Starity

Megvédte címét a spanyol válogatott

2012. július 02. 08:08   |   Szerző: Fanncsii

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

4-0-val kivégezték az olaszokat a döntőben, így 2008 után ismét Európa-bajnokok lettek a spanyolok. Talán a papírforma szerint?

hirdetés
Megvédte címét a spanyol válogatott

Június 8-a óta az egész világ focilázban ég. Európa minden jelentősebb országa képviselte magát a 2012-es Labdarúgó EB-n. Kisebb-nagyobb meglepetések (Görögország eddigi legjobb szereplése), rengeteg gól, megannyi élvezetes és annál több, kevésbé pozitív pillanat (a magyar játékvezetői csapat hatalmas bakija az angol–ukrán meccsen) árán eljutottunk a két elődöntőhöz.

Spanyolország Portugáliával mérkőzött, 11-es párbajjal a spanyolok jutottak a fináléba, majd a német–olasz meccsen a németek csúnya, 0–2-es vereséggel búcsúztak a tornától. Így egy 2006-os világbajnok és egy címvédő EB-bajnok csapat vonult ki a gyepre július elsején Kijevben.

Az olaszok rég nem látott sikerei után joggal gondolhatta a világ, hogy a világbajnokság után Európa bajnokságát is megnyerik, hiszen volt egy Balotellijük, aki a 2 góljával kiejtette a németeket, de akár említhetnénk De Rossit is, Pirlot, Balzarettit vagy Cassanót. Viszont a spanyolok eddigi legjobb válogatottja mellett sem mehetünk el szó nélkül, Fernando Torres a világ legjobb futballistájának van kikiáltva, de mellette ott játszott még Piqué is, akiről az a hír járja, hogy apa lesz, vagy Fabregas, Xabi Alonso, Iniesta és még sokan mások a spanyol foci krémjéből.

A július elsejei döntő egyáltalán nem a papírforma szerint alakult, mint azt sokan várták. A 14. percben a spanyolok rögtön vezetést szereztek David Silva révén, ezzel megalapozva az egész meccs hangulatát. Ettől kezdve egy lapos és erőltetett mérkőzést láthattunk, ami teljes mértékben a spanyolok kezében volt. Kisebb-nagyobb, inkább kisebb olasz helyzetek, ám annál nagyobb spanyol lövések színesítették a döntőt. Az első játékrész végére még azért a spanyolok adtak egy kegyelemdöfést ellenfeleiknek, Jordi Alba is betalált a kapuba. A második félidőben szintén a spanyolok kezében volt az irányítás, Torres pályára lépése után 15 perccel megszerezte a meccs harmadik gólját, ezzel pedig ő lett az első olyan focista, aki két EB-döntőn is gólt tudott szerezni. De hogy kerek legyen a játék, egy gólpasszal hozzásegítette Matát egy utolsó, tényleg mindent eldöntő találathoz. Csúnya, 4–0-ás vereséggel lettek ezüstérmesek az olaszok.

Gyönyörű sorozatnak lehetünk szemtanúi, hiszen a spanyolok kétévente nyernek valamilyen bajnokságot: 2008-ban EB, 2010-ben VB, most pedig 2012-ben ismét EB. 2014-ben ezek szerint ismért sárga-piros mezes ünneplést láthatunk?

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek