Starity

Irány London! – Pénzbe sem kerül II.

2012. július 20. 11:11   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az alábbi cikkben még mindig azokról a londoni látnivalókról olvashatunk a teljesség igénye nélkül, melyekért nem kell fizetni, ráadásul érdemesek arra, hogy időt áldozzunk rájuk. Fedezzük fel Londont okosan!

hirdetés
Irány London! – Pénzbe sem kerül II.

Korábbi cikkeinkben már bemutattunk néhány igazán pénztárcakímélő látványosságot, valamint írtunk a drágább, de mindenképpen ajánlott nevezetességekről.

Előző cikkünkben azokról a londoni látványosságokról olvashattatok, melyekért nem kérnek el pénzt, mégis rendkívül érdekesek. Most ezt a vonalat folytatjuk, hiszen még számols ilyen hely van Londonban. A város egyébként is rengeteg ingyenes múzeumot kínál, így hát a bőség zavarában megpróbálkoztunk azzal, hogy a legérdekesebbek közül kiválasztottunk néhányat, melyeket most itt be is mutatunk. Hogy kit melyik érdekel a legjobban, az mindig változó, hiszen ahány ember, annyiféle ízlés és preferencia, így megpróbálkoztunk viszonylag különféle látnivalókat prezentálni, hogy mindenki megtalálja a hozzá legközelebb állót.

National Portrait Gallery

A National Portrait Gallery egy művészeti galéria Londonban, gyűjteményét olyan portrék teszik ki, amelyek történelmileg híresek és fontosak a brit nép számára. A gyűjtőkörben a művész személye nem is lényeges, csak maga az alkotás, és az a személy, akit ábrázol. Ez volt az első galéria a világon, 1856-ban nyitotta meg kapuit. A galéria 1896-ban költözött a jelenlegi helyére a St Martin Placere, mely a Trafalgar Square-nél található, és szomszédos a Nemzeti Galériával. Megnyitása óta ezidáig kétszer bővítették ki az épületet. A gyűjtemény magában foglal fényképeket és karikatúrákat is, valamint festmények, rajzok és szobrok teszik teljessé a tárlatot. Egyik legismertebb képe a Chandos portré, a leghíresebb portréja pedig a William Shakespeare-t ábrázoló műalkotás, bár van némi bizonytalanság, hogy a festmény valóban a drámaírót ábrázolja-e.

Tate Britain

A Tate Britain művészeti galéria a Millbanknél található Londonban, és része a Tate galériahálózatnak. Ez a legrégebbi galéria a hálózatban, 1897-ben nyitotta meg kapuit a közönség előtt. Többek között itt található egy jelentős gyűjteménye J. M. W. Turner műveinek. A galéria gyűjtőköre az 1500-tól napjainkig terjedő időt teszi ki. Mint ilyen, ez a legátfogóbb gyűjtemény a maga nemében a világon (csupán a Yale Center for British Art hasonló, csak kisebb helyiségben működnek). Olyan neves művészek alkotásait tekinthetjük meg itt, mint például Henry Moore, William Hogarth, William Blake, John William Waterhouse, John Everett Millais, Stanley Spencer, Henry Wallis, James McNeill Whistler, J. M. W. Turner vagy éppen George Stubbs.

RAF (Royal Air Force)

A repülőgépek és a történelem szerelmeseinek ideális látványosság, mondhatni kötelező célpont. A Royal Air Force Museumot, közismertebb nevén a RAF-ot a Colindale metróállomástól nem messze találjuk. A múzeum gyűjtőköre elsősorban repülőgépekből áll. A legkisebb szárnyas masinától a leghatalmasabb gépekig mindennel találkozhatunk, hála a múzeum gigantikus méreteinek és gyűjteményének. A közelmúltban megnyílt a nemzeti hidegháború kiállítás, de hozzá kell tennünk, hogy a múzeum már korábban is lenyűgöző gyűjteménnyel rendelkezett. A RAF öt darab kiállítótermet foglal magában, melyek mindegyike más-más témát dolgoz fel: A repülés mérföldkövei, A bombázó terem, Történelmi hangárok, Egy britanniai csata terme, Grahame-White Factory. 2010 óta több, mint 100 repülőgép tekinthető meg a kiállításon. Néhány típus a rengeteg szárnyas érdekesség közül, mellyel itt találkozhatunk: Havilland Mosquito B35, Gloster Meteor F9/40, Sopwith Camel, North American P-51D Mustang, Hawker Hunter FGA9, Messerschmitt Bf 109E-3, Supermarine Spitfire I, V1 Flying Bomb. Arra is lehetőségünk van a helyszínen, hogy beüljünk egy igazi háborús repülőgép pilótafülkéjébe. Az ajándékboltban pedig természetesen megszámlálhatatlan mennyiségű makett és egyéb repülős relikvia kapható.

Imperial War Museum

A múzeum 1920-ban nyitotta meg kapuit. 1924-ben elköltözött a múzeum, majd 1936-ban ismét helyet változtatott. Ekkor már állandó otthont talált magának jelenlegi helyén. A történelem és a háborúk iránt érdeklődőknek kötelező felkeresni. Az Imperial War gyűjteményébe tartoznak személyes és hivatalos dokumentumok, fényképek, film- és videó anyagok, valamint történelmi hanganyagok is. A gyűjtemény részét képezik még továbbá különféle katonai járművek, légi járművek, berendezések, s egyéb tárgyak. Érdekesség, hogy a múzeum előtt található a berlini fal egy darabja is, melyen az alábbi felirat áll: „Change your life”, valamint eredeti, egykor használatban lévő ágyút és hozzá tartozó lövegeket is szemügyre vehetünk a bejárat előtt, melyek mellett az alacsonyabb növésű emberek rémisztően eltörpülnek.

National Army Museum

A Nemzeti Hadsereg Múzeuma a brit hadsereg központi múzeuma. London Chelsea kerületében található, a Royal Hospital Chelsea szomszédságában. A National Army Museum a brit hadsereget teljes egészében igyekszik bemutatni. Gyarmati, birodalmi és nemzetközösségi erőket, valamint a Brit Indiai Hadsereg egészét átölelő tárlatról van szó. A múzeum maga négy részlegből áll, úgy is mint: Levéltár, fényképek, film- és hanganyagok, Képző- és díszítőművészeti kiállítás, Nyomtatott könyvek, valamint kiállítási tárgyak sokasága, amik alatt egyenruhákat, jelvényeket, kitüntetéseket, fegyvereket, felszereléseket és járműveket érthetünk. Viaszfigurák itt is vannak, rendkívül látványosan szemléltetik a háborús időket. Jó lesz odabent vigyáznunk, hiszen a dzsungelben megbúvó katona könnyedén le is tudna puffantani bennünket, ha akarna. De kipróbálhatjuk azt is, hogy milyen egy igazi háborús árokban az élet, ha körülöttünk és felettünk fegyverek zúgnak és dúl a világháború.

Museum of London

Ez a múzeum elsősorban leginkább talán a lustáknak és a nagyon spórolósoknak ajánlott. Hogy miért? A Museum of London mindenféléből gyűjt egy kicsit. Gyűjteménye rendkívül színes. Tulajdonképpen London történetét mutatja be az őskortól napjainkig. Az angol főváros szociális történetét is megismerhetjük itt, vagyis hogyan éltek akkoriban az itt lakók. Milyen járványok pusztítottak, elsősorban hol, mely kerületekben, s mivel próbálkoztak védekezni a betegségek ellen. Korabeli kis üzlethelyiségekbe és boltokba, sőt kocsmákba is van lehetőségünk bepillantást nyerni. Kisebb játékgyűjteménnyel is rendelkezik a múzeum, de ugyanígy vannak különböző festmények és művészeti alkotások is, nem csak régről, de napjainkból is. Korabeli börtöncellába is benézhetünk, melynek faláról régi idők üzenetei köszönnek vissza ránk. Ugyanakkor régi viseleteket is megvizslathatunk és elcsodálkozhatunk, hogy milyen aprócska lábakon éltek akkoriban a hölgyek.

Abbey Road

Beatles. Nem is nagyon kell többet mondani, hiszen mindenki pontosan tudja, miről is van szó. A zenekar Abbey Road című lemezének borítóján egy olyan fotó látható, amelyen a zenekar tagjai egy zebrán sétálnak át. Nos, ez a zebra valóban ott van, létezik, és sok turista erről személyesen meg is győződik. Nem kevesen fényképeztetik le magukat, ahogyan átmennek a híres gyalogátkelőn, mely ráadásul a nemzeti örökség részévé lett nyilvánítva, még 2010-ben. A stúdió is itt áll, ahol az együttes tagjai készítették a lemezeiket. Érdemes ellátogatni, mert a környék is nagyon nyugodt és barátságos.

Guildhall

A Guildhallt használták városházának több száz évvel ezelőtt, és még ma is az egyik ünnepélyes és közigazgatási központja városnak. De tartanak itt esküvőket is. A Guildhall kifejezés egyszerre utal az egész épületre, és a fő teremre is, amely egy középkori stílusú nagyterem. Az épülethez legközelebbi metróállomások a következők: Bank, a St. Paul’s és Moorgate. Az épület művészeti galériaként is funkciónál, a bent lévő festményeket térítésmentesen megcsodálhatjuk. Táskaátvilágítással itt is számolnunk kell. Többféle stílusú festményt őriz az épület, s nem csak pillanatképek és portrék találhatóak itt, hanem Londonról készült alkotások is. Egyes festmények mérete közel azonos a fallal, amire ki van függesztve.

Sir John Soane’s Museum

Sir John Soane egykori otthona ma múzeumként működik. A klasszicista építész gyűjteménye sok érdekes rajzot és modell projektet tartalmaz, de ne feledkezzünk el festményeiről és régiségeiről sem, melyek mind-mind egytől-egyig hihetetlenül jó ízlésről árulkodnak. Többek között Hogarth, J.M.W. Turner, Thomas Lawrence vagy éppen Antoine Watteau képei díszítik a belső falakat. És akkor a szobrokról és a rajzokról még említést sem tettünk. Hihetetlenül színes, érdekes tárlat. A múzeum a Holborn metrómegállótól nem messze található.

St Margaret’s Church

Ez a gyönyörűszép kis anglikán templom a Westminster apátság közvetlen szomszédságában áll. Csak méreteiben törpül el tőle, jelentőségében cseppet sem. Még a 12. században alapították bencés szerzetesek. A Szent Margit falai több híres esküvő szemtanúi voltak, hiszen például itt esküdött egymásnak örök hűséget a híres volt miniszterelnök, Winston Churchill és felesége, sőt, maga Milton is. Érdekesség, hogy itt nyugszik a cseh rézmetsző Václav Hollar, akinek többek között a nagy londoni tűzvész előtti képeket köszönhetjük.

Ezek a múzeumok mind ingyenesek, bár időszakos kiállításaik esetében előfordulhat, hogy belépődíjat szednek. Ilyenkor is lehetőségünk van természetesen csak az ingyenes tárlatot megtekinteni.

A cikksorozat következő fejezetében azokról a látványosságokról olvashattok a teljesség igénye nélkül, melyekbe kifejezetten drága a belépés és nem is biztos, hogy érdemesek arra, hogy ennyit szánjunk rájuk. Többségükre léteznek egyéb remek és pénztárcabarát alternatívák is!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek