Starity

Tegyünk az állatkísérletek ellen!

2012. június 05. 17:05   |   Szerző: judy91

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mind a mai napig ártatlan egerek, patkányok, nyulak, majmok, macskák, kutyák és más állatfajok milliói szenvednek a laboratóriumokban hideg és sötét ketrecekbe zárva csak azért, hogy aztán elképzelhetetlen fájdalmak és szenvedés közepette magányosan pusztuljanak el a rajtuk végzett állatkísérletek következtében.

hirdetés
Tegyünk az állatkísérletek ellen!

A bevezetőben felvázolt helyzet nem a képzelet szüleménye, hanem a kegyetlen valóság: ezek a szűk kis ketrecekbe zárt állatok életük minden egyes percét rettegésben töltik, és szörnyűséges kínzásoknak vetik alá őket a kozmetikai ipar kénye-kedve szerint. A stressz, a sterilitás és az egyhangú környezet hatására az állatokban idegrendszeri betegségek alakulnak ki, melyek eredményeként körbe-körbe szaladgálnak a helyükön, kitépik a saját bundájukat, vagy akár meg is harapják saját magukat. Reszketnek a félelemtől, akárhányszor valaki elsétál a ketrecük mellett. Miután az életüket egyedül, állandó terrorban és gyötrelmek közt töltötték el, szinte mindannyian elpusztulnak vagy megölik őket.


Fotó: NOAH Menschen für Tiere e.V.

A PETA (Emberek az Állatokkal Való Etikus Bánásmódért) adatai szerint évente több mint 100 millió állat szenved és pusztul el a kegyetlen kémiai vegyszerek, gyógyszerek, élelmiszer- és kozmetikai tesztek, valamint az orvosi gyakorlati képzés és a kíváncsiság által vezérelt tudományos kísérletezés következtében. A különféle kozmetikumok, háztartási tisztítószerek és más termékek tesztelése érdekében állatok százezreit mérgezik meg, vakítják meg és ölik meg a kíméletlen vállalatok. Az egereket és a patkányokat mérgező gázok belélegzésére kényszerítik, a kutyákkal rovarirtószereket etetnek meg, a nyulak bőrére és szemébe pedig maró vegyi anyagokat csepegtetnek. Ezeknek a teszteknek a túlnyomó részét még csak törvény sem írja elő, és gyakran pontatlan vagy félrevezető eredményt hoznak, amely által akár az emberek egészségére is káros termékek kerülhetnek forgalomba.


Fotó: Society for the Protection of Animals

Mire ügyeljünk fokozottan?

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a lehetséges tesztelő cégek számtalan módon igyekeznek megtéveszteni a környezettudatos vásárlóikat. Nem mindegy ugyanis, hogy az adott cég a termékeit vagy az összetevőit teszteli állatokon. Sok vállalat előszeretettel hangoztatja, hogy a kész terméket nem tesztelte állatokon, ez azonban még nem zárja ki azt, hogy az összetevőit sem. Számtalan esetben ezek a cégek másokat bíznak meg az állatkísérletek elvégzésével, így mondhatni az „ő kezükhöz nem tapad vér”.


Fotó: Frumuseţe fără cruzime (www.netestatpeanimale.ro)

Az állatkísérletek felől érdeklődő fogyasztói levelekre adott válaszokba is ügyesen belecsempésznek olyan töltelékszavakat, amelyektől a naiv vásárló megnyugszik, és továbbra is vásárol a szóban forgó márka termékeiből. Például: „közvetlenül nem tesztelünk állatokon”, ez tehát nem jelenti azt, hogy közvetve ne végeznének ilyen jellegű tevékenységet.

Az állatkísérletek alternatívái

Amellett, hogy ártatlan élőlények életét menthetik meg, az alternatív módszerek jóval hatékonyabbak és megbízhatóbbak, mint az állatkísérletek segítségével zajló vizsgálatok. A kíméletlen és elavult állatkísérletekkel ellentétben ezek az eljárások általában kevesebb időt vesznek igénybe, ezáltal pedig a kegyetlen módszerek töredékébe kerülnek csupán. Ezen eredményes, megfizethető és humánus kutatási metódusok közé tartozik az emberi populációk tanulmányozása, az önkéntesek bevonása, az in vitro technika, a genomika tudománya és a számítógépes modellezés is.

In vitro: olyan kísérleti technika, amelynek során a kísérleti folyamat nem az élő szervezetben, hanem azon kívül, ellenőrzött körülmények közt zajlik, például egy kémcsőben.
Genomika: a gének kölcsönhatását vizsgáló, annak eredményeit számítógépes biológia alkalmazásával feldolgozó tudomány.

Mit tehetünk mi az állatkísérletek ellen?

Mindannyian segíthetünk ezeken az állatokon azzal, ha arra kérjük iskolánkat, hogy ne végezzen állatboncolást a biológia órán, ha bojkottáljuk az állatkísérleteket végző cégek termékeit, és kizárólag olyan szervezeteket támogatunk, akik nem hajtanak végre ilyen teszteket.


Fotó: Frumuseţe fără cruzime (www.netestatpeanimale.ro)

1. Az első és legfontosabb, hogy ne vásároljunk olyan terméket, amelyet bizonyítottan állatokon teszteltek. Erről és a nem tesztelő cégekről két lista is található a PETA hivatalos weboldalán. Számtalan magyar oldalon is olvasható hasonló útmutató, illetve folyamatosan frissülő lista az állatokon tesztelt és az állatkísérleteket nem végző vállalatokról és márkáikról. Csupán néhány percet vesz el az életünkből, ha alaposan megvizsgáljuk, hogy a fürdőszobánkban, konyhánkban és a lakás többi pontján található termékek mely gyártó márkái. Vessük össze ezeket a PETA vagy valamelyik másik, megbízható forrás listáival, és igyekezzünk fokozatosan, de teljes mértékben lecserélni őket állatkísérlet-mentes készítményekre!

2. Keressük a „nyuszis” logót a termékek hátoldalán – ezzel jelzik ugyanis, ha a termék előállítása során nem kínoztak ártatlan állatokat. Előfordulhat természetesen az is, hogy ez a jelzés félrevezető szándékú, ebben az esetben érdemes a fent említett listákat is átnéznünk.

3. Vásároljunk magyar árucikkeket vagy a hazai drogériák saját márkás termékeit, ezek általában megbízhatóbbak és olcsóbbak is, mint külföldi társaik. A legtöbb ilyen márka szinte minden terméktípussal rendelkezik, a tusfürdőtől kezdve a mosószeren át egészen a hajlakkig, tehát gyakorlatilag a teljes háztartást le lehet cserélni a megvásárlásukkal.

4. Igyekezzünk természetes anyagokból, házilag készült tisztítószereket és kozmetikumokat használni! Az interneten számtalan tippet és trükköt olvashatunk ebben a témában, ezzel pedig nemcsak környezet- és állatbarát, hanem rendkívül pénztárcakímélő módszereket is elsajátíthatunk.


Fotó: ENPA – Ente Nazionale Protezione Animali

5. Buzdítsuk családtagjainkat, barátainkat és ismerőseinket is arra, hogy ne vásároljanak olyan terméket, amelynek elkészítése során állatokon teszteltek! Világosítsuk fel őket arról, hogy mennyi védtelen állat gyötrődik nap mint nap az ilyen kísérletek során, és hogy számtalan alternatív módszer is létezik, melyekkel elkerülhető az állatkínzás.

6. Írjunk levelet a bizonyítottan vagy nagy valószínűséggel állatkísérleteket végző cégeknek, és érdeklődjünk afelől, hogy milyen erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy elkerüljék az állatokon történő tesztelést. Amennyiben a cég állatbarátnak vallja magát, mégsem szerepel a PETA „nem tesztelő” listáján, kérdezzünk rá ennek okára, arra, hogy a cég miért nem töltötte még ki a PETA formanyomtatványát. Adjatok hangot annak is, hogy kizárólag olyan terméket vagytok hajlandóak vásárolni, amely szerepel a szervezet állatkísérleteket nem végző cégeinek listáján.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek