetnek bennünket; jellemzőek a hatalmas gyönyökkel és kövekkel kirakott kabátok, pantallók, geometrikus minták, a fekete, a narancs és a lila szín párosítása. Kiegészítői – táskák, platform lábbelik – változatosak és szemet gyönyörködtetőek.

Gucci
Frida Giannini modelljei selyemből, bőrből és bársonyból készült sötét színű – leggyakrabban fekete, lila, smaragd és bordó –, virágmintákkal, fodrokkal díszített ruhákat viseltek a 19. századi, komor világot idéző divatbemutatón, ahol többek között katonai dzsekikre emlékeztető kabátok, töröknadrágok, átlátszó vagy mélyen dekoltált estélyik is „felvonultak”.

Moschino
A harmadik napon bemutatott kollekciók közül az egyik legnagyobb sikert Rossella Jardini legfrissebb darabjai aratták. Ebben a szezonban is rendkívül elegáns, sikkes, romantikus, néhol vad, olykor pedig kislányos szetteket láthattunk, melyek főként lila, sárga, kék, fekete és piros színekben ragyogtak. A lányok cowboykalapokat, platformtalpú csizmákat, hatalmas masnikat viseltek, modernizált övtáskákkal, hosszú láncokkal ellátott táskákkal.

Just Cavalli és Roberto Cavalli
A tervező második irányvonalában a csillogás, a fényes és áttetsző anyagok, a strasszok és az állatminták dominálnak. A kollekció egyértelműen az éjszakát kedvelő, vagány fiatal hölgyek számára készült, akik egy-egy partira JC parányi retiküljeit és gyönyörű lábbelijeit is magukra ölthetik, vagy szürke hétköznapjaikat egy-egy bőrdzsekivel, színes, kötött pulóverrel és némi szőrmével is feldobhatják – ugyanis ebben a szezonban ezekből sincs hiány.

Roberto vezető márkája idén is a már jól megszokott fényes, állatmintás darabok mellett tette le a voksát. A kollekció jellemző színei a smaragdzöld, szilva, fukszia, kék és a bordó. A lányok a hatalmas szőrmék (akár kabát, akár szoknya) és kalapok mellett az őszi szezon legszebb napszemüvegeit is magukra öltötték. A káprázatós show-t Naomi Campbell zárta.

Dolce & Gabbana
Domenico Dolce és Stefano Gabbana legújabb kollekcióját a szicíliai műtárgyak ihlették, éppen ezért modelljeik szebbnél szebb, csillogó ékszerekkel tarkítva léptek a kifutóra. Barokk hatást idéző darabjaikon megfigyelhető a szűzies csipke, a fekete fátyol, de jellemzőek az arany hímzéses kabátok és szoktyák, valamint a szokásos, virágmintás együttesek is. Kiegészítőiknél a gyöngyök és az aranyszín a meghatározó.

Emporio Armani, Giorgio Armani
Az Emporio-irányvonal modelljei szinte a show egésze alatt párosával, kézen fogva vonultak végig a kifutón. A kollekció legfontosabb ruhadarabja egyértelműen a bermudanadrág – akár felsőrésszel, akár más darabok alatt, de viselése egész szezonban kötelező lesz az igazi Armani-nők számára. A tervezőnek fontos a nőiesség, így új darabjaiban igyekezett eme vonásokat kihangsúlyozni, némi játékos fodorral, hosszú nyakláncokkal és gyönyörű hajcsatokkal kiegészítve.

Akárcsak Emporiónál, a vezető márkánál is nagy hangsúlyt fektettek a bermuda viselésére. Másik fő darabjuk a férfias jellegű, szürke répanadrág volt, mely elegáns, nőies felsőrészekhez, és férfias zakókhoz egyaránt viselhető. A kollekció meghatározó színei – a narancs és rózsaszín különböző árnyalatai – a naplementét idézik. Szettjeiket pedig hatalmas, virágszerű kitűzőkkel és kalapokkal pezsdítették fel.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek