Starity

Tetoválás: az élő művészet

2012. augusztus 10. 13:01   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Manapság egyre népszerűbbek a különféle tetoválások Magyarországon is. Sokan gondolkodás nélkül bevállalják, néhányan évekig gondolkoznak egy-egy mintán, és van olyan is, aki azért nem csináltat egyet sem, mondván hogy fog az kinézni évtizedek múlva.

hirdetés
Tetoválás: az élő művészet

Cikkünkben igyekszünk minél átfogóbb képet alkotni a tetoválásokról, a tényekről, illetve a tévhitekről, hiszen egy-egy minta nem bélyegzi meg az embert, mindössze felfogás kérdése. Egy jól megválasztott, ízléses rajz az ember testén akár még ékszer is lehet.

Talán az egyik legfontosabb a tetoválásnál, hogy az ember elég érett legyen hozzá fejben is, hiszen akármilyen kicsi a minta, ha megunja a gazdája, akkor komoly pénz és fájdalom árán távolíttatható csak el. Hivatalosan 18 éves kortól tetoválnak, ám mivel ez kijátszható, fontos a körültekintés, hogy mit választunk, mit viselünk egy életen át, hiszen ez egy életre szól, nem kopik le, és nem tűnik el magától. Érdemes kicsi mintával kezdeni, főleg azért is, mert van akinek fáj, vagy épp allergiás reakció is felléphet, ilyenkor egy néhány centis mintával kevesebb a gond, mint egy egész testtájat beborító alkotással.

Hova tetováltassunk?

Fontos szempont, hogy hova kerüljön a tetoválás, hiszen az emberek változnak. Tiniként lehet, hogy rocksztárnak készülsz, de néhány év múlva lehet, éppen olyan pályát választasz majd, ahol komoly szabályok vannak a tetoválásokkal, illetve az öltözködéssel kapcsolatban is. Érdemes olyan helyet választani, amit ha akarsz, megmutatsz, ha nem, akkor el is tudod takarni ruhával. Ezért is meggondolandó a lábszáron és a kézen/kézfejen lévő tetoválás, mert ami most vicces és jópofa, az lehet, hogy tíz év múlva egy állásba kerülhet. Erre jó példa a manapság nagy divatnak örvendő ujjpercre varrt minták, belül a love, family stb. feliratok, a bajusz, vagy a felülre választott szívecske, masni, vagy más néhány centis minta. Ezek előtt azt is érdemes mérlegelni, hogy tényleg szükségünk van-e ezekre, tényleg szeretnénk-e őket.

Kivel tetováltassunk?

Nem csak a tetoválás, hanem a tetováló személye is igen fontos. Nem csak a minta részletessége, kidolgozottsága, és szépsége miatt, hanem saját egészségünk miatt is! Egy rosszul megválasztott mestertől való távozás után a tetoválás elmosódása hanyagolható szempont amellett, hogy komoly fertőzéseket szedhetünk össze nem megfelelően sterilizált eszközök és hely által – a legdurvább esetben akár a HIV vírust is megkaphatjuk, ha használt tűvel tetoválnak. Hogy mik a becsületes és steril tetováló ismérvei? Mindig tájékozódjunk róla, hogy mi történik körülöttünk, ha számunkra ismeretlenhez megyünk, fontos, hogy előttünk bontsa ki a tűt, használjon gumikesztyűt, a tetoválni kívánt bőrfelületet pedig mindig fertőtlenítse. A jó és megbízható mester nem mindig drága, és az egekbe emelkedő árak sem mindig biztosítják a jó környezetet. Emellett az is fontos, hogy ne feszengjünk, ne érezzük magunkat kényelmetlenül – ez is nagyban függ a tetoválótól.

A friss tetoválás ápolása

Ha kiválasztottuk a számunkra megfelelő mintát, a megfelelő művészt, és a hőn áhított tetoválás is elkészült, akkor sem dőlhetünk hátra. A minta méretétől függően kell ápolnunk napokig, olykor hetekig. Néhány napig érdemes még a széltől is óvni, aztán pedig levenni a kötést, és levegőztetni, hogy gyorsabban gyógyuljon. Egy kisebb minta esetében akár egy hét alatt is begyógyulhat a bőrfelület – persze ez nem azt jelenti, hogy utána nem kell még rá vigyázni néhány napig – ám egy nagyobb mintánál ez egy hónapot is jelenthet. A pontos kezelési tervet és tippeket érdemes a tetoválótól megkérdezni, hiszen el fogják mondani. Az ápolás szempontjából érdemes azt is megemlíteni, hogy nyáron nem érdemes tetováltatni, hiszen a napfény és a víz sem tesz neki jót – ezt a kánikulát pedig nehéz kibírni vízpart nélkül.

Miért, mit, hova, mekkorában?

A tetoválás folyamatában a talán legfontosabb dolog a minta, hiszen mégiscsak egy életen át viseli a bőrén a vendég. A mintát érdemes napokig, hetekig rágni, hogy vajon tényleg kell-e nekünk, tényleg annyira szeretnénk-e. Hirtelen fellángolásból, vagy alkoholos befolyásoltság alatt nem szabad bármit is bevállalni, hisz később jó eséllyel megbánhatjuk. Fontos, hogy ha már elhatározzuk, hogy kivarratjuk magunkat, akkor valami hozzánk kötődő, számunkra fontos ábrát, vagy feliratot válasszunk, olyat, aminek mondanivalója van számunkra. Ezt célszerű olyan helyre tetetni, ahol nekünk kedves, ahol egy számunkra komoly mondanivalót hordozó tetoválás látszik. Például szerelmünk nevét nem igazán ajánlott magunkra tetováltatni, hiszen számtalan példa bizonyítja, hogy nem minden párkapcsolat tartós, ilyenkor pedig már nem biztos, hogy szeretnénk magunkon viselni exünk nevét.

A tetoválás méretét az egyéni igények határozzák meg, viszont például egy egész hátat beborító portrén érdemes akár éveket is gondolkozni, hiszen azon már nem nagyon lehet alakítani, elfedni vagy lelézereztetni.

Fáj?

A már tetovált emberek egyszerű, és azonnali válasza az, hogy nem. Viszont ez nem teljesen igaz, hiszen testünkön a bőr vastagsága különböző, és persze az sem mindegy, hogy a bőr alatt mennyi zsír és izom van, vagy éppen csontos-e a terület. A legfájdalmasabb helynek ezeket a csontos területeket tartják, ahol vékony a bőr, alatta pedig csont vagy porc van. Ilyen például a fül környéke, a térd, a könyök, vagy a boka, illetve a lábfej és a mellkas egyes részei. Érzékeny területnek tartják a csuklót, de szintén kellemetlenek a comb egyes részei is, ahol sok az idegvégződés.

A tetoválással kapcsolatban fontos megemlíteni azt is, hogy ne ítélkezzünk azok felett, akiknek valamilyen minta díszíti a testét, hiszen ez mindenkinek a magánügye. Az idő előrehaladtával egyre több ember szánja rá magát a művészet eme ágára, így egy-egy minta inkább olyan, mint egy különleges kiegészítő. Attól, ha valaki tetoválva van, még nem rossz ember, hiszen valaki attól sem lesz rossz ember, ha felvesz egy kalapot vagy egy sálat.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek