Starity

Gyurta Dániel betartotta ígéretét

2013. január 14. 20:08   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyurta Dániel szombat este Norvégiában átadta olimpiai aranyának egyedi emlékérmét a tavaly április 30-án tragikus hirtelenséggel elhunyt egykori úszótárs, Alexander Dale Oen családjának.

hirdetés
Gyurta Dániel betartotta ígéretét

A 2011-es sanghaji világbajnokságon az aranyérmes Alexander Dale Oen London egyik nagy esélyese volt a 100 méteres mellúszásban, ezért is rázta meg a világot tragikus halála. A norvég és a magyar úszó között jó barátság volt, Gyurta már Londonban elhatározta hogy aranyérmének másolatát odaadja a norvég úszó családjának.

A norvég Év Sportolója-gála négyezres nézőközönsége hatalmas tapssal fogadta Gyurta norvégul megírt beszédét. A 200 méteres mellúszás londoni bajnoka a megható eseményen Alexander testvérének, Robin Dale Oennek adta át az egyedi készítésű érmet Hamarban. „Alexander nagyszerű ember volt. Biztos vagyok benne, hogy aranyérmet nyert volna az olimpián, így ez az érem azt az eredményt jelképezi, amit nem érhetett el a tragikus halála miatt„ – olvasta Dani. A videó az alábbi linken tekinthető meg.

„Eredetileg az aranyérmének hiteles és pontos másolatát szánta Alexander családjának Dani, csakhogy utóbb kiderült, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előírásai nem engedik meg az ilyesmit, ezért a kópia helyett végül is egy teljesen egyedi tervezésű, művészi alkotást vitt magával a fiam – mondta el Gyurta édesapja az MTI-nek. – A család láthatta meg először a díszdobozba csomagolt, fémből készült, egyik oldalán a londoni Towert, a másikon Alexander arcképét ábrázoló, dombornyomásos érmét, amelyért külön köszönet jár az alkotást megtervező és elkészítő képzőművésznek, Mihály Annának. A gesztust méltányolták az ottaniak, mondhatom, tiszteletbeli norvéggá avatták Danit, aki mély barátságot ápolt Alexszel. Beszédében kiemelte, hogy nemcsak nagyszerű versenyző, de remek ember is volt, akinek halála a világ egész úszósportját ért nagy veszteség is egyben.”

A Nemzetközi Fair Play Bizottság budapesti ülésén Gyurta Dánielt a legrangosabbnak számító, cselekedet kategóriában felterjesztették Fair Play-díjra. „Az olimpián nemcsak a győzelem a fontos, hanem az emberség és az együttérzés is" - mondta a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, Kamuti Jenő. Gyurta szeptember 18-án Párizsban, az UNESCO székházában veheti majd át az elismerést.

Alexander Dale Oen az Egyesült Államokban, a norvég válogatott arizónai edzőtáborában kevesebb mint három hónappal a 27. születésnapja előtt hunyt el. A 100 mellen 2011-ben világbajnok, 2008-ban és 2010-ben Európa-bajnoki aranyérmes, a 2008-as pekingi olimpián második, 200 méteren pedig kétszeres Eb-ezüstérmes úszóra a zuhany allatt találtak rá eszméletlen állapotban, megmenteni már nem lehetett.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek