Starity

Hamarosan itt a labdarúgó Európa-bajnokság!

2012. május 29. 09:09   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Június 8-ától július elsejéig zajlik majd a 2012-es kontinenstorna Ukrajnában és Lengyelországban, de vajon hogyan is kezdődött az EB-k története, és kik az abszolút csúcstartók?

hirdetés
Hamarosan itt a labdarúgó Európa-bajnokság!

Az első labdarúgó Európa-bajnokságot 1960-ban rendezték meg – akkor még Európai Nemzetek Kupája néven – később, 1968-ban változott az elnevezés. A névvel együtt sok dolog változott 52 év alatt, talán a legszembetűnőbb a résztvevők száma: 1976-ig csupán négy csapat, 1980-tól nyolc, 1996-tól pedig 16 csapat versengett a trófeáért. Az UEFA 2008-as határozata szerint 2016-tól már 24 nemzeti gárda viaskodhat a kontinens legjobbja címért.

A csapatteljesítmény mellett a sportolók természetesen egyéni rekordokat is felállíthatnak, mint például a gólkirály címe, amelyet még mindig az UEFA jelenlegi elnöke, a francia Michel Platini vezet. Az 1984-es tornán öt meccs alatt 9 gólt rúgott – ezt eddig senki nem tudta felülmúlni. Őt az angol Alan Shearer követi, aki 1996-ban kilenc meccs alatt hét gólt szerzett. Ő a teljesítményét 2000-ben megismételte. A portugál Nuno Gomes három gymást követő EB-n – 2000-ben, 2004-ben és 2008-ban – ismételte meg egyéni csúcsát, ez hat gól 14 meccs alatt. A top 10-ben benne van még a francia Thierry Henry, a holland Ruud van Nistelrooy, illetve a szintén francia Zinedine Zidane is.

A mostanában sokak által favorizált spanyolok a következő listában – amely a részvételek száma alapján áll fel – már az élen vannak, igaz csak harmadikok. A listavezető Németország 11 részvétellel, őket az egykori Szovjetunió követi, a harmadikok pedig a fent említett spanyolok. Az első tíz további tagjai: Hollandia, Csehszlovákia (Csehország), Franciaország, Olaszország, Anglia, Dánia és Portugália. Magyarország – mindössze kettő részvétellel – csak a huszadik helyen áll.

Az ukrán és lengyel rajongóknak talán csalódás lehet a következő adat, hiszen a házigazdának eddig mindössze csak háromszor sikerült elvinni a trófeát. Eddig szintén háromszor fordult elő, hogy már a csoportkörben búcsúztak a rendező országok: Belgium, Svájc és Ausztria szerepel a listán.

A spanyol drukkerek szintén elkeseredhetnek a következő adaton, hiszen még senkinek sem sikerül a címvédés. Próbálkozások már akadtak – 1964-ben a Szovjetunió és 1976-ban az NSZK kísérelte meg, ám mindkét válogatott csak ezüstéremmel térhetett haza.

Az örökranglistát Németország vezeti, az eddig megrendezett 13 tornából 10-re kijutott, és ebből 3-szor Európa-bajnok is lett. A második Hollandia, a harmadik Franciaország. A top 10 további tagjai: Spanyolország, Olaszország, Portugália, Csehország, Oroszország, Anglia és Dánia. Magyarország a 23. helyen áll kettő szerepléssel és nulla győzelemmel, utánunk csak Szlovénia, Ausztria, Lengyelország és Lettország áll.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek