Starity

Előrehozzák az Oscar-díj jelöléseket

2012. szeptember 19. 12:12   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Oscar-jelöltek listáját eddig minden évben a Golden Globe-díjak kiosztását követően hozták nyilvánosságra, így általában nem sok izgulnivaló maradt az Oscar-gálára, 2013-ban azonban változik a helyzet.

hirdetés
Előrehozzák az Oscar-díj jelöléseket

Megszokhattuk, hogy az Oscar-jelöltek kihirdetését hagyományosan január végére, egy hónappal az átadó ünnepség előttre időzítik. Mivel ezeknek a díjaknak a kiosztása az aktuális díjszezon végére esik, a kritikusi és szakmai díjak, valamint a Golden Globe-díj nyerteseinek megismerése után már sokszor fullad unalomba a ceremónia, mivel elég kiszámíthatóvá válik, ki kapja majd a kis szobrocskákat.

Ezen szeretne módosítani most az AMPAS, így 2013-ban már január 10-én, 3 nappal a Golden Globe-díjak átadása előtt kihirdeti majd az Oscar-díjra jelöltek névsorát. A döntésnek praktikus okai is vannak, sok tag ugyanis nehezményezte, hogy a jelöltek megismerésére nem elegendő az az egy hónap, ami a jelöltek felállítása és az átadás között eltelik. A korai időponttal így körülbelül három további hetük marad a szavazásra jogosultaknak, hogy végignézzék az összes versenyben lévő filmet. Hogy ezzel mennyire teszik kevésbé kiszámíthatóvá a díjak sorsát, kérdés, hiszen eddig is a szakma által kiosztott díjak nyomtak többet a latban, az AMPAS-tagok zöme pedig egyben szakmai szakszervezeti tag is, többségük valószínűleg továbbra is mindenhol ugyanarra a filmre fog szavazni.

Az új időponttal legrosszabbul a HFPA és az általuk kiosztott Golden Globe fog járni, hiszen eddig büszkén hirdették, hogy ez a díj az Oscar előszobája. A szervezetet szinte minden évben támadják a jelöltlistájuk milyensége, valamint lefizethetőségük miatt, azzal pedig, hogy már az Oscar-díjakra gyakorolt marginális hatásuk is eltűnik, tovább romolhat a presztízsük.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek