Starity

Szeptemberi kedvcsináló

2012. szeptember 04. 18:06   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sokan megbélyegzik a szeptembert, és magát az őszt különböző okok miatt. Van aki az iskolakezdés miatt, és van aki a borongós idő hatására nem szereti ezt az egyébként tarka évszakot.

hirdetés
Szeptemberi kedvcsináló

Az emberek nagy részének az ősz említésekor csakis a negatív velejárói jutnak az eszükbe; ilyen például a tinik számára világrengető iskolakezdés, a felnőttek számára a nyaralási szezon vége és egyúttal a munka folytatása, valamint a nyirkos időjárás. Mint mindennek, az ősznek is van pozitív oldala – most erre szeretnénk felhívni a figyelmet!

1. Tarka lombok
Nemcsak tavasszal és nyáron, hanem ősszel is pompás színekbe borul a természet. Az égszínkéket és az élénkzöldet felváltják a Föld színei; a sötétzöld, a rozsdabarna és a bíborvörös. A fák először csodás narancssárga és piros színbe borulnak, majd a november beköszöntével lehullajtják leveleiket, amelyeket ha egy kupacba seprünk, boldogan ugrálhatunk a halom közepére.

2. Friss gyümölcsök
Nem szabad megfeledkezni az őszi termésekről. Ilyenkor érik az alma, a szilva, a körte és sokak kedvence a szőlő is, amelyet nem csak a leszedés után fogyaszthatunk, hanem egy kis idő elteltével akár bor formájában is.

3. Szüret
Ha már bor, akkor érdemes megemlíteni a szüretet is. Sok helyen még mindig hagyomány, hogy a család összegyűlik és leszedi a kertben a szőlőt, majd lepréselik azt és a mustot még aznap elfogyasztják. Ez nem csak munka, hanem jó időtöltés és közösséget összekovácsoló erő is, ráadásul a munkájuk gyümölcsét már aznap megízlelhetik a szorgos tevékenykedők. Nemcsak otthon, de akár szüreti bálokban és felvonulásokon is mulathat az ember, ha van kedve hozzá.

4. Ünnepek
Magyarszágon még nem mindenhol szokás megtartani a Halloweent, viszont néhány modern család már átvette ezt az amerikai szokást. Ilyenkor elkészíthetjük a saját töklámpásainkat, és kidekorálhatjuk kedvünk szerint a lakást vagy a kertet. November végén elkezdődik az Adventi időszak is, amikor már a Karácsony lázában égünk és készülünk a havas napokra.

5. Szürke hétköznapok
A nyár forróságában minden vágyunk az volt, hogy a vízparton hűsölhessünk egy hideg italt szürcsölgetve. Ősszel viszont megnyugdhatunk kicsikét, és beülhetünk a kandalló vagy a kályha elé egy pohár forrócsokival, elolvashatunk egy jó könyvet vagy hallgathatjuk az esőcseppek koppanását az ablakon. Minden nap találhatunk valami szépet a környezetünkben, csak figyelmesen körül kell néznünk.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek