Starity

Napjaink sztárjai a kirekesztés ellen I.

2013. január 31. 11:11   |   Szerző: Atina21

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olyan énekeseket szedtünk össze, akik a klipjeikkel szeretnék felhívni a figyelmet a kiközösítésre és az abból fakadó problémákra. A kirekesztés nem egy aktuális naphoz kötődik, mégis sajnos mindig aktuális.

hirdetés
Napjaink sztárjai a kirekesztés ellen I.

Férfiak és nők egyaránt harcolnak ez ellen. A sztárok is így tesznek, csupán náluk az a különbség, hogy a zenés videóikban valóban megmutathatják az ezzel kapcsolatos veszélyeket. Az énekesek bemutatják, hogy mik is történnek az áldozatokkal, az elkövetőkkel, vagy azt, hogy miket tehetünk ellene.

Ez a fogalom sajnos nemcsak a mai világra jellemző, hanem az előző évszázadokra is, de nemcsak a bőrszín lehet az oka, hanem a vallás, a nemi identitás, a nemzetiség, vagy csak egyszerűen utálják a másik embert. Az ilyen személynek elég csak egy apró eltérés, és máris kiközösítik a többieket. Ezekre is hívják fel a figyelmet az alábbi énekesek:

Kris AllenThe Vision of Love

Az énekes dala 2012. március 26-án jelent meg, és a Thank you Camellia című nagylemezén kapott helyet. A dal írásában rajta kívül még közreműködött Adam Messinger és Nasri Atweh. A videót Lenny Bass rendezte. A The Vision of Love forgatására Los Angelesben került sor. Maga a klip április 4-én látott napvilágot.

Két tinédzser életét mutatja be, akik bizonytalanok és magányosak. Az egyiket zaklatják és gyötrik, a másikat egész egyszerűen kiközösítik. Végül persze minden rendbe jön, és a fiatalok megtalálják magunkban az erőt, és mernek másokban bízni.

Katy PerryFirework

A Firework Katy harmadik albumán, a Teenage Dreamen kapott helyet, melyet a Capitol kiadó jelentetett meg. Az eddig dalait, köztük ezt is, maga az énekesnő írta, persze társszerzők közreműködésével. Ennél segítségére volt Tor Hermansen, Mikkel Eriksen, Sandy Wilhelm és Ester Dean. A videónál Starget volt a producer. A kislemez 2010. október 26-án jelent meg. A Firework érdekessége, hogy több nagyvárosban forgatták, így hazánkból is jó páran részt vehettek a klip forgatásán. Aki figyelmes, észreveszi Budapest egyik legjelentősebb hídját.

A története szintén a kiközösítésről szól, bővebben arról, hogy mindenkit fogadjunk el olyannak, amilyen. Nem számít a bőrszín, a nemi hovatartozás, a lényeg, hogy éljünk boldogan, és fogadjuk el magunkat és másokat olyannak, amilyenek.

Britt Nicole Gold

A fiatal énekesnő Gold című klipje az azonos címet viselő nagylemezén kapott helyet. Az album 2012. március 26-án került a boltok polcaira. A korongon dalainak, egyet kivéve, ő írta a szövegét. A Goldról eddig négy kislemez jelent meg. A címadó dal írásában rajta kívül még Jess Cates és Dan Muckala segédkezett.

A klip olyan fiatalokat mutat be, akiket a külsejük, a hobbijuk vagy egyéb okok miatt hátrány ér. Az énekesnő ezzel a videóval szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy senkit sem szabadna kiközösíteni, hiszen nem tudhatjuk, hogy ezzel milyen folyamatokat indítunk el. Vannak, akik meg akarnak felelni a külsőségeknek, így hánytatják magukat; vagy nem merik vállalni saját magukat. Ilyenkor bizonyos közösségek inkább kinevetik a másikat, nem gondolva arra, hogy ez a másik számára fájdalmat jelent. A rossz dolgok után egy olyan csodálatos világba csöppennek, ahol boldogan és kiegyensúlyozottan élhetnek. Csupa boldogság és vidámság vár rájuk.

The Script ft. Will.I.AmHall of Fame

A Hall of Fame a banda harmadik korongján szerepel. A dalban közreműködik a The Black Eyes Peas tagja, Will.I.Am. Ennek a számnak a megírásában a csapat mindhárom tagja részt vett. A szerzemény a világ több országában is az első tíz hely között végzett, így egy igazán elismert és szeretett dalról van szó. A Hall of Fame Írországban négy hétig volt az első.

A klip egy elhagyatott raktárban készült, ahol az együttes és persze Will.I.Am is énekelt. A másik sztori egy feltörekvő bokszolóról és egy siket baletttáncosról szól. Mindketten szeretnének megfelelni, de az egyiket mindig megverik a társai, a lányról pedig nem hiszik el, hogy a dal meghallása nékül hogyan lenne képen táncolni. Az is hirdeti ez a dal, hogy ne adjuk fel az álmainkat.

Christina AguileraBeautiful

A Beautiful az énekesnő 2003-ban megjelent Stripped című nagylemezén kapott helyet. A balladát Linda Perry írta, a hozzá készült videót is ő rendezte. A szám és így az énekesnő is rengeteg elismerésben részesült, ugyanis 2004-ben elnyerte a Grammy-díjat a Legjobb női popénekes kategóriában, valamint a Rolling Stone TOP 100-as listáján az 52., a VH1 100-as listáján pedig a 18. helyen végzett. Az Entertainment Weekly szerint a Beautiful a fénypontja a Stripped című lemeznek. A Stylus Magazine szerint pedig ez egy tipikus ballada.

A kisfilm nyíltan mutatja be a homoszexualitást és az anorexiát. Egy fiatal nőnek alacsony az önbecsülése, nem tartja magát elég jónak, bizonytalan, és kövérnek tartja magát. A fő üzenete az, hogy nem a külső számít, ami fontos, az a belső szépség. Ne hallgassunk mások véleményére, ne engedjünk, hogy megzavarják a belső nyugalmunkat! Ebből a klipből is látszik, hogy Christina támogatja a melegeket, és kiáll a reményvesztettség megelőzése mellett. Kövessük mi is a példáját.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek