Starity

Steven Moffat: „A Doki kalandjai örökké tarthatnak”

2012. augusztus 29. 11:11   |   Szerző: ophely88

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jó hírek a Doktor fanjainak. Moffat minden hétvégére ütős epizódot ígér, és szerinte a sorozat a világ végéig is tarthatna.

hirdetés
Steven Moffat: „A Doki kalandjai örökké tarthatnak”

Steven Moffat, a Media Guardian Edinburg International Television Festival alkalmából beszélt a Ki vagy Doki? című sorozat jövőjéről, ami sok jóval kecsegtet a fanok számára. Steven, aki elvetemült fannak tartja magát végre megválaszolta a hónapok óta felmerült kérdéseket, cáfolt, megerősített.

Mivel arra az egy kérdésre nem volt hajlandó válaszolni, hogy a legjobb Doktornak kikiáltott David Tennant visszatér-e a sorozat ötvenedik évfordulójára készülő speciális epizódban, az egyre jobban csökkenő büdzsé volt a fő téma. Moffat elmondta, hogy a sorozat 1963 óta annyi nézőt vonz, és most is egyre többen nézik azt, hogy nem kell félni, a pletykákkal ellentétben a megritkított epizódok száma nem a széria végét jelenti, hanem a történet szempontjából szükséges az évadok kettéválasztása. Ugyan beismerte, hogy a válság miatt az anyacsatornától elvették a támogatást és kevesebb pénzt kapnak, de az pont elég arra, amit szeretnének. Steven hozzáteszi hogy nem is bánja a dolgot, szerinte igazán jó történetet lehet alkotni kevesebb pénzből is, mint amennyiből az Avatar készült.

„Persze nem mondanék nemet ha több pénzt adnának a sorozatra, de ezt nem engedhetjük meg magunknak. Örülnék neki, ahogyan annak is, ha fiatalabb és szebb lehetnék, de egyik sem megoldható.”

A producer mindenkit megnyugtatott, hogy a baljós jelek ellenére a sorozat nem ér véget, sőt, úgy látja, hogy a történet a végtelenségig – amíg ember áll a földön – is tarthat.

„Egy olyan szériáról beszélünk ami 1963-ban kezdődött és most majdnem 50 évvel később hatalmasabb rajongó tábora van, mint a klasszikus évadoknak együttvéve” – vallotta be nagy mosollyal Moffat, aki szívén viseli a széria sorsát és úgy látja, hogy a mostani tizenegyedik Doktor az Idő Úr pályafutásának kezdetén van, és nem lehetetlen, hogy 50 vagy 100 Dokink lesz a jövőben. Steven nagy terveket szövöget, és talán rajongói énje mondatta vele ezeket a mondatokat, ám attól sem fél, hogy egyszer kifogynak az ötletekből.

„Ez a széria az örökké valóságig tarthat, 1963 óta 11 Doktorunk volt és mindig elő tudtunk állni valamivel, ez megmaradhat a jövőben is.”

A jövőt illetően felmerült a film kérdés is, ami még mindig érzékenyen érinti őt.

„Szerintünk kellene egy filmet csinálnunk és talán lesz is, de azt mi fogjuk írni és készíteni. A sztori tévére lett tervezve és kockázatos filmet készíteni belőle.” Ennek ellenére kézzel lábbal ellenkeznének egy film miatt, ami nem az anyacsatorna produkciója lenne. Szerinte a hatvanas években élt emberek, akik kitalálták a történetet és megvalósították a forgatást, nem örülnének, ha mások az ő ötletükből akarnának pénzt csinálni, méghozzá úgy, hogy sokat változtatnak a történeten.

Steven szerint David Yates még mindig félrebeszél, nem lesz film a sorozatból, ha mégis ellenszegül a csatornától kapott visszautasításnak, a BBC jogi lépéseket tesz. Nincs elragadtatva egy film ötletétől, főleg nem most, ám a 11. Doktort alakító Matt Smith szerint sem jó próbálkozás, csak abban az esetben ha azt a BBC készíti. A 10. Doktort alakító David Tennant nincs ellene egy filmváltozatnak, ha az minőségien van megcsinálva és a megfelelő emberek szerepelnek benne, rátermett és kreatív stábtagok készítik el.

„Ezek lennénk mi. Vagy nem?” – nevette el magát Moffat, aki azt is megígérte, hogy a szeptember elején induló sorozat minden hétvégén nagyot fog szólni.

„Miért adjunk le 13 részes évadokat, aminek az utolsó 3 része szól nagyot? Annak semmi értelme. Minden hétvégére kijár valami sokk, rejtély, öröm vagy bánatos könny. Szóljon minnél nagyobbat, nem? Miért ne alkossunk olyan epizódokat, amiket megnézvén mindenki a szemöldökét emelgeti?”

A kétrészben leadott évad nem mindenkinek tetszik, hiszen így hónapokat kell várni az ütős epizódok között, aminek hangot is adtak a csalódott fanok. A producer, aki maga is dokimániás, elárulta hogy sokszor neki sem tetszik, amit a kezébe nyomnak, de ott csak produceri és felsőbb utasításra cselekszik. Ő maga is szót emel néha olyan dolgok ellen, ami nem tetszik neki, és arra bíztatja a rajongókat, hogy mindenki, akinek valamilyen problémája van a sorozattal, bátran mondjon véleményt, mert a csatornánál figyelnek a visszajelzésekre.

A fesztivál alkalmával válaszolt arra is, hogy mennyi az esély egy női doktor felbukkanására. Steven, a rizsázás és mellébeszélés embere, akiből semmit sem lehet kihúzni, ha ő nem akarja elmondani. „Szerintem, egy Idő Úr regenerálódhat nővé is. Minnél többször beszélnek róla, annál nagyobb az esély arra, hogy megtörténjen” A rajongók már tudják hogy ez Stevennél nem jelent sem igent, sem nemet. Azonban felesleges rágódni ezen a kérdésen, Matt pár évig még doktor lesz.

Utolsó sorban a tévézési szokásokról esett szó. Moffat bevallotta, hogy a műsort az anyacsatornánál nagyon sikeresként emlegetik és szeretnék, hogy az is maradjon.

„A Doki mainstream, úgy ontja magából a pénzt, hogy néha mi magunk sem hisszük el. Fanok bukkannak fel a világ minden részéről, sokszor nem is tudjuk valóban lement-e ott a sorozat vagy nem.” A széria jelenlegi atyja most is szót emelt a spoilerek ellen, ami – szerinte – talán rosszabb, mint az illegális letöltés. Megígérte, hogy a műsor addig ilyen marad, míg az emberek úgy viszonyulnak a sorozathoz, ahogyan kell és cserébe nem engedik, hogy a kasszasiker-sorozat unalmas, sablonos legyen, feldolgozzák vagy rebootolják a történetet. Moffat szerint ettől biztosan nem kell tartani, de maga is nagyon érdeklődik a nézettség iránt és nem csak a munkája miatt. Nemrégiben felszólalt a valóságshow és előre megrendezett műsorok nagy nézettsége, illetve a feldolgozások ellen is, bár hozzátette, ő maga kevés ahhoz, hogy jobbra forduljon a helyzet, akármelyik sorozatához nyúlnak hozzá, ő foggal – körömmel harcol hogy abból ne legyen semmi.

Nem lesz Sherlock / Ki vagy Doki crossover, ismételten megerősítette a pletykákat, miszerint nem jó ötlet a két szériából egy crossover epizódot csinálni, a közös spin-off sorozat lehetőségét pedig azonnal felejtsük is el. A tévézés témakörnél maradva beismerte, hogy az anyacsatorna a támogatások megvonása miatt kaszálta el a Confidential, vagyis a Hogyan készült?-műsorokat, ami egy fájdalmas de szükségszerű lépés volt.

Utolsó kérdésként a régebbi Doktorok esetleges megjelenése az 50. évfordulós epizódban volt a terítéken. A még élő klasszikus Doktorok megformálói mind tagadják, hogy visszatérnek egy különkiadásra, a 9. Doktor alakítója, Christoper Eccleston saját akaratából nem tér vissza, míg David Tennant egy nemrégen adott interjúban az erre felmerülő kérdésre megint hosszú választ adott, sokat beszélt, de nem mondott semmit, ezért az újból felmerült témával kapcsolatban szűkszavúan válaszolt Steve.

„Nem tudom sem megerősíteni sem megcáfolni. Vagy meg tudom csak nem akarom?” – mondta nevetve.

A Doktort alakító színészekből az első, második és harmadik Doktor alakítója már nem él, így nyolcan térhetnek vissza.


a 11 Doktor

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek