Starity

Irány London! - Pénztárcabarát látnivalók

2012. július 09. 00:12   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Heteken belül kezdetét veszi a 30. nyári olimpia az angol fővárosban. Akik pedig pont erre az időszakra tervezik kiruccanásukat Londonba, az alábbi cikkben kis segítséget kaphatnak ahhoz, hogy a sporteseményen kívül még milyen látnivalókat érdemes megtekinteniük, ha a nyári időszakban most pont arra járnak.

hirdetés
Irány London! - Pénztárcabarát látnivalók

Július 27-én végre elkezdődnek a nemzetközi sportközvetítések, így hát már nem kell sokat várnunk az újabb olimpia kezdetéig. Érdekesség, hogy a 2012-es játékok megrendezésével London lesz az első város, amely háromszor rendezhet újkori nyári olimpiát, hiszen 1908-ban és 1948-ban már szintén otthont adott a rendezvénynek. Az alábbi cikksorozatban tippeket szeretnénk adni a most kiutazó turistáknak, hogy a nívós sporteseményeken kívül még milyen látnivalókat érdemes, vagy éppen nem feltétlenül érdemes megcsodálniuk odakint. Azonban jó, ha mindenkinek eszébe jut: London nem tartozik a legolcsóbb világvárosok közé, így hát az olimpia idején még inkább a zsebünkbe kell nyúlni, ha úgy döntünk, ebben az időszakban fedezzük fel Anglia fővárosát.

Cikksorozatunkból megismerhetitek – a teljesség igénye nélkül – azokat a látnivalókat, melyek olcsók és érdekesek, amelyek drágák és érdekesek, amik ingyenesek és érdekesek, valamint amik populárisak ugyan, de nem biztos, hogy megérik az árukat, valamint amelyeket talán érdemesebb lenne kihagyni.

Első lépésben azokat az érdekesebb látnivalókat mutatnánk be, melyek ára nem túl borsos, így nem okozhat túl nagy anyagi veszteséget, ha meglátogatjuk őket.

The Courtauld Gallery

A műértőknek, de az egyszerű műkedvelőknek is kimondottan kötelező program. Olyan híres impresszionista és posztimpresszionista festők képeit lehet megtekinteni itt, mint például Manet, Degas, Monet, Renoir, Cézanne, Seurat, Gauguin vagy éppen Van Gogh. A középkortól egészen a 20. századig rendkívüli festménykollekció található itt. Többek között e helyen őrzik azt az eredeti, Van Gogh által festett híres önarcképet, amelyen a festő bekötözött füllel látható. A galériába egy felnőtt belépő jelenleg 6 angol fontba kerül.

The Sherlock Holmes Museum

Kevés képzeletszülte személy kapott múzeumot világszerte, de a méltán híres detektív szerencsére közéjük tartozik. Sherlock Holmes múzeuma a már jól ismert címen, a Baker Street 221/b szám alatt tekinthető meg, eredeti viktoriánus épületben, korhű, lélegzetelállító berendezéssel. A látogatót viaszfigurák fogadják, amelyek 1-1 népszerűbb jelenetet hivatottak prezentálni a nyomozó híresebb-hírhedtebb eseteiből. De írhatunk a vendégkönyvbe is, ahol otthagyhatunk egy darabkát magunkból e csodálatos környezetben. A földszinten kitűnő ajándékbolt várja a Doyle fanatikusokat, itt szinte mindent kapni, ami a detektívvel kapcsolatos. A felnőtt belépő ára ide is 6 angol font.
Érdekesség, hogy a nyomozóról nem csak múzeumot, de pubot is elneveztek. A Sherlock Holmesról elkeresztelt étterem és pub nem messze található a Charing Cross metrómegállótól.

Firepower: The Royal Artillery Museum

A tüzérség woolwich-i múzeuma első hallásra amilyen jelentéktelennek tűnik, éppen annyira lélegzetelállító. Sok érdekességet megtudhatunk a fegyverek történetéről, s tévedés, hogy csak érdektelen ágyúk lennének kiállítva itt. Találkozhatunk sok eredeti, a harcteret megjárt, de szép, sokszor kitűnő állapotú járművekkel is. A múzeumban megtudhatjuk, hogy a tankok miért is nem tankok, sőt, beléphetünk egy lebombázott moziba is, ahol interaktív módon még azt is kipróbálhatjuk, hogyan lehet eltenni láb alól az ellenséget. A múzeum épületével szemben álló hangárban pedig külön idegenvezetéssel megismerkedhetünk sok hatalmas, háborúkban használt fegyverrel. Érdemes figyelni az idegenvezetőre, mert valóban számtalan izgalmas és érdekes dolgot mesél, amikre még csak nem is gondoltunk volna. A kiállítást Woolwichban tekinthetjük meg, mely Greenwich-hez hasonlóan a Canary Wharf megállótól DLR segítségével könnyedén megközelíthető. A tüzérségi múzeumba egy felnőtt belépő ára jelenleg 5,30 angol fontba kerül.

The Guards Museum

Ez a nagyszerű rejtett gyöngyszem a gárdisták történetét meséli el. A királyi gyűjtemény ezen darabjainak összértéke eléri a 6.500.000 angol fontot, így kétségkívül rendkívül színes és érdekes tárlatról beszélhetünk. A múzeumban megismerkedhetünk az angol, a skót, a walesi, valamint az ír gárdisták feladataival, viseleteivel és a harcokban elért sikereikkel, kudarcaikkal. A kiállítás bővelkedik viaszfigurákban, melyek egy-egy életképet mutatnak meg nekünk, s amely által úgy érezhetjük, hogy belecsöppentünk a brit történelem színes lapjai közé. A ruhatár itt kötelező, de ingyenes. Mielőtt elindulnánk felfedezni a kiállítást, érdemes leülnünk az előtérben, hogy megnézzük a múzeum gyűjteményét röviden bemutató, valamint a tárlaton kiállított tárgyak közötti eligazodást megkönnyítő kisfilmet. A múzeum a gárdisták laktanyájától mondhatni egy köpésre található, így akár még be is leshetünk. A felnőtt belépő ára ide 5 angol fontba kerül.

London Canal Museum

A múzeum a londoni csatornák történetét meséli el nekünk a korai időkből, amikor is fontos vízi-kereskedelmi útvonalak léteztek, és még nem volt olyan kellemes a közlekedés, mint manapság. Itt megismerkedhetünk azokkal az emberekkel és rakományaikkal, akik a csatornákon igyekeztek életben maradni, s akiknek csónakjait még lovak vontatták. A tárlaton egy valódi hajó kabinjába betérve láthatjuk, hol és milyen körülmények között éltek akkoriban az emberek. Mit tudtak csinálni vajon egy olyan szűk helyen, mit ettek, mit ittak? A múzeumnak egy, a 19. század közepén épült, csatornaoldali épület ad otthont, így ha kilépünk a hátsó ajtón, legnagyobb meglepetésünkre színes, a vízen úszó kedves kis hajók fogadnak bennünket. A felnőtt belépő ára ide mindösszesen 4 angol fontba kerül.

The Clink Prison Museum

Akik szeretnek rettegni, azoknak kötelező program meglátogatni ezt a múzeumot, mely valóban egy egykori, földalatti, valódi börtön helyén áll. A börtön története egészen 1144-ig nyúlik vissza, így hát nem csoda, ha Anglia egyik legrégebbi, ha nem legrégebbi börtöne. A látogatók gyakorlatias tapasztalatok által ismerkedhetnek meg a korabeli fogvatartó-, kínzó- és vallató eszközökkel. Ezen kívül még a börtön egykori lakóiról, a fogvatartottakról is hallgathatunk érdekes történeteket. A múzeum nem túl nagy, de annál hátborzongatóbb és érdekfeszítőbb. Nem csak azt tudhatjuk meg, hogy egészen kisgyerekeket is láncra verve tartottak itt, vagy hogy mi volt a pletykások sorsa, hanem azt is, hogy hogyan tudta túlélni egy rab az éheztetést, vagy hogy a máglyán való elégetésnek milyen brutális variációi voltak. A történetek elképzelését életnagyságú és élethű figurákkal segítik számunkra. A kiállítás elsősorban erős idegzetűeknek és jógyomrúaknak ajánlott. Egy felnőtt belépő ára 7 angol fontot kóstál.

Pollocks Toy Museum

Ez az aprócska múzeum amilyen kicsi, olyan érdekes. Legalábbis azoknak, akik a játékok, sőt, leginkább a babák szerelmesei. Itt ugyanis többek között hatalmas babakollekció fogad bennünket. Ugyanakkor ez a bájos és különc kis múzeum tulajdonképpen a világ minden tájáról nagy szenvedéllyel gyűjti a játékokat, így hát minden egyes sarok igazi vizuális élményt kínál a látogatónak, aki bármerre is tekint, biztos, hogy észrevesz valami újat, valami meglepetésszerűt, valami igazán színeset. A belépő egy felnőtt részére 6 angol fontba kerül.

Apsley House

A híres Apsley House már csak címe miatt is érdekes. Ő lenne ugyanis a „Number One London”, vagyis az egyes házszám. Ha esetleg Londonban bárhol taxiba pattannánk és csak annyit mondanánk, hogy az egyes számhoz vigyenek minket, akkor mindennemű kérdés nélkül az Apsley House lenne a sofőr végállomása. Kétség kívül az egyik legérdekesebb londoni látványosság, hiszen nem más, mint a Napóleont Waterloo-nál legyőző Wellington herceg élt itt. A ház belseje az évek múlásával nagyon keveset változott, hiszen ma is szinte pontosan úgy néz ki, mint egykor. Az Apsley House büszkélkedhet az egyik legszebb művészeti gyűjteménnyel Londonban. Olyan festmények lógnak a benti falakon, mint például Velázquez vagy Rubens alkotásai. Ugyanakkor egy csodálatos ezüst és porcelángyűjtemény is megtekinthető itt. Érdekesség, sőt, a múzeum egyik kifejezett büszkesége egy hatalmas, meztelen szobor Napóleonról. Ha az ember a Hyde Parkban jár, érdemes ide is betérnie. A belépő ide egy felnőtt számára 6,50 angol fontba kerül.

Royal Observatory

Ha valaki Londonba látogat, nem szabad kihagynia az obszervatóriumot, mely Greenwichben található. Két dolog miatt is nevezetes a helyszín. Az egyik: az obszervatórium órájához, mint etalonhoz viszonyítják a zónaidőket az egész világon. A másik tény pedig: itt halad át a 0 délkör, azaz a nullmeridián. A turisták ebből kifolyólag előszeretettel fotózkodnak itt az egyik lábukkal keleten, a másikkal nyugaton állva. Ám maga az obszervatórium belseje is érdekes látnivalókat kínál. Többek között láthatjuk, hogy a fény és egy aprócska lyuk milyen csodákra képes. De rendkívül látványos, egyfajta kézzel irányítható, interaktív tárlat is vár bent ránk, ha betévedünk. Ráadásul London egyetlen planetáriuma is itt található. Egy felnőtt belépőért jelenleg 7 angol fontot kérnek.

The Golden Hinde

Egy igazán gyönyörű, restaurált vitorlás eme hajó, mely a Pickford's Wharfnál várja látogatóit egy kellemes kis teázóval szemben. Ha vidáman szeretnénk megismerni az életet a tengeren, valamint a tisztek és a matrózok szokásait, akkor jó helyen járunk. Meghallgathatunk különböző történeteket az itt lovaggá ütött Sir Francis Drake megtett kalandos útjairól a világban, és még a 16. század fegyvereivel és az akkori hadviseléssel is megismerkedhetünk. Érdekesség, hogy a Golden Hinde otthont ad számos ünnepi rendezvénynek, bérbe is lehet venni. Ha szeretnénk egy igazi brit hajó fedélzetére lépni, de nincs sok pénzünk, akkor ideális választás lehet. A belépés egy felnőtt számára 6 angol fontba kerül.

Az árak természetesen időszakosan változhatnak, valamint több helyen igénybevehető a „két jegyet egy áráért” akció is, mely módjáról és feltételeiről az interneten tájékozódhatunk.

A cikksorozat következő fejezetében azokról a múzeumokról olvashattok a teljesség igénye nélkül, melyek belépői nem olcsók ugyan, de mindenképpen érdemesek arra, hogy pénzt és időt áldozzunk rájuk.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek