Starity

A Vogue kitiltja a túl fiatal modelleket az oldalairól

2012. május 06. 15:03   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A világ egyik vezető divatlapja, a Vogue az összes kiadásából száműzi a 16 év alatti modelleket, így szeretné elérni, hogy a divatvilágban újra az egészséges megjelenés legyen az etalon.

hirdetés
A Vogue kitiltja a túl fiatal modelleket az oldalairól

A divatvilágban már évek óta dúl a belharc a modellek életkora és súlya miatt. A fokozódó társadalmi nyomás ellenére egyre több tervező alkalmaz 13-15 éves modelleket az anyagtakarékosság miatt, a csontsovány megjelenés pedig lassacskán világméretű trenddé nőtte ki magát.

Az utóbbi években számos modell halt meg anorexia következtében, például Ana Carolina Reston, valamint Luisel és Eliana Ramos. A sorozatos halálesetek miatt ugyan visszaszorult az alultáplált modellek foglalkoztatása, de a tervezők megtalálták a kiskaput azzal, hogy fejletlen gyermeklányokat alkalmaznak helyettük.

A Vogue magazin ennek a tendenciának szeretne véget vetni, és közleményt adott ki, hogy minden kiadásukból, amerikai és nemzetközi lapjukból száműzik a 16 év alatti modelleket.

„A Vogue az egészség szépségében hisz. A világ Vouge szerkesztői azt akarják, hogy a magazinok tükrözzék a hasábokon megjelenő modellek egészsége, valamint az olvasók jólléte iránti elkötelelezettségüket”mondta Jonathan Newhouse a kiadó képviseletében.

A tavaly februárban megalakult Model's Alliance, a modellek érdekeit képviselő szakszervezet üdvözölte a magazin döntését. „A Vouge legtöbb szerkesztője rendszeresen szerződtet kiskorú modelleket, úgyhogy a döntésük, hogy többé nem dolgoznak 16 év alatti lányokkal, az ipar evolúciójának kezdete” – nyilatkozta Sara Ziff, a szervezet elnöke.

A francia Vouge tavaly augusztusban került kereszttűzbe, miután divatanyagot készített egy 10 éves modellel.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek