Starity

Legyen otthonunk is környezetbarát!

2013. február 24. 20:08   |   Szerző: Kicsilány16

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A környezetvédelem egyre több ember életében tölt be fontos szerepet. Te is tehetsz pár dolgot a környezeted megóvása érdekében, akár otthonról is. Nem kell rögtön nagy dolgokat vállalni, mint tudjuk, sok kicsi sokra megy!

hirdetés
Legyen otthonunk is környezetbarát!

Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, amelyekkel nemcsak spórolhattok otthonotokban (pénzzel, takarítással), de még a környezetnek sem ártotok. Mindennapi odafigyeléssel többet tehetsz a környezetért, mint gondolnád!

Vegyük le a piszkos cipőt a bejáratnál

Gondoljunk bele, mennyi felesleges port, sarat viszünk be a cipőnk talpával, amikor belépünk a házba utcai cipővel. A behordott szennyeződések miatt gyakrabban kell takarítani, és a tisztítószerek rengeteg vegyszert tartalmaznak, ami ártalmas a környezetre!

Tipp: ősszel és télen a váltócipő használata ajánlott, amellyel csak benti területen mozogsz.

A régi holmikat ne dobjuk ki

Háztartásban egy idő múlva felhalmozódnak olyan dolgok, amik teljesen feleslegesek, ezek egy idő után a szemétbe kerülnek. A rég nem használt, megunt játékokat, háztartási cikkeket vagy kinőtt ruhákat jótékonysági szervezeteknek adományozzuk, hiszen amire nekünk nincs szükségünk, mások nagyon is örülhetnek neki, ráadásul kevesebb műanyag kerül a szemétfeldolgozóba.

Takarékoskodjunk a vízzel

A fürdés helyett, ha lehet, válasszuk a zuhanyozást, ezzel máris vizet spórulunk meg, és a pazarlást ezzel megelőztük. Mosáskor, mosogatáskor is rengeteg víz megy kárba, így ha tudjuk, akkor a mosó-, mosogatógépet csak akkor indítsuk el, ha tele van. Mosásnál a vízmelegítő program kikapcsolásával áramot takarítunk meg, és fogmosásnál sem szükséges folynia a víznek, míg a fogaid súrolod!

Tipp: mindig ellenőrizzük a csaptelepeket, nem-e csöpög feleslegesen a víz.

Mellőzzük a rovarirtó szereket

A rovarirtó szerek többsége olyan anyagokat tartalmaz, melyek ártalmasak a környezetre, bár ezzel elpusztítjuk a háztartásban nem kívánt bogarakat. Morzsák rendszeres eltakarításával, ételmaradékok elrakásával sokkal kevesebb hívatlan látogató fog jönni, és vegyi anyagból is kevesebbre lesz szükség. A vegyszereket fel lehet váltani természetes rovarirtókra is. Például a hangyák ellen használhatunk citrushéjat, paradicsomszárt, tűleveleket vagy levendulát.

Tipp: Használjunk természetes „vegyszereket”

Napjainkban egyre több tisztítószerként is hatásos anyaggal találkozunk, melyek kevésbé ártalmasak a környezetre. Ezek minden háztartásban megtalálhatóak: a szódabikarbóna, ecet, citromlé, sütőpor nagyon hatásos zsíroldók, fertőtlenítőszerek.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek