Starity

Száz éve süllyedt el a Titanic

2012. április 14. 21:09   |   Szerző: corny4

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Titanic az álmok hajója, melyet sokan hittek elsüllyeszthetetlennek. Mégis első útján nekiütközött egy jéghegynek, és nem sokkal utána már az Atlanti-óceán mélyén feküdt.

hirdetés
Száz éve süllyedt el a Titanic

A brit Olympic-osztályú óceánjáró kora legnagyobb tengeri utasszállítója volt. A legnagyobb mozgó tárgy, amelyet emberi kéz addig alkotott. A Titanicot Belfastban, a Harland és Wolff hajógyárban építették, a White Star Line hajótársaság megbízásából.

269 méter volt, hárommilió szegeccsel rögzítették, 1200 tonnát nyomott. A luxushajón úszómedence, törökfürdő, tornaterem, squashpálya és lift is volt.

A dél-angliai Southamptonból New Yorkba tartott, de sosem érte el a célját. Száz éve, 1912. április 14-e fagyos éjszakáján, éjfél előtt nem sokkal nekiütközött egy jéghegynek, az Atlanti-óceán északi vizein, Újfundland partjaitól 640 kilométerre, ami végig hasította a hajó jobb oldalát. Szakértők szerint a 90 méteres hosszúságú lék miatt süllyedt el a Titanic.

A tragédia 1517 utast és tengerészt követelt, köztük maga Edward John Smith kapitányt is. Így a Titanic 2223 utasa közül mindössze 705-en élték túl a katasztófát.


New York Times, 100 évvel ezelőtt (Fotó: AFP)

Titanic-emlékút

Egy brit utazási iroda a Balmoral óceánjáró fedélzetén a Titanic századik évfordulójára emlékutat szervezett. Április 14-én éjszaka, a szerencsétlenség századik évfordulójának pontos időpontjában azon a helyen fog majd végighaladni, ahol a Titanic 1912-ben jéghegynek ütközött. Az úton lesznek történelemórák is, a hajó pedig megáll majd a Titanic utolsó kikötőhelyén, az írországi Cobhban, valamint a kanadai Halifaxban is, ahol a szerencsétlenség legtöbb áldozata nyugszik.

Az emlékút 1300 utasa közül a legtöbben Titanic-rajongók. Egyébként a CNN-nek nyilatkozó utasok nem félnek attól, hogy megismétlődne a katasztrófa. A Titanic-rajongók nemcsak azzal hódolhatnak, hogy elmennek az emlékútra, de most már 3D-s moziban is megnézhetik James Cameron 1997-es nagy sikerű változatát is.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek