Starity

Zöldséggel a szájbetegségek ellen

2013. január 29. 13:01   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy új, a britek által végzett kutatás szerint a leveles zöldségek fogyasztása nagyban hozzájárul a szájbetegségek kockázatának csökkentéséhez.

hirdetés
Zöldséggel a szájbetegségek ellen

A tanulmány kimutatta, hogy a szájbetegségek – szájrák, afta, gyulladások – kialakulásának kockázata nagyban csökkent azok körében, akik rendszeresen fogyasztanak leveles zöldségeket, mint például a káposzta vagy a saláta. A dohányzó emberek körében ez különösen fontos, hiszen a szájrák kockázata a többszörösére nő az ő esetükben.

A British Dental Health Foundation elnöke, Dr. Nigel Carter szerint az ún. „leveles diéta” kialakításásával hosszú távon is megőrizhető a száj egészsége. „Minden harmadik szájrákos beteg egészségtelen táplálkozása vezet a kialakuláshoz. Az alapítványunk ajánlja az gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztását, amelyek segítenek a szájpadlás, a fogak és fogíny tisztán tartásában.”

Carter szerint az omega 3-bevitel miatt szükséges a halak, tojások fogyasztása, amelyek csökkentik például a gyulladások kialakulásának veszélyét is. Ezeken kívül a barna rizs és a teljes kiőrlésű lisztből készült tésztafélék fogyasztása az erősen ajánlott.

„Nem szabad megfeledkeznünk a dohányzás veszélyeiről sem, amely a szájrák legyakoribb okozója. Az Egyesült Királyságban minden ötödik órában emiatt veszíti el valaki az életét” – folytatta az alapítvány elnöke.

A szájrák egyébként kétszer elterjedtebb a férfiak körében, és a fiatalabb korosztály veszélyeztetettsége is egyre nő. Az alapítvány jelenleg külön projektet készít a felhívásra.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek