Starity

Sting hamarosan Budapesten ad koncertet

2012. május 22. 10:10   |   Szerző: Freeze

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sting visszatért basszusgitárjához és a nagyzenekari kíséretet korábbi, rockos háttérbandájára cserélte, hogy szólópályafutásának 25. évfordulója alkalmából ismét megörvendeztesse rajongóit legnagyobb slágereivel. Június 26-án a Budapest Sportarénában lép fel.

hirdetés
Sting hamarosan Budapesten ad koncertet

Valószínűleg senki nem mondaná meg, hogy a brit zenész-énekes-dalszövegíró, színész és aktivista már 61 éves. Wallsendben született, Anglia északi részén, Ernest Sumner és Audry Cowell legidősebb gyermekeként. Három testvére van: Philip, Angela és Anita. Édesapja beszámolói szerint Gordon gyakran segített neki már 7 éves korától, kora reggelenként tejet szállítottak ki.

Sting katolikus nevelést kapott és a Szent Cuthbert Gimnáziumba járt Newcastle-upon-Tyne-ban. Elkezdte a warwicki egyetemet is, de egy év után otthagyta, a zene ugyanis sokkal jobban érdekelte a tanulásnál. Ebben az időszakban rendszeresen járt klubokba, minden stílusban szívesen hallgatott zenészeket, kedvencei Jack Bruce és Jimi Hendrix voltak, akik későbbi stílusát is befolyásolták.

Közben dolgozott kalauzként, építőmunkásként, volt adóhivatali alkalmazott, de még mirelitüzemben is dolgozott. Később beiratkozott a helyi tanítóképző főiskolára, amit 1974-ben el is végzett, majd két évig a Szent Pál iskolában tanított Cramlingtonban, egy kis bányászfaluban. Állítólag az itteni tapasztalatok inspirálták két The Police sláger: a Don't Stand So Close To Me és a Roxanne megírására.

1977 januárjában Sting Newcastle-ből Londonba költözött és nem sokkal később Stewart Copeland-del és Henri Padovanival – akit később Andy Summers váltott fel – közösen megalapították a The Police zenekart. 1978 és 1983 között 5 slágerlistás albumuk jelent meg és hat Grammy-díjat nyertek el.

Ugyan igazán sohasem váltak szét, utolsó albumuk megjelenése után azonban megegyeztek abban, hogy mindannyian a szólókarrierjükre koncentrálnak.

Sting szólistaként már a kezdetektől óriási sikereket ért el, közel 100 millió eladott album, 10 Grammy-díj és számtalan elismerés fémjelzi munkásságát. Tucatnyi hangszeren játszik: láthattunk már a kezében gitárt, basszusgitárt, bőgőt, mandolint, szaxofont, pánsípot, lantot, de jól zongorázik, és harmonikázik is.

A 60-as években ifi-futóbajnok volt 100 yardon, ám miután csak a harmadik lett a nemzeti bajnokságon, feladta futókarrierjét. Police-os időszakában lelkes kocogó volt és imádott szörfözni. Manapság inkább sakkozik, jógázik és szeret motorozni. Emellett lelkes futball-szurkoló, minden jelentősebb meccset megnéz, legalább felvételről, ha teheti.

Június 26-án nem lesz mérközés a foci EB-n, így a magyar közönség biztosan zavartalanul élvezheti majd Sting koncertjét a Budapest Arénában.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek