Starity

Életműdíjat kap Ewan McGregor

2012. augusztus 29. 12:12   |   Szerző: ophely88

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A spanyolok úgy döntöttek, hogy a fesztivál legfőbb díjával, a Donostia-szoborral díjazzák a sokoldalú színészt.

hirdetés
Életműdíjat kap Ewan McGregor

Az évente megrendezésre kerülő San Sebastian Nemzetközi Filmfesztivál díjazza az év legjobb filmjeit és életműdíjat ad annak a színésznek vagy színészeknek, akik kiérdemelték az elismerést. Idén Ewan McGregor veheti át a Donostia-szobrot, aki Twitteren adott hangot örömének. A hírt tegnap hozta le a fesztivál saját honlapján, és azóta rengeteg fan gratulált neki, többek közt egyik legnagyobb rajongója és barátja, Tom Hiddleston is.

A sztár amúgyis megjelent volna a jövő hónap 27-én megtartandó ceremónián, hiszen ő prezentálja új filmjét, a The Impossible-t. A katasztrófafilmet a Warner Bros adja ki, és jövőre jelenik meg világszerte, a sztori igaz történeten alapszik. Egy, a 2004-es cunamit túlélő család elbeszélése alapján készített filmben négy ember sztoriját követhetjük nyomon. Egy házaspár nyaralni megy gyerekeikkel 2004-ben Thaiföldre, mikor megtörténik a tragédia. A weboldal büszke arra, hogy az eddig csak limitált vetítések után náluk láthatja először a filmet a nagyérdemű, ami a kritikusok nagy kedvence lett, és egyenesen azt mondják, Ewan Oscar-díjat is kaphat alakításáért. A filmben még Naomi Watts is szerepel. Mindketten olyan sztárok, akik még nem kaptak Oscart, de ez jövőre megváltozhat – mondják a spanyolok, akik biztosra mennek, és mivel nagyon tetszik nekik, nagyban támogatják a film promócióját.

A weblap felhívja a figyelmet Ewan eddigi munkáira és megemlíti, hogy a színészkedés mellett rendez és producerkedik is, a Cannes-i Filmfesztiválon pedig zsűritag volt. A spanyolok szerint a díjat az eddigi munkák alapján, a kor kizárásával ítélik a színészeknek, és az 1971-es születésű színész már rászolgált a szoborra. Az eddigi díjazottak között olyan nevek vannak, mint Woody Allen, Antonio Banderas, Meryl Streep, Glenn Close, Jeremy Irons, Susan Sarandon. Ewan szerint még túl fiatal ehhez, de boldogan átveszi a díjat. Máris kifejezte köszönetét Twitter oldalán, mind a zsűri, mind a fanok felé, akik elárasztották gratulációs csiripeléseikkel.


Fotó: Bullet magazin

Sokakat elgondolkodtatott a hír, és szárnyra kaptak a pletykák, hogy ez a díj a spanyoloktól afféle búcsúdíj. A Star Wars által híressé vált színész, aki sok ember emlékezetében a nagyobb amerikai filmekben nyújtott alakításairól ismert, visszavonulását tervezi, és már nem egyszer beszélt arról, hogy maga sem érti mit keres még a szakmában. Egy tavalyi angol beszélgetős műsorban bevallotta, hogy haszontalannak érzi magát, a producerek nem kérnek belőle, és úgy gondolja, nem tudja felvenni a versenyt azokkal, akikkel együtt küzd meg néha egy-egy szerepért. Elfogadja, hogy munkájának része az elutasítás, de megcsappant iránta az érdeklődés, amit ő már nem is bán, még akkor sem, ha az a karrierje virágzásának végét jelentette. A sztár undorítónak találja a megnövekedett médiafigyelmet, ami a családját és őt körbeveszi. A színész egyszer beperelt egy lesifotóst, aki követte mindenhová családját, lefényképezte lányát, és megjelentette a képeket. A pert megnyerte, és lesifotós cége szép összeget fizett neki kárpótlásul. A színész tehát letelepedett hazájában, és jelenleg is Skóciában él, ahol jól érzi magát, és bele is nyugodott abba, hogy „kiment a divatból”, de nem is bántja a dolog, mert sorra kell visszadobálnia a projekteket, egyikben sem látja a kihívást, sőt, sok esetben a főszereplőkről sem hallott még.

Ewan a Transpoitting forgatásán életreszóló barátságot kötött Ewen Bremnerrel, aki múlt hónapban azt nyilatkozta, hogy a hírek igazak, Ewannál betelt a pohár, a komédia és a rendezés felé fordul. McGregor több mini TV sorozatot készített már, betétdalokat filmekhez és TV műsorokhoz, rendez és produceri feladatokat is ellát, legutóbb a UNICEF számára forgatott 6 részes minisorozatot, míg a BBC-re legnagyobb szenvedélyéről, a motorozásról készített miniszériát, ami nagy sikert aratott. A színész tudja, hogy eljön az idő, mikor senki nem fogja tudni a nevét.


Fotó: Bullet magazin

„Most még dereng nekik valami, és ráadásul egyre idősebb leszek. Csúnyább is vagyok. Néha úgy érzem, hogy hagyni kellene az egészet a b*dös p*csába.”

Ewen szerint Ewan a komédia felé fordul, hiszen ő maga is nagyszerű komiku,s csak még nem nagyon kapott lehetőséget arra, hogy ezt bebizonyítsa, de készen áll arra, hogy a maga bizarr és angolos humorávalfeszítsen a képernyőkön. A baj tehát nem kicsi, hiszen a drámai filmek világa egy értékes kincset veszít el, ám ezzel teret kapnak Ewan álmai. A neten megoszlanak a vélemények azt illetően, hogy Ewan képes lenne-e belerázódni a komédiák világába, vagy mennyire tudna otthonosan mozogni például az angol humorban. Az biztos, hogy Ewan legvégső kétségbeesésében hajlandó lett volna a sorozatozásba belemerülni, amiből az HBO nem kért, és most kétségbe van esve.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek