Starity

A tinédzserek leggyakoribb táplálkozási zavarai

2012. június 04. 11:11   |   Szerző: Karina197

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bántalmazás, a csonka család, a válófélben lévő szülők, a megbízhatatlan barátok, az önbizalomhiány – ez csak pár ok, ami miatt egy tinédzserben kialakulhatnak táplálkozási zavarok.

hirdetés
A tinédzserek leggyakoribb táplálkozási zavarai

Az egyik legelterjedtebb kór a tizenévesek körében az étkezési zavar, amely akár életveszélyes betegséggé is kinőheti magát. Azok, akik nem kapnak időben segítséget, könnyen belehalhatnak ebbe a megszokottá vált életmódba. A három legnagyobb típusa az Anorexia Nervosa, a Bulimia Nervosa és az elhízás. A leggyakoribb okok, amelyek miatt kialakulnak ezek a zavarok: a családi problémák, a túl szigorú vagy válófélben lévő szülők, a tanulási problémák, a beilleszkedéssel járó nehézségek, az önbizalomhiány, illetve a gúnyolódások és a sértegetések.

Az Anorexia Nervosa (az „anorexia” szó jelentése: „orexis” = vágy, „an-orexis” = vágy elvesztése) legjellemzőbb tünete a hirtelen súlycsökkenés. Aki anorexiás, az fél az elhízástól, így a koplaláshoz folyamodik. A pszichés betegségekhez sorolhatjuk, hiszen a betegségben szenvedők nem képesek reálisan látni a saját súlyukat, alakjukat, így hamar csontsovánnyá válhatnak, nők esetében pedig akár három egymást követő menstruációs ciklus is kimaradhat.

A Bulimia Nervosában szenvedőkre bizonyos időközönként evési rohamok törnek rá, amelyek során rengeteg ennivalót – legtöbbször édességet, fagyit, süteményt – képesek megenni, akár titokban is. Az evés számukra örömet okoz, az étel elfogyasztása után azonban rögtön bűntudatuk is támad. Éppen ezért sokan közülük hánytatják magukat, hashajtót és vízhajtót szednek, hogy az elfogyasztott táplálék kiürüljön szervezetükből. Ennek számtalan következménye lehet, többek közt vitaminhiány léphet fel, de gyakori az idő előtt megöregedett arcbőr, a hormonzavar, a töredezett köröm és a hajhullás is.

Az elhízás legfőbb oka a mozgásszegény életmód, sok tizenévesnél azonban sokkal mélyebben gyökerezik a probléma. Az evészavar a depresszió velejárója is lehet: a bulimiához hasonlóan a nassolás célja a szomorúság enyhítése. Ezek az elhízott fiatalok teljesen magukba roskadnak, nem hajlandóak mozogni, és nem törődnek a külsejükkel sem.

Hogyan segíthetünk az evészavarral küzdő társainkon?

A legtöbb ember nem szakértő a témában, és személyre szabott tanácsot sem lehet ilyen esetben adni. Akármenyire is szeretnénk, egymagunk nem tudjuk megoldani a táplálkozási zavarokkal küzdő személyek problémáit. A leghasznosabb, amit ilyen esetben tehetünk, ha meghallgathatjuk őket – már amennyiben hajlandóak elmondani a gondjaikat –, és támogatásunkról biztosítjuk őket.

Minél hamarabb szakember segítségét kell kérni, és rábeszélni a beteget, hogy működjön együtt a kezelés során. Főleg az anorexiások esetében fontos ez, hiszen általában ők nem is veszik észre, mennyire súlyos a helyzetük. Semmi esetre se közelítsünk kritikusan feléjük: ne alázzuk meg őket, ne tegyünk rájuk megjegyzéseket, mert ezzel is igen csekély önbizalmukat romboljuk tovább.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek