Starity

Videojátékok a filmvásznon II.

2012. április 10. 13:01   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rengeteg játék van a világon, ami már megfilmesítésre került és ami még várat magára. Ebben a cikkben ismét olyan játékokat nézhetünk meg, melyeket már filmvászonra vittek.

hirdetés
Videojátékok a filmvásznon II.

Több éve már annak, hogy a filmipar próbálkozik adaptációkkal. Van, akinek bejön, és van, akinek nem. Sokan azt állítják, hogy bűn megfilmesíteni egy-egy sikeres játékot, de vagyunk mi, a rajongók, akik szeretnék látni kedvencüket a mozivásznon is. Végül lehet letörten távozunk a moziból, mondván, nem ezt vártuk, de az is lehet, hogy tetszett, amit láttunk. A következő filmek mind játékadaptációk, nézzük, mit mondtak róluk a rajongók és a kritikusok. Folytatás innen.

Perzsia hercege: Az idő homokja (2010)

A nagy múltú és sikerű játék, a Prince of Persia 1989-ben került be a köztudatba. 2001-ben a Ubisoft lett a játék jogbirtokosa, és karöltve kiadtak nyolc szériát. A játék nagyon sikeres volt, és mind a mai napig az. Magától értetődő volt, hogy hamarosan film készül belőle. 2010-ben került mozikba a Perzsia hercege: Az idő homokja, melyben a fejlesztő, Jordan Mechner is nagy szerepet töltött be. A film körülbelül egy időben készült az akkori sorozat, a The Forgotten Sandsszel. A film olyan nevekkel büszkélkedhetett, mint Jake Gyllenhaal és Gemma Arterton, de Ben Kingsley is szerepet kapott. A készítőknek remekül sikerült átadniuk a Prince of Persia játékváltozatának hangulatát. Viszont sok kritikus szerint ahányan dolgoztak a filmen, annyira nem látszik meg rajta. A játék szerelmesei között megoszlanak a vélemények, van, akinek tetszik, és van, akinek nem. Nos, ha másért nem is, de Jake Gyllenhaal miatt biztos megéri megnézni.

Az olasz meló (1969 és 2003)

Ennél a játéknál fordítva kell gondolkodni. 1969-ben adtak ki Az olasz meló címmel egy autós akció-vígjátékot, melyben Michael Caine játszotta a főszerepet, a történet pedig egy hatlamas rablásról szól, melyet egy börtönviselt tervez. 2003-ban pedig jött Az olasz meló remake-je. A karakterek szinte ugyanazok, mint az 1969-es filmnél, a sztori pedig igen hasonló. A filmben Mark Wahlberg, Charlize Theron és Edward Norton a főszereplők. Az akkori látványvilág mindenkinek tetszett, de eléggé lehúzták, mondván, nem tiszteleg a '69-es változat előtt. És hogy mi köze van a játékokhoz? A 2000-es évek elején adtak ki egy Italian Job nevű játékot. Az autók biztosan emlékeztetnek a filmre, néhol a helyszín is, de hogy konkrétan a '69-es film mintájára készítették-e, pontosan nem tudni. 2003-ban PS2-re adtak ki egy új verziót, ami már száz százalékosan a 2003-as filmre épült. A játék igencsak felejthetőre sikerült, mint a remake is.

Tekken (2010)

A Tekken eredetileg egy, a Namco által 1994-ben kiadott játéktermi gépekre írt verekedős játék, melyet aztán átírtak PS-re is. Később sorozattá nőtte ki magát, és részei a játéktermeken kívül sorra megjelennek a PlayStation aktuális változatain, később Xbox 360-on is. A játék hatalmas sikernek bizonyult; későbbi részei a műfaj egyik legjobbjává avatták. Minden bizonnyal az egyik leghíresebb játék, melyből animációs filmet és élőszereplős filmet is készítettek, ami hatalmas bukás volt. 2010-ben került bemutatásra a Tekken. A főszereplők között egyetlen neves színészt sem találunk, Jon Foo és Kelly Overton játszotta a főbb szerepeket. A történet egy fiatal lázadóról szól, aki belép a tornára, hogy ledöntse a Mishima vállalat falait. A film unalmas és nevetséges lett a rajongók szemében, sokan csalódtak a rendezőben, hogy nem sikerült visszaadnia a játék hangulatát.

Far Cry (2008)

A Far Cry nevű játékot 2004-ben adták ki, és több mint 730.000 ezret sikerült eladni belőle, sikeres volt. Jack Carver – a főszereplő – csupán csak egy nyaralásra indult, de végül megbízások sora várja majd őt. Idén szeptemberben jelenik meg a harmadik része. Nem csoda, hogy a filmesek elámultak a sikeres játéktól, 2008-ban meg is filmesítették, és nem más, mint Uwe Boll – őt már az előző cikkben is említettük párszor. Nos igen, a sorozatosan elbukó rendező nem hagyta magát, és összehozott egy B minősítésű filmet. Igazából a rajongók körében nem aratott sok sikert, mert pénz hiányában még csak a játék közelébe sem ért.

DOA: Élve vagy halva (2006)

A Street Fighter és a Tekken keveréke, ugyanazok a látványos verekedések és az animáció. 1996-ban kezdte meg pályafutását, azóta pedig 16 sikeres játékot tudhat magának. Idén szeptemberben jelenik meg legújabb része, a Dead or Alive 5. 2006-ban került a mozikba az azonos című film olyan színészek főszereplésével, mint Eric Roberts, Jaime Pressly, Holly Valance és Devon Aoki. A film nézhető, a cselekmény nem bonyolult, a poénok, a harcok és a csajok teszik igazán „doássá”. 2006-ban sok rosszat nem írtak róla.

Dante: Pokol (2010)

2010-ben jelent meg a Dante's Inferno című játék, mely egy keresztes katona sorsát mutatja be. A játék irányításában és látványában a God of Warhoz hasonlítható. Az EA Games kreálmánya, nagy sikereket hozott. 2010-ben még saját animációs filmet is készítettek hozzá. A történet ugyanaz, mint a játékban, ahol végigkísérhetjük Dantét a pokol állomásain, majd felszabadíthatjuk vele szerelmét.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek