Starity

Megáll az idő vasárnap hajnalban

2012. június 30. 10:10   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Óráinkat ebben az évben egy másodperccel kell visszaállítanunk, immáron huszonötödszörre. A 2012-es év így 366 nap és 1 másodperc hosszúságú lesz. De mi az oka?

hirdetés
Megáll az idő vasárnap hajnalban

2012. július 1-jén, azaz vasárnap hajnali 2 órakor óraállításra kerül sor. Az igazán pontos órákat viszont most nem egy órával, hanem mindössze egy másodperccel kell visszaállítanunk – számol be a Magyar Csillagászati Egyesület.

Ezt a szökőévet ugyanis nem csupán 1 nappal nyújtottuk meg, hanem – jóval kevésbé észrevehetően – egy rendkívüli, úgynevezett szökőmásodpercet is beiktatunk időszámításunkba. Ez az esztendő így különlegesen hosszú lesz, 366 napig és 1 másodpercig fog tartani.

A másodpercet valamikor a bolygó teljes, 360 fokos fordulatának 86400-ad részeként határozták meg, és később ezt pontosították, ma, az atomórák korában ezért szükség van az időnkénti utánállításra.

A szökőmásodperceket 1972-ben vezették be az összehangolt világidő, az UTC részeként.

Hasonló műveletre legutóbb 2008. december 31-éről 2009. január 1-jére virradó éjszaka került sor. Az eseményre magyar idő (nyári időszámítás) szerint július 1-jén, vasárnap hajnali 2 órakor kerül sor.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek