Starity

Limitált kiadásban jelenik meg Rowling új könyve?

2012. szeptember 24. 13:01   |   Szerző: ophely88

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A napokon belül megjelenő könyv néhány oldala kikerült az internetre. Rowling tudott róla, csak titkolta. A kiadók nem örülnek.

hirdetés
Limitált kiadásban jelenik meg Rowling új könyve?

A Daily Mail című lap ma megjelent számában egy neve elhallgatását kérő amerikai könyvkiadó társszekesztője nyilatkozott. Hozzá legálisan érkezett néhány oldal a könyvből, ami már most megbotránkoztatja a kiadókat.

Nagy a baj, mert J. K. Rowling neve már védjegy és a kiadók nem szeretnének elesni attól az összegtől, amit Rowling új könyvének kiadásáért és forgalmazásáért kapnának, de annak tartalmát gyerekeknek sem ajánlják. Az írónő már nem egyszer elárulta, hogy új könyvét felnőtteknek írja, úgy tűnik, igazat mondott, a könyvben olvasható történet elolvasása azonban csalódást okozhat nem csak a gyerekeknek.

J. K. mindig úgy gondolta, hogy a Harry Potter után valami olyan történettel szeretne előállni, ami halovány árnyéka a varázslótanonc történeteinek, legyen szó akármiről, ő megírja, ha azt szeretné. Mint kiderült, a társszerkesztő nincs elragadtatva a The Casual Vacancytől, amelynek története kiverte a biztosítékot több kiadónál.

A sztori fekete komédia, és egy képzeletbeli város, Pagford lakóinak életéről szól majd. Mikor a 40-es évei végében járó Barry Fairweather váratlanul meghal, Pagford városka lakóit sokkolja a halál híre. Pagford egy látszólagosan idilli angol város, macskaköves utakkal, kisebb boltokkal és egy régi apátság romjaival, de háború dúl a falak között. Gazdagok a szegények ellen, tinédzserek harcolnak nap, mint nap szüleikkel szemben, feleségek vesznek össze férfjeikkel, a tanárok a diákok agyára mennek, és fordítva... Mint kiderült, a történet a politika sötét alvilági képét tárja elénk, főbb szerepekben drogfüggők, prostituáltak, zűllött családtagok és szexelő tinédzserek lesznek, ami nem tetszik a kiadóknak.

A cikk szerint felmerült az ötlet, hogy csak felnőtt vehesse meg a könyvet boltokban, ám attól tartanak, hogy a fiatalok akkor webshopokon keresztül jutnak hozzá az új könyvhöz, ami nekik komoly pénzkiesést okozhat. A névtelen forrás kiemeli példaként az egyik jelenetet, amelyben egy, hormonjaival alig bíró tinédzser fiú undorító módon flörtöl egy nem sok ruhát viselő fiatal lánnyal az iskolabuszon. Az anonim ember nem győzi hangsúlyozni, hogy nem olvasta az egész könyvet, de akkor sem tudja elképzelni, hogy hogyan alakulhat ebből az alapötletből fekete humor, mikor a szexelő fiatalok és drogfüggők helyzete minden, csak nem vicces.

Joanne két nappal ezelőtt exkluzív interjút adott a Guardian magazinnak, amiben elismerte, hogy új könyve sok embernek nem fog tetszeni, és bizony az sem biztos, hogy minden országban, ahol a Harry Potter is megjelent, kiadják majd a könyvet. Az írónő szerint a legrosszabb, ami történhet az az, hogy az olvasóknak nem tetszik a műve, amit ő szíve legmélyéről írt, és nem azért tette, hogy újabb kasszasikert alkosson, hanem hogy megmutassa milyen író is ő valójában, képes többféle műfajt képviselni. Kathleen elárulta, hogy szerinte ebből a könyvből nem lesz film később, és fel van készülve a negatív fogadtatásra, módszere pedig az, hogy nem ad nagyon a véleményekre, amik a Harry Potterhez hasonlítják majd vagy fekete humoros stílusát bírálják. Azt is elmondta, hogy könyve az őszinteség és a humor miatt nem lesz nyerő, de erre számított is, ezért is felel meg neki az a kisebb kiadó, akinél most van. Gyermeke egyre nagyobb, és belátja, hogy nincs már többé tabu téma, a szex az szex, ő pedig arról akar írni és fog is.

Drogfüggők, prostituáltak és zűllött emberek tragikomikus története fekete humorban csomagolva. Rowling szerint angol humora rátesz még egy lapáttal a lehetséges bukásra, mert a bizarr és abszurd angol humort nem sokan szeretik, és nem szokták érteni.

J. K. tehát készen áll promóciós turnéjára, legyen az csak hazájában vagy Amerikában. Hazájában nagy örömmel várják az új könyvet, és már az is biztos, hogy a nálunk szinte csak a Karib Tenger Kalózai című filmből ismert Tom Hollander olvassa fel az audió CD-t, ugyanis a könyv megjelenik e-book formátumban is.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek