Starity

Eminem ma 40 éves

2012. október 17. 22:10   |   Szerző: badperfect

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Grammy- és Oscar-díjas, hip-hop királyának kikiáltott detroiti rapper ma ünnepli 40. születésnapját.

hirdetés
Eminem ma 40 éves

Marshall Bruce Mathers III az egyik legkelendőbb előadó a világon, rengeteg magazin sorolta már a legnagyobbak közé. Az első olyan rapper, akit elfogadtatta magát a rap szakmában fehér bőrű ember létére a feketékkel.

1996-óta a D12 nevű rapbanda frontembere, első albumuk Underground EP címen jelent meg. Slim Shady 1997-ben kezdett szólókarrierbe Infinite albumával, amivel nem sok sikert ért el. Ezért drogokhoz és alkoholhoz nyúlt, még öngyilkossági kísérletet is tett – sikertelenül. Ezután indult a Los Angelesben megtartott a Rap Olympics nevű rendezvényen, ahol 2. helyezést ért el. Jimmy Iovine – az Interscope lemezkiadó vezérigazgatója – egy demókazettát kért Marshalltól, amit előszeretettel mutatott meg a nagysikerű rapper, producernek Dr Dre-nek. Rögtön elkezdték felvenni a dalokat The Slim Shady LP című albumára, melyet ki is adták 98-ban, majd egy újabb változatot csináltak belőle, ami már The Slim Shady EP címen futott.

2000-ben megjelent a The Marshall Mathers LP albuma, ami a slágerlisták élére tört. Első kislemeze, a The Real Slim Shady rendkívül sikeres lett, a sztárok között viszont kisebb viták alakultak ki, ugyanis előszeretettel parodizálja benne többek között Christina Aguilerát is. Második kislemez a The Way I Am lett, aminek a klipjében a rock ztár Marilyn Manson is feltűnik. Harmadik kislemeze a Stan volt. A klip egy Eminem-rajongó életét mutatja be, a fanatikusok a mai napig így hívatják magukat.

Egy évre rá elkezdte forgatni a 8 Mérföld című filmjét, aminek a főcímdalát is ő írta. A Lose Yourself szám 2002-ben Oscar-díjat is nyert, amit Eminem nem vett át az ünnepségen. Egyes pletykák szerint maguk a szervezők nem engedték botrányos viselkedése miatt, hogy megjelenjen, mások szerint pedig el sem ment, mert abban a hitben élt, hogy ő úgysem nyerheti meg. Ebben az évben jelent meg következő albuma, ami a The Eminem Show címet kapta meg. Ez a korog lett az év legtöbbet eladott hanglemeze. 2004-ban megjelent az Encore albuma, amin az első kislemez a Just Lose It, ahol a klipben Michael Jacksont, és Madonnát is kiparodizálta. Az énekesek barátai, köztük Steve Wonder is nem tetszésüket fejezték ki a klip iránt.

2005. december 6-án megjelent a Curtain Call című lemeze, ami kétszeres platina lett. 2006. április 11-én a legjobb barátját, aki minden egyes koncertre vele tartott – művésznevén Proof-ot –, Detroitban, a CCC nevű klubban négyszer meglőtték. Kettőt fejbe, kettőt mellkasba kapott. A rapper a helyszínen szörnyethalt. Marshall drogokhoz és alkoholhoz fordult, az év végén Kim, a felesége is újra elvált tőle.

2009-ben visszatért a fehér rapper! Megjelent a Relapse albuma, ám a kellő sikereket nem érte el. 2010. júniusában viszont napvilágot látott Recovery albuma, amin olyan sztárok működtek közre, mint Rihanna, Pink vagy Lil Wayne. A producer, mint minden lemezénél, most is Dr Dre volt. Két világsláger is született, a Not Afraid és a Rihannával közös daluk, a Love The Way You Lie, aminek a klipjében Megan Fox és a Lost című sorozat sztárja, Dominic Monaghan játssza a főszerepeket.

Ugyanebben az évben a detroiti összeállt Royce de 5’9” nevű rapperrel, aki tagja volt a D12 bandának is. A Bad Meets Evil duót ugyan már 1999-ben létrehozták, de nem sok minden alakult ki ebből, egészen 2011 júniusáig, amikor ugyanis megjelent a Hell: The Sequel-album, amelyen az egyik számban Bruno Mars is közreműködik. Marshall az év végén bejelentette, hogy a jövő esztendőben jön új korongja, ám a megjelenéséről csak pletykák találhatók az interneten.

A rapper jelenleg 3 lányával él együtt. A vérszerintivel, Hailie Jade Scott-tal, volt felesége testvérének lányával, Alaina Scott-tal – akit kiskora óta nevel – és Whitney-vel. Ő Kim lánya, aki Marshall megcsalásával született meg. Emellett öccsének, Nate-nek is a gyámja. Egyes pletykák szerint az énekesnő, Skylar Grey-jel alkot egy párt, ám ezt még egyikük sem erősítette meg, bár nem is cáfolták.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek