Starity

Egyre népszerűbb életformák: Geek

2012. december 26. 13:01   |   Szerző: ophely88

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A The Big Bang Theory hozta megint divatba a stréber viselkedést, a Gyűrűk Ura, Hobbit, Doctor Who, Star Trek és Sherlock Holmes a geekek kedvence.

hirdetés
Egyre népszerűbb életformák: Geek

Az LATimes a december 25-én levetített Doctor Who karácsonyi epizód nézettségével kapcsolatban publikált egy cikket, amelyben az oldal egyik szerkesztője számol be érdekes kísérletéről. A szerző, Mary egy ideje figyeli az emberek reakcióit a geekek, vagyis stréberek kedvenc sorozatainak epizódja után, nem csak szóban: a fanok Twitter-, Tumblr- és Facebook-bejegyzéseiket is figyelembe vette, majd megállapította hogy a sok rossz tévézős szokással ellentétben egy pozitív került napvilágra.

Amerikából származik a geek, vagyis stréber kifejezés, ami a Wikipédia szerint olyan személy, aki túlzottan intellektuális beállítottságú, különösen ha ez az érdeklődés egy szűk területre irányul, egy bizonyos témára fókuszálódik. Ez a definíció elég tág, ezért megkülönböztethetünk matematikai, zenei, színházi, nyelvi, képregény, rajzfilm, manga, anime, számítógépes és 'tévésorozatos' strébereket. Ez a szó régebben még negatív jelentéssel bírt, manapság pedig már népszerű dologgá vált. A tévéműsorok és a személyiség fejlődése közti összefüggést vizsgálta Mary, aki cikkében megemlíti, hogy stréberré vagy geekké válni nem másabb folyamat és kevésbé veszélyes, mint állandóan akciófilmeket nézni, beleélni magunkat videójátékokba, Jokernek vagy Batmannek beöltözvén lövöldözni mozikban.

Mary szerint a magyarázat a személyiség fejlődésében keresendő, kutatásai azt mutatják, hogy a tömegből kitaszított emberekből jó eséllyel válik geek, azokból, akiknek az ízlése nem egyezik meg a közízléssel, akik a fejüket fogják ha CGI-effektekkel teli remake filmet mutatnak be, nem szeretik a romantikus komédiákat, nem tartják kedvenc elfoglaltságuknak a biciklizést vagy egyéb házon kívüli időeltöltést. A geekek száma egyelőre kevés, manapság egyre több van belőlük, mert népszerűvé vált a fogalom és életstílus, aminek alapja néhány tévéműsor vagy film. A szó nem összekeverendő a nerd kifejezéssel, amit manapság is tévesen használnak, mert az inkább könyvmolyt jelent, de mivel egyre jobban elmosódnak a határok, általában nehéz megmondani a különbséget.

A cikk leírja, hogy a The Big Bang Theory óriási változást hozott az amerikai tévébe, hiszen a krimik és komédiák mellett újra divatba hozták azt, ami a Star Trek vagy a Gyűrűk Ura magáénak tudhatott. A fiatalok világszerte nem hajlanak a régi Star Trek vagy a Gyűrűk Ura megnézésére, ezért csak azt nézik, amit a tévében látnak, és amint elkapja őket a 'stréber' életérzés, hirtelen érdeklődnek más 'geek' filmek vagy sorozatok iránt is. Vannak tehát új és régi geekek, az újak közül akad olyan, aki valóban az, és van, aki csak a divatnak tudja be ezt a stílust, képviseli és éli, de valójában nem is az, a közös pont mindkét esetben az, hogy az illető azt képzeli magáról, hogy geek, mert úgy is viselkedik. Mary írása szerint nem vezet jóra az ilyen mértékű divathóbort, de még így is jobb helyzetben vannak azok az emberek, akik stréberként élnek, mint akik Jokernek öltözve járnak iskolába.

A megkérdezettek és a titokban a közösségi oldalakon figyelt emberek bejegyzései szerint azért szeretik a sci-fi/fantasy/dráma világát, mert elrugaszkodhatnak a sablonos és klisés filmek világától, képzelőerejük több van, mint másnak, és ezért van az is, hogy nyitottabbak az olvasás iránt is. Manapság a színház-, irodalom-, manga- és animefanok is geeknek vallják magukat, amivel nincs baj Mary szerint, amíg csak kedvencüknek beöltözve mulatoznak egy bárban. Ezen fent említett érdeklődési körök gyakran össze is mosódnak, ezért magyarázható meg, hogy miért tartozik például a Sherlock Holmes is a stréberek kedvencének. A BBC 2010-ben indult sorozata óriási sikert tudhat magáénak, és ennek köszönhetően egyre többen nézik a régebbi sorozatokat, filmeket, olvassák az eredeti könyveket. Ugyanez vonatkozik a sorozat 2012-es amerikai reboot szériájára, ami az Elementary címet kapta.

Míg a Hobbit a Gyűrűk Ura fanok 'stréberségét' is újraéleszti, a film a kritikusok szemében nézhetetlen vagy rossz, ami a rajongókat nem érdekli, ez is mutatja, hogy amiben hisznek amellett erősen kitartanak, anélkül, hogy erősen manipulálni lehetne őket, ellentétben azokkal a fiatalokkal, akik a média szavára és nyomására kedvelik meg a tinifilmeket, sorozatokat és válnak rendkívül harciassá, mikor kedvenceiket szidják. A pszichológus és írónő szerint a geek stílus nyugalomra int mindenkit, legyünk mindig topon, formában és lazán, mert nincs olyan problémás helyzet, amiből nem lehet előbb vagy utóbb kikeveredni. Talán ez a mondat igaz leginkább a stréberek közt egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Doctor Who című sorozatra, ami 2010-ig szinte csak az Egyesült Királyságban volt népszerű, növekvő nézettsége miatt viszont Amerikában is hódít, ezért már nemcsak Zsákos Frodónak vagy Sherlock Holmesnak, de Doktornak beöltözött embereket is látni Amerika utcáin.

Tehát arra gondolhatnánk hogy ez az 'életstílus' nem is veszélyes, pedig az. Mindamellett hogy általában intellektuel, szemüveges vagy egész nap laptop előtt ülő emberekről van szó, a túlzott rajongás bárki agyára rámehet. Míg valóban léteznek nagyon okos emberek a világon, senkitől nem várható el, hogy azonosuljon a kedvenc film vagy sorozat fő vagy főbb szereplőivel, akik általában mindig okos, de szerény és kinézetre nem a legszexibb karakterek. McNamara leírja még hogy az újdonsült életérzés most indul be igazán, és jobban átformálja a személyiség fejlődését, az ízlésüket, ez magyarázza meg náluk azt hogy a megkérdezett nőknek miért jön be leginkább a Big Bang Theory Sheldonja, Zsákos Frodó vagy a 10. Doktor, mint sem Brad Pitt, Bradley Cooper vagy Robert Pattinson, és a kikérdezett férfiak szerint miért a Wonder woman vagy a Continuum nevű 2012-es kanadai sorozat hőse számukra a legszexibb, akik szintén nem rendelkeznek a szexinek emlegetett Marilyn Monroe vagy Jennifer Lopez bájaival, testalkatával vagy kinézetével.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek