Starity

Tim Burton soha nem fog megváltozni

2012. szeptember 22. 16:04   |   Szerző: ophely88

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tim szerint szorul a hurok a nyaka körül, de nem enged, sem a nézők, sem a stúdió kedvéért nem változtat szürreális rendezési stílusán.

hirdetés
Tim Burton soha nem fog megváltozni

Tim Burton minden idők egyik legérdekesebb rendező-producere, aki a maga sötét, bizarr és szürreális látásmódjával készíti a filmeket. Az Ollókezű Edward című filmje óta a filmipar jobban felfigyelt rá. A kivívott elismerést és bizalmat élvezi, de egyre több negatív kritika jelenik meg filmjeivel kapcsolatban. Tim szerint ehhez hozzá van szokva, és el is fogadja az emberek véleményét, most már azonban nehezebben tudja felvenni a versenyt a többi rendező-producerrel, nem érzi, hogy manapság önmagát is beleadhatja filmjeibe, ezzel magyarázza az Éjsötét árnyék bukását.

Burtont a New York Times csípte el otthonában, és új filmjének premierje alkalmából készítettek vele egy interjút, amelyből cikk készült. Tim maga is úgy gondolja, hogy utolsó filmje, az Éjsötét árnyék nem lett a legjobb, de magasról tesz a kritikákra, elege van abból, hogy évről évre muszáj visszafognia kreativitását. A rendező állítja, hogy a filmkészítők egyre jobban beleszólnak a munkájába és abba is, hogy kik szerepeljenek a filmjeiben, amihez ő nincsen hozzászokva, de muszáj engednie.

Interjújában beismerte, hogy legutolsó Johnny Deppel közös projektjük tényleg bukás ám, ez őt nem érdekli, mert azt csinálja, amit szeret és még pénzt is kap érte. Egyszerűen nevetségesnek tartja egyik másik kritikus véleményét, és úgy veszi észre, hogy az emberek nem nyitottak az újra, az új látásmódra, félnek az érzelmeik kimutatásától, és a bennük lappangó kreativitás kifejezésétől, mert félnek a csalódástól és a bukástól. Maga is érzi, hogy munkája halovány árnyéka a kreativitásának, és meg is békél a negatív visszajelzésekkel, úgy gondolja, amiatt a stúdiók feje főljön, ne az övé.

Pénzügyileg is bukás, de Tim és a színészek számára elegendő pénzt hozott vámpíros filmje, amiben Johnny Deppel és feleségével, Helena Bonham Carterrel dolgozott együtt, ismét. A sztár elmondja, hogy már a stúdiók is a fejüket fogják, mikor bejelenti, hogy megint Johnnyval és Helenával szeretne forgatni, előbbinek általában felajánlják a szerepet, utóbbinak castingolni kell minden alkalommal. A sztárt rengetegen támadják azért is, mert szeret ugyanazokkal a színészekkel dolgozni, akikkel azelőtt, nem biztosítva ezzel lehetőséget a fiatal tehetségeknek, amire azt feleli, hogy neki tehetségek kellenek, nem tehetséges fiatalok, és annak ellenére, hogy a stúdió mindig jelöltekkel áll elő, amitől amúgyis göndör haja jobban égnek áll, eddig mindig sikerült olyan döntést hozni, amire rábólintott.

Burton tagadja, hogy feleségének castingolni sem kell és esélyt sem adnak más színésznőnek bizonyításra, ami a castingolós szobában mindenkinek elég kínos lehet, Tim hárít és azt mondja, hogy nem ő tehet róla, ha a stúdió olyan embereket hívat be castingolni, akik a beválogatás alkalmával nem nyerik el a casting menedzserek kegyét. Protekció vagy nem, a Depp-Buron-Bonham-trió a jövőben is folytatja az együttműködést, ha úgy hozza a sors, és nem fog változtatni önmagán, sem látásmódján. Elmondása szerint nincs az a pénz, amiért ő képes lenne 'csak egy újabb' szerelmes vígjátékot rendezni és írni, de abban is biztos, hogy Oscar-díjat sem fog kapni. A sztár tudja, hogy esélye sincs a díjra, de nem is szomorkodik, mert a legnagyobb elismerést a rajongók szeretete és a filmekért kapott pénz mutatja.

Az író bepillantást engedett életének több zugába is. Elárulta, hogy gyerekkorában nem tudott rajzolni és sportolni sem, ezért utálták osztálytársai, akikkel jóban volt, azokkal még mindig tartja a kapcsolatot. Tim a falnak tudna menni a Downton Abbey című sorozattól, és nem kíváncsi Az álmos völgy legendája című filmjének feldolgozására, amiből két tévésorozat is elkészül majd jövőre.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek