Starity

Küzdd le a lustaságot: 6 érv a futás mellett

2013. február 11. 17:05   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikkünkben bemutatjuk a futás előnyeit, amelyeknek hála nemcsak a tested, de az elméd is formában tarthatod.

hirdetés
Küzdd le a lustaságot: 6 érv a futás mellett

„Szégyen a futás, de hasznos!” A közmondásunk második fele nagyon is igaz, annak ellenére, hogy legalább száz indokkal tudnánk előállni, miért ne fussunk tesiórán. Most kilenc indokot adunk arra, miért érdemes elővenni a sportcipőket, és kimenni a szabadba, hiszen a futás nemcsak a testednek, de az elmének is jót tesz!

Nem kerül semmibe

Ha egy kis szabadidős tevékenységre vágysz, de spórolni akarsz vagy nincs pénzed moziba, kiállításokra járni, egyszerűen fuss néhány kört napi kétszer, miközben zenét hallgatsz, és a megállók során gyönyörködsz a parkban. Csak egy célt kell választanod.

Szociálisabb lehetsz

Ne ülj a számítógép előtt a barátaiddal csetelve! Keresd fel őket, és fussatok együtt. A kellemeset lehet kombinálni a hasznossal, a futás közben megtárgyalhatjátok a legfrissebb pletykákat, kivesézhetitek a kedvenc sorozatotok legújabb epizódját. Ha van a közeletekben ún. „futócsoport”, akár csatlakozhattok is hozzájuk, ha nincs, ti magatok is kreálhattok egyet.

Csökkentsd a nyomást

Nemcsak a stressz levezetésére szolgál a futás, de a vérnyomás normális szinten tartásához is elengedhetetlen: a magas vérnyomásban szenvedők jobb, ha hozzászoknak a rendszeres kocogáshoz, néhány hét alatt megszabadulhatnak ettől a problémától.

Zsírégetés

Amellett, hogy a futás erősít, segít a kalóriák leküzdésében is. Egy húszperces bemelegítés, majd némi kocogás után még akkor is fogsz zsírt égetni, ha megállsz pihenni!

Turbózd fel a memóriád

Mindig elfelejtesz apró dolgokat? Akkor ideje, hogy futással serkentsd a memóriád. A gyakorlatok segítenek az elme élesen tartásában, és kutatók munkái kimutatták, hogy az időskori demencia megelőzésében is segít!

Fuss a hosszú életért

Minél többet mozogsz, annál tovább élsz – állítják a kutatók, persze az sem mindegy, az edzések után bevágsz-e egy Snickerset vagy pizzát. Amennyiben egészségesen táplálkozol és élsz, előreláthatólag évekkel meghosszabbíthatod életed. A kutatások szerint a rendszeres futók kisebb valószínűséggel lesznek rokkantak, hiszen a csontjaikat is formában tartják.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek