Starity

Zombivá változtatja a gyermekeket a technika

2012. április 09. 14:02   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy felmérés alapján kiderült, a gyermekek 74%-a szenved kialvatlanságban, amit többnyire a számítógép, az internet és a televízió okoz.

hirdetés
Zombivá változtatja a gyermekeket a technika

A gyermekek kétharmada nem jut elegendő alváshoz – 74 százalékuk még annál is kevesebbet alszik, mint amennyi a felnőtteknek javasolt. Ezt mutatja a legújabb kutatás, amit e téren készített egy angliai egyetem. A Travelodge Child Sleep Study több mint kétezer gyermeket vett górcső alá, akik a hat és tizenötév közé estek. Kiderült, többnyire este fél tizenkettőnél hamarabb nem mennek ágyba. Mint ismeretes, a fiatal, növésben lévő szervezetnek a napi tíz-tizenkét óra alvás a javasolt, ám a megkérdezettek 74 százaléka kevesebbet alszik hét óránál.

A krónikus álmatlanság oka többnyire az elhatalmasodó televízió-, videojáték- és internetláz, amely a gyerekek körében egyre nagyobb sikernek örvend. Ezeknek „hála” a tizenévesek teljesítőképessége csökken, és 79%-uk állítja, a káros szokások miatt nehezebb figyelniük az iskolában, míg tízből nyolcan (82%) extrém fáradtságot észlelnek a nap mint nap, és bevallották, heti egyszer általában még az iskolában is elbóbiskolnak. A kutatás kimutatta, hogy a gyerekek fele nem tartja be az általános íratlan szabályokat, és teljesen rendszertelenül fekszenek le aludni. Az éjjeli fentmaradásokat pedig hatvan százalékuk úgy magyarázta, sokkal nagyobbnak, felelősségteljesebbnek és felnőttesebbnek érzik magukat, ha engedélyt kapnak az éjjeli ébrenlétre.

Az egykor tradicionális esti rituálék is elmaradnak manapság: már a hat-hétéves gyerekek sem kapnak mindennapos esti mesét. Helyette pedig természetesen késő esti televíziózással, DVD-zéssel és internettel ütik el az időt, és keresnek maguknak szórakozást.

Mivel is foglalkoznak éjjelente a gyermekek?

56 százalékuk állítja, esténként különféle számítógépes játékokkal, szörföléssel, barátokkal való beszélgetéssel és tévénézéssel ütik el az időt. 69 százalékuk rendszeresen játszik konzolokon (PlayStation, Xbox), akár minden este, és 62 százalékuk örömmel böngészik a YouTube-on éjszakánként. Néhányan azt is bevallották, a hajnalig tartó (3-4 óra!) játékidőt sem bánják, ugyanis a konzolok minden igényüket kielégítik, míg mások a rendszertelen alvási szokások miatt már hajnali öt körül ébren vannak.

Ezek az elfoglaltságok igazi zombikká változtatják a gyermekeket, eredményként egész életükben narkósokként fognak kinézni, ha sokáig folytatják az esti programjaikat, arról nem is beszélve, hogy már most, a 6-15 éves korosztály között is minden harmadik fiatal találja nehéznek az elalvást – állítja az egyik angliai egyetem.

A Travelodge Child Sleep tanulmány ugyanakkor kiemeli, milyen komoly problémákkal kell szembenézniük a tizenéveseknek, hiszen 77 százalékuknál a későbbiekben, ha még nem alakult ki, előforduló probléma lehet az alvajárás, rémálmok, horkolás és az alvás közbeni folyamatos beszéd.

Dr Pat Spungin, gyermekpszichológus elmondta, a szülőknek javarészt fogalmuk sincs arról, mi történik a gyermekeikkel éjszakánként: „A kutatások bebizonyították, hogy az alvászavarral küszködő gyermekeknél előfordulhatnak olyan problémák, mint a közösségbe való beilleszkedés akarásának hiánya vagy a viselkedésbeli zavarok.”

Egy Sleep School nevű projekten dolgozik az egyetem, amelynek kézikönyve digitálisan letölthető a hivatalos oldalon keresztül. Ez informálja a szülőket és gyermekeket az egészséges alvás főbb tudnivalóiról, valamint különböző tippekkel látja el az inszomniában szenvedőket. Ezzel olyan régi szokásokat szeretnének újjáéleszteni, mint a lefekvés előtti tejivás vagy az esti mese olvasása.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek