Starity

Bogyósgyümölcsökkel az egészségért

2013. február 16. 17:05   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bemutatunk négy bogyósgyümölcsöt, amelyek a bőr-, hajápolásban és a betegségek megelőzésében egyaránt segítenek.

hirdetés
Bogyósgyümölcsökkel az egészségért

A bogyósgyümölcsök – méretükhöz képest – rengeteg vitamint tartalmaznak, olcsók, könnyen hozzáférhetők és számos előnyük van, amelyekkel testünk egészsége megőrizhető.

Shubi Husain kutatásai alapján minden sötét bogyósgyümölcs erőteljes antioxidánst tartalmaz, amelyek megvédik a testet a sejtkárosodástól (ami okozhat testi és lelki gondokat egyaránt). Kutatásai kiterjedtek a legtöbb bogyósgyümölcsre, mi pedig összegyűjtöttük azokat, amelyek a leginkább közkedveltek a szépség és egészség megőrzésében.

Az egres (vagy büszke) C-vitaminban gazdag, fehérjében, karotinban, kálciumban és vasban gazdag, így rendszeres fogyasztással megelőzhető a diabétesz, a rák, a vérnyomásproblémák megelőzésében segít, valamint a májműködést serkenti. A hajon való alkalmazása (kaphatóak különféle egresből készült samponok és balzsamok) egészséges, ragyogó és selymes hajat biztosít, valamint elősegíti a hajnövekedést is. Természetes kondicionálóként is előszeretettel alkalmazzák, de tökéletesen alkalmas a mitesszerek, pattanások kezelésére is.

Az epret előszeretettel alkalmazzák gyümölcs- vagy általános diéták során, mivel alacsony kalóriatartalommal bír, valamint teljesen koleszterinmentes. Fogyasztásával megelőzhető a rák és a szívbetegségek kialakulása. Gyakran arcpakolást is készítenek belőle, az éjjeli arcmaszk viselete után a bőr szinte felfrissül, valamint remek bőrápolási módszer a mitesszerek miatt.

A fekete áfonya az eperhez hasonló tulajdonságokkal bír, de közismert arról is, hogy javítva a látást. Mindössze egy csészényi áfonya – amely úgy 145 grammal bír – a napi C-vitamin-bevitel harminc százalékát fedezi. Leginkább időskorban elterjedt a fogyasztása, mivel lassítja az esetleges Alzheimers-kür kialakulását, megelőzhető az agykárosodás, a sztrók, valamint úgy tartják, az öregedéstől félő nők kedvenc gyümölcse. Ha fekete áfonyából szeretnél arcpakolást készíteni, mandulával és mézzel ajánlatos összekeverni, majd az arcra kenni.

A málna amellett, hogy rendkívül finom, C-vitaminban, magnéziumban, mangánban gazdag, a vashiányosok kedvelt gyümölcse, de fogyókúrázók is fogyaszthatják, mivel magas rosttartalma miatt telítettségérzetet kelt. Arcpakolás is készíthető belőle, joghurttal összekeverve biztos segítség a pattanásos, száraz bőrre.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek