Starity

Gyakori tévhitek az egészségről

2013. február 22. 13:01   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Összegyűjtöttünk hat gyakori állítást az egészséggel kapcsolatban, melyek hamisnak bizonyultak.

hirdetés
Gyakori tévhitek az egészségről

Hallottál már emberektől különféle állításokat, s mivel szájról szájra terjednek, könnyű hinni nekik, azonban korántsem biztos, hogy igazak! Cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakoribb egészségmítoszokat, melyeknek nem érdemes hinni.

Ha vizes hajjal mész ki, meg fogsz fázni

Sokkal valószínűbb a megfázás esélye, ha fogékony vagy a baktériumokra. Egy brit kutatás szerint a nedves hajjal való kint mászkálástól maximum fázni fogsz és elszomorodsz, de semmiképp sem kapod el a náthát.

A ritkább táplálkozástól kevésbé hízol

Ha ezt az őrült diétaszabályt követed, alacsony vérnyomástól és étkezési zavaroktól fogsz szenvedni, miközben a kilók ugyanúgy szaladnak fel rád. Mindenki másként reagál a kalóriákra, vannak, akiknek meg sem kottyan napi plusz ötszáz kalória, mások már egy szelet csokit sem kockáztathatnak, így nem érdemes akárkinek bedőlni. A legegyszerűbb egy szakembertől diétatippeket kérni, aki alaposan felméri a helyzetet, mintsem a televíziós reklámokra hallgatni.

Ha közel ülsz a tévéhez, romlik a látásod

A gyerekek gyakran csak alig fél méterre ülnek a televíziótól, s már ekkortájt mondogatni kezdik az alábbi tévhitet. Ha valaki közelről nézi a monitort vagy a képernyőt, az többek közt a közellátás jele is lehet, ezért alakul ki maga a szokás, így ajánlott felkeresni egy szemorvost. Kutatások alapján nincs elég bizonyíték, ami alátámasztaná, hogy a közelről való tévézés károsítja a szemet, de nagyon távolról nézni is megterhelő lehet a szemnek.

A fogselyem csak használ

Kutatások kimutatták, hogy a rendszeres fogselymezés használ a fogaknak, mivel segít eltüntetni az ételmaradékot, amelyet a fogkefével nem sikerült. Azonban vigyázni kell a mértékkel: a mindennapos fogselyemnek több az ártó hatása, mint gondolnánk, könnyen ínygyulladáshoz vezethet a nem megfelelő használat.

Olaj és zsír nélkül a leggyorsabb a fogyás

Igaz, hogy redukálni kell a bevitt zsírmennyiséget fogyókúra alatt, de a teljes olaj- és zsírmegvonás nem olyan jó ötlet, inkább napraforgó- vagy olívaolajra kell váltani, ami omega-3 zsírsavakban gazdag.

A vágott/borotvált haj gyorsabban visszanő

Töredezik a hajad, és azt ajánlják, vágass belőle? Igaz, hogy ez megoldhatja a problémát, megmaradnak az egészséges hajvégek, és talán nem fog tovább töredezni, de semmiképp sem nő gyorsabban, ha vágsz belőle, mindössze a sötétebb hajvégek eredményezik ezt az optikai csalódást: a hajszálak a végük felé vékonyabbak, tehát vágás után a vastagabb hajszálak az erősebb, dúsabb, hosszabb hatást keltik.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek