Starity

Reszkessetek rosszfiúk! - A coloradoi lövöldözés hatása

2012. július 29. 17:05   |   Szerző: ophely88

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A coloradoi gyilkosság ráirányította a figyelmet az erőszakos filmekre, így a készítők máris azon gondolkodnak, szükség van-e rosszfiúkra új projektjeikben. Hollywood nagy bajban van, hiszen óhatatlanul is hibás következtetések születhetnek.

hirdetés
Reszkessetek rosszfiúk! - A coloradoi lövöldözés hatása

Drámai események bekövetkezésekor igyekszünk minden kérdésünkre azonnal válaszokat keresni, hogy miért történhetett mindez, mi vezetett idáig. A következtetések sokszor azonban elhamarkodottak és nem teljesen átgondoltak. Korábban a videójátékokat káltották ki bűnbaknak, most a filmbeli erőszakos karaktereket okolják.

Rob Cohen, az XXX és az Alex Cross című film rendezője és producere szerint James Holmes esete megmutatja, hogy sokan nem képesek elvonatkoztatni a filmektől, és nagyobb hatással van az erőszak a nézőkre, mint korábban gondolták. Rob, aki mai napig értelmetlenül áll az események előtt és a rendező-producereket tartja felelősnek azért, hogy egy film milyen hatással van a közönség embereire. Elgondolkodtatónak tartja, hogy miket nem hoz ki az erőszak az emberből és nem érti meddig kell még elviselni, hogy a filmekben túl nagy energia és hatalom tartozik az aktuális rosszfiúkhoz.

Kurt Sutter, a Kemény motorosok alkotójában szintén felmerül a kérdés, hogy érdemes-e nagy hatalommal és erővel rendelkező rosszfiúnak szerepelnie a filmekben és szériákban, mivel úgy tűnik, hogy a közönség nem minden tagja tudja feldolgozni azt kellőképen. Az okok pszichológiai indíttatásúak és Hollywoodnak kell cselekedni – állítja Kurt.

Rosszfiúk viszont mindig is léteztek, vannak és lesznek is. Tehát felmerül a nagy kérdés, érdemes-e a történetekbe kevésbé brutális, hataloméhes és bolond rosszakarókat tenni ezentúl.

Hollywood gondolkodóba esett

Jelenleg több filmkészítő cég, rendezők, producerek pszichológusokkal karöltve tárgyalják ki a témát, akik úgy gondolják, hogy a negatív karakterek ábrázolása túlzó. A stúdiók azt mondják, az erőszak jót tesz a profitnak, hiszen ki nézne meg egy olyan nagy filmet, amiben a főhős a jó oldalon áll, és nincs aki keresztbe tegyen neki, legyen az akár hétköznapi ember vagy szuperhős? Nem nagyon lenne néző ilyen sztorival elkészített filmre. Rosszfiúkat nem lehet kihagyni a filmekből, ebben egyetértenek, viszont megoszlanak a vélemények arról hogy a karakterábrázolás milyen. Beszéljen csúnyán a rosszakaró? Egy gyilkosság után legyen nagyon véres a keze és röhögjön kárörvendően? Legyen félelmetesen nagy hatalma és tartsa rettegésben a világot vagy egy országot, iskolát vagy egy családot? Használjanak-e sok fegyvert a filmekben?

Harvey Weinstein, függetlenfilmes rendező szerint minden rendező, akinek filmjeire jellemző az erőszak – mint például Tarantino vagy Martin Scorsese -, össze kellene ülniük megbeszélni a dolgot, hiszen az állapot tarthatatlan. Kevin Reilly, a Fox egyik fejese szerint a korhatáros besorolással is baj van, bár hozzátette, az relatív, ki hány évesen miként él meg egy filmet. Amerikában köztudottan nem szeretik kivágni az erőszakos jeleneteket nagyobb filmekből, a szitkozódás sokkal előbb ad nekik okot arra, hogy a trágár beszéd ne legyen hallható a filmben. Texasban és máshol, egy két másik helyen az erőszak megfelelő képi megjelenítése mellett is vágnak ki erőszakos vagy szexuális tartalommal teli jeleneteket, ám ez szinte hiába történik meg, hiszen bárki hozzáférhet a film vagy sorozat DVD verziójához vagy megnézheti a kivágott, de megjelent jeleneteket videómegosztó oldalakon. Kelly szintén értelmetlenül áll a helyzet előtt, hiszen köztudottan nem csak Hollywoodban készülnek rosszfiús filmek, de azok nincsenek akkora hatással a nézőkre, mint a kasszasiker filmek rosszakarói, sőt, régebben az amerikai Rambo című filmekben sokkal durvábban és erőszakosabban öltek meg embereket, többet, mint a manapság megjelenő filmekben, mégsem öltözött be senki a főhősnek, és kezdett embereket ölni Los Angeles utcáin.

Utóbbi megfigyelést igazolja egy négy évvel ezelőtt készült tanulmány is, melyet a Berkley Egyetemen végeztek a kutatók. Ebben az 1995 és 2004 közötti premiereket, és az aznapi bűncselekmények számát vetették össze, majd arra jutottak, hogy egy erőszakos film vetítésének estéjén csökken, azt követő reggelen pedig tovább csökken az elkövetett erőszakos cselekmények száma.

A Warner Bros máris újraforgat egy filmet

Ennek ellenére a Warner Bros bejelentette, hogy finanszírozzák a gyilkosság áldozatainak temetését, illetve a még élők kórházi költségeit. Ezenkívül elkövetkezendő egyik erőszakos filmjük, a Gangster Squad (Josh Brolin, Ryan Gosling) premierjét pedig elhalasztották január 11-re, hogy újraforgassanak bizonyos jeleneteket, ugyanis különös egybeesés, hogy a filmbeli bűnözők embereket ölnek meg egy moziban, így a tragédiára tekintettel módosítják a forgatókönyvet. Ezenkívül bejelentették, hogy finanszírozzák a gyilkosság áldozatainak temetését, illetve a még élők kórházi költségeit

Ha a filmkészítők a jövőben amellett döntenek, hogy betiltják az erőszakos karaktereket, akkor már csak az a kérdés, hogy rosszfiú marad-e az, aki nem beszél csúnyán, kevesebb hatalma van a szegények és elesettek felett, ha nem gyilkolászik annyit, nem tervez robbantást, erőszakol meg nőt vagy ejt rabul egy főhőst?

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek