Starity

Újra akcióban a Sons of Anarchy

2012. szeptember 30. 21:09   |   Szerző: Bessie

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szeptember 4-én indult a Sons of Anarchy (Kemény motorosok) 5. évadja egy igazán erőteljes epizóddal. A rendező ismét bebizonyította zsenialitását.

hirdetés
Újra akcióban a Sons of Anarchy

De mit is érdemes tudni a sorozatról? Nos, talán a legfontosabb személy maga a rendező, Kurt Sutter, aki korábban dolgozott már producerként, íróként és színészként egyaránt. Első legismertebb sorozat, ami a nevéhez is fűződik, a drámasorozat, a Shield (Kemény zsaruk) volt, amit 2002-ben mutattak be az Egyesült Államokban. Szintén a nevéhez fűződik a Sons of Anarchy drámasorozat, ami 2008 őszén debütált az amerikai FX televíziós csatornán. Sutter hozta létre, és ő lett a vezető producer is, ugyanakkor néhány részben színészként is felbukkant mint Otto Delany. Felesége pedig nem más, mit a Rém rendes család sztárja, Katey Sagal.

A Sons of Anarchy egy törvényen kívüli motoros klub a kaliforniai Charming városában. A sorozat középpontjában Jax Teller (Charlie Hunnam – Huligánok) áll, akinek az apja, John Teller alapította az első motoros klubot a 80-as években, és aki motorosbaleset áldozata lett. Jacksonnak pedig már gyerekkora óta az volt az álma, hogy ő is tagja legyen a SAMCO-nak (Sons of Anarchy Motorcycle Club, Redwood Original). Ő a lázadó fenegyerek, aki szembeszáll az elnökkel és néha az egész klubbal.

A debütáló részben megszületik Jax első gyermeke, ő pedig kezdi megkérdőjelezni a klubjuk eddigi döntéseit, főként a fegyverek illegális szállítását. Megjelenik a városban Jax gimis nagy szerelme, Tara Knowles (Maggie Siff), akiből időközben doktornő lett. Ugyanakkor kiengedik a börtönbüntetését éppen letöltött Opie Winstont (Ryan Hurst – Médium), aki Jax legjobb gyermekkori barátja és a klub tagja. Bemutatják a rivális és a klubbal szövetségben álló bandákat (Mayanst és a Ninerst) is, de feltűnik az igazságszolgáltatás is, a rendőrök és az ATF ügynökök személyében. Évek folyamán pedig olyan csoportok lesznek a sorozat szereplői, mint az IRA, Árja testvériség, Amerikai nacionalista liga vagy a mexikói kartellek.

Sutter semmit sem bíz a véletlenre, évről évre egyre mélyebbre taszítja a klubot, egyre veszélyesebb ellenfél ellen kell megküzdeniük. A külső veszélyek ellenére mindent megtesznek, hogy megvédjék szeretett városukat, annak lakóit és nem egyszer a veszélyben forgó családtagjaikat is. Évadok során megküzdenek a bandákkal, a csapaton belüli lázadásokkal, a börtönben rájuk támadó ellenfelekkel, az alelnök gyermekét elraboló IRA-val.

Megismerhetjük Gemma Teller Morrowt (Katey Sagal), aki Jax anyja, Clay Morrow felesége, és aki úgy védi a klub tagjait, mint egy anyatigris. A többiek pedig sokszor hozzá fordulnak tanácsért, ha valamilyen bajba kerülnek. Clay Morrow (Ron Perlman – Pokolfajzat) a First 9 (első motoros klub) tagja és a klub elnöke egészen a 4. évad végéig. Hidegfejű, ravasz és néha kegyetlen. Klub tagjai között láthatjuk még Bobby Munsont (Mark Boone Jr), Tig Tragert (Kim Coates), Chibs Telfordot (Tommy Flanagan), Half Sacket (Johnny Lewis), Juice Ortizt (Theo Rossi), Piney Winstont, (William Lucking), Kozik (Kenny Johnson), vagy Happy (David LaBrava). A rendőrdfőnököt Wayne Unsert, Dayton Callie alakitja. Visszatérő mellékszereplőként feltűnik Stahl ügynök (Ally Walker), Lyla (Winter Ave Zoli), Jimmy O'Phelan (Titus Welliver), Ernest Darby (Mitch Pileggi), Maureen Ashby (Paula Malcolmson), Donna Winston (Sprague Grayden), Wendy Case (Drea de Matteo), Romeo Parada (Danny Trejo), Dawn Tragger (Rachel Miner – Odaát).

Az ötödik évad szinte ott kezdődött, ahol a negyedik abbamaradt. Clay Morrow korábbi elnök árulása után Jax vette át a posztját, ám sosem feledheti, hogy kiderült az apja igazi gyilkosának a személye. Az igazán ütős első részben megismerhettük Nero Padillát (Jimmy Smith), aki hivatalosan bordélyházat működtet. Clay visszatér a klubba a sérülése után, és bevallja, hogy ő ölte meg Opie apját, Piney-t, és Opie emiatt lőtte le őt. Valóságot természetesen tagadva előadott egy szép mesét a történtekről. Megismerhettük a klub eddigi talán legerősebb, legokosabb, legravaszabb ellenfelét, Pope-ot (Harrold Perrineau – LOST) is (az ő lányát ölte meg a 4-ik évadban Tig). Pope találkozása Tiggel nagyon drámai, ugyanis Pope büntetésképp élve elégette Tig lányát. Bemutatkozott az új rendőrfőnök, Eli Roosevelt (Rockmond Dunbar – Szökés).

A második részben megejtették végre Jax és Tara esküvőjét, ám ez most kis szertartás keretében, titokban hozták össze. A rendőrségen ugyanakkor felbukkant 3 tanú is, akik látták Jaxet, Chibst és Tiget az autópályán száguldozni, miután megölték Veronica Pope-ot, és akik lövöldözésbe keveredtek a Niners tagjaival. Jaxnek sikerült Romeóval beszélnie, aki belement abba, hogy mindent megtesz, hogy a börtönben megkapják a megfelelő védelmet. Utána a srácok feladták magukat. Opie viszont egy ügyes húzással (behúzott egy párat a fiúkat letartóztató rendőröknek) sikerült elérnie, hogy Jaxel, Chibsszel és Tiggel tartson.

A harmadik részben (Laying Pipe), amit a héten, kedden vetítettek le, a sorozat legdrámaiabb perceit élhették át a nézők. A bebörtönzött tagok mindent megpróbáltak, hogy védve legyenek, ám tudták, hogy Pope-nak olyan hatalma van, hogy szinte bármit megtehet. Le is fizette a rendőröket, hogy teljesítsék az akaratát. Először Jaxszel beszélgetett, aki világosan elmondta, hogy mit is szeretne: 50 ezret a fegyver és a drogszállításukból, Tiget örökre a rácsok mögött tartani, és az egyik bent levő klubtag halálát. Egy kisebb verekedést követően a Sons tagjai magánzárkába kerültek, ahol Jax és Opie nyíltan beszéltek. Jax mindent elmondott Opie-nak, aki ugyanúgy tanácstalan volt, mint a legjobb barátja. Egy kis idő múlva, mikor Jaxnek választania kellett volna, Opie meghozta a döntést helyette, ami hatalmas horderejű volt: feláldozta magát. Halálának ábrázolása brutális, nyers és véres volt. Láthattuk még Gemmát és Tarát is egymással szópárbajokat vívni. Ugyanakkor ebben az epizódban szerepelt először Emma Jean (Ashley Tisdale) is, aki egy prostituáltat alakít. Opie halála után Jax leült még egyszer Pope-pal, és közölte az új feltételeit: megkapja a pénzt a szállításuk után, ám Tig is vele megy, később pedig megölheti őt.

Kurt Sutter sok támadást kapott tavaly amiatt, hogy Clay Morrow-t nem ölette meg Jaxszel, ám ez a húzása 2,1 milliós nézettséget hozott az FX csatornának, pedig a vetítés 10 órakor kezdődött. Opie halála ugyanakkor a rajongókat olyan lázba hozta, mint még eddig soha. Van, aki szerint ez zseniális húzás volt, van, aki szerint a legpocsékabb ötlet, és van, aki úgy döntött, befejezi a sorozat nézését. Néhány ember szerint a tragikus jelenet megérne egy Emmy-jelölést is. Akárhogy is folytatódjon a sorozat, abban mindenki biztos, hogy új fejezet kezdődik Jax Teller és talán a SAMCO életében is.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek