Starity

Anglia nem kér többet a Szürke ötven árnyalatából

2012. augusztus 29. 12:12   |   Szerző: ophely88

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Betelt a pohár az angoloknál, akik rekordsebességgel tették Nagy-Britannia egyik legtöbbet eladott könyvévé a regényt. A szigetország lakói tüntetéseket és könyvégetést terveznek.

hirdetés
Anglia nem kér többet a Szürke ötven árnyalatából

A virágkorát élő A szürke ötven árnyalata-mánia nem hagy alább. A könyvből film készül, a történetet most már nemcsak vallási emberek, de kisebb-nagyobb szervezetek is támadják, méghozzá az írónő saját hazájában.

A könyv írója, E. L. James nem foglalkozik a gyűlölködőkkel, és élvezi a ragyogást. Az angoloknál óriási vásárlási láz ütötte fel fejét régebben, még mielőtt az amerikaiak eldöntötték, hogy filmet csinálnak belőle, ám az érdeklődésük hamar alábbhagyott vagy eltűnt. Ennek ellenére az írónő rengeteg pénzt kapott az Angliában eladott könyvekért, bár ez kicsiny része annak, amit a filmhez készülő promóciós és felnőtteknek szánt termékekért kap. A sztori több rekordot is megdöntött, Amerikában nagy az érdeklődés a film iránt, míg az angol sajtóban olyan hírek láttak napvilágot, miszerint nőtt az újszülöttek száma ezévben, ami a könyvnek köszönhető.

Nem minden angol ért ezzel egyet. Saját országuk sikeres írónőjével mennek szembe, több szervezet próbálja felhívni a figyelmet a történet mögöttes tartalmára, és egyre nagyobb a tábor. Hiába a sok eladott könyv, az olvasók több mint fele csalódott vagy csak kíváncsiságból olvasta el azt, állítják, hogy a könyvnek semmi köze az újszülöttek számához vagy két ember hálószobájának titkaihoz.

A legnagyobb szervezet feje, Clare Philipson szerint mindenkinek jogában áll elolvasni a könyvet és nem betiltani akarják, hiszen azt nem áll jogukban, csak szeretnék felhívni a figyelmet a sztori valódi tartalmára, ami nem is igazán a gyerekeket, hanem a gyermekes anyákat veszi célpontba. Clare több szervezettel és emberrel együtt a november 5-ei, az Összeesküvések Éjszakájának napján, ami egy nagyobb angol ünnep, könyvégetést terveznek, majd ennek eredményes elvégzése után bojkottálni kívánják a filmet is. Philipson tudja, hogy a film megjelenését nem tudják megakadályozni, hiszen ahhoz nem elég befolyásos emberek, de a jó cél érdekében mindent megtesznek, hogy eltántorítsák a nézőket a filmtől. Clare elmondta, hogy egy olyan világban, ahol az emberek amúgy sem olvasnak könyvet, felháborító, hogy ez a könyv áll mindenféle lista élén, hovatovább, a nő tartja magát ahhoz, hogy a könyvnek irodalmi értékei nincsenek, literatúra alkotásnak pedig semmilyen esetben sem lehet nevezni.

A szervezetnek az az a legfőbb fájdalma, hogy a történet erősen befolyásolhatja a nők önmagukról alkotott képét, arról persze nem is beszélve, hogy változást eredményezhet mind a férfiak, mind a nők szexuális életében. A sztori főszereplője egy gazdag üzletember, Christian Grey és a 20 éves Anastasia Steele, irodalom szakos hallgató, akik között szexuális kapcsolat jön létre. Grey a szexualitás téren még tapasztalatlan Anastacián éli ki perverz hajlamait, ami által Anastacia is azzá válik. Az írónő soha nem titkolta, hogy a könyvhöz unalmas életének perverzióit használta fel, bár azt sem tagadja, hogy az ikonikus Edward–Bella Twilight-pár volt a sztori alapköve, amire ráépítette perverziót, amely megjelent könyvek formájában és a trilógia híresebb, gazdagabb emberré tette, mint J.K. Rowlingot a Harry Potter összes kötete.

A protestálók szerint megbocsáthatatlan, hogy egy könyv ennyire erősen sugalljon olyan szexuális tartalmakat, amitől egy nő rosszul érzi magát. Sok nő szenved önbizalomhiányban, a könyv pedig arra ösztönzi őket, hogy legyenek még kiszolgáltatottabbak, mint most, és tegyenek meg mindig mindent a férfinek az ágyban, még akkor is, ha az a legundorítóbb vagy legfájdalmasabb módon történik. Az utca embere szerint a szervezetnek igaza van, és az olvasók nagy része csalódott a könyvekben, de nincs szükség könyvégetésre.

„Tárgyként kezelni egy nőt nem vicc, akár éretlen, akár szexuálisan tapasztalt az illető” – kelt ki magából a családanya Clare, aki hónapok óta tartó munkával megnövelte az ellentábor számát, sőt, egyre több férfi csatlakozik hozzájuk, melegek és leszbikusok is. Ez idáig sikerült elérniük, hogy néhány nagyobb könyvesboltban ne lehessen kapni a könyvet, vagy csak személyigazolvány felmutatásával, posztereket és papírokat osztogatnak a nagyobb városok utcáin, és teszik ki felhívó jellegű képeiket könyves boltok polcaira, ragasztgatják ki azokat az ablakokra, ami teljesen reménytelen próbálkozásnak bizonyul, mert a takarítónő mindig leszedi, ezért a médián keresztül próbálják felvenni a harcot, reklámokat jelentetnek meg, cikkeket írnak újságokba és weboldalakon bíztatnak mindenkit, hogy ne vegye meg a könyvet vagy ha már megvásárolta, tegye le.


egy a könyv elolvasása ellen szóló felhívás

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mi lenne a mindenki számára megfelelő lépés, de úgy tűnik, hogy enélkül is boldogul a szervezet. Betelt a pohár az angoloknál, mikor kiderült, hogy az írónő öccse is könyvírásba kezdett, és története hasonló lesz a nagy port kavaró sztoriéhoz, csak ott egy idősödő elvált nő keveredik egy huszas évei elejében járó fiú útjába, akinek az idősödő nők jönnek be. Egy ideje már túlléptek, és új kedvencet választottak maguknak. Az Amazon Kindle UK oldalán már hetek óta csökken a könyv iránti érdeklődés, és gyűlnek az ellene szóló kommentek, míg egy új, romantikus novella ütötte ki a népszerű regényt.

Alice Peterson Monday To Friday Man című kötete nagyobb sikernek és pozitív visszajelzéseknek örvend, két elvált ember történetét mutatja be, akik kutyasétáltatás közben találkoznak, szerelmük felébred, és mindketten kihozzák egymásból azt a szexuális jellemet, ami eddig még nem volt náluk észrevehető. Míg Amerikában egyre nő az érdeklődés a projekt iránt, és minden második héten felmerül egy pletyka a színészeket illetően, az angolok parodizálják azt. Andrew Shaffer, írói nevén Fanny Merkin megírta a történet vicces verzióját, Fifthy Shames Of Earl Grey címmel, ami lassan, de biztosan megelőzi elődjét, illetve Grey West elkészítette saját, poénos verzióját, Fifthy Shades Of Grey And Zombies címmel. Mindkét könyv megjelenik e-book- és audió formátumban is.

A szervezet nem támogatja a film elkészítését és megjelentetését sem, figyelmen kívül hagyva a projekthez kapcsolandó neveket, nem fogják megnézni azt. A film jogait elsőként a Warner Bros birtokolta, a Paramount, Fox 2000, Sony Pictures, Universal, Paramount, New Regency, Mandate and Lionsgate/Summit Entertainment is ajánlatot tett a jogokra, ám az írónő végül a Universal/Focus Features mellett döntött, a stáb pedig majdnem teljes mértékben ugyanazokból fog állni, akik a Közösségi Háló című filmet készítették. A főbb szerepekre már minden nagyobb nevet beharangoztak, legutoljára Michael Fassbender és Emma Watson tagadta, hogy benne lesznek a projektben. Az angolok jobban támogatják Alice történetének megfilmesítését, ám a felröppent pletykákkal ellentétben a Warner Bros A szürke ötven árnyalata fiatalabbaknak szóló változatát, a Beautiful Disaster című könyvet filmesíti majd meg, amelynek főszereplője Abby, egy nem dohányzó, rendes, okos, alkoholt nem fogyasztó, drogokkal nem élő tanuló, aki szerelmes lesz egy idősebb, tetkós és gyanús életű férfibe. A történetek abban is hasonlítanak, hogy az írók mindkét esetben tárgyként festik le a női főszereplőket.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek