Starity

Az eredeti Disney-hercegnők I.

2013. március 01. 16:04   |   Szerző: Brittany

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hófehérke, Hamupipőke, Csipkerózsika… mind ismerjük a Walt Disney által megálmodott „boldogan éltek, amíg meg haltak” meséjüket. Pedig az eredeti történetek sokkal régebbre nyúlnak vissza, és korántsem ennyire happy end a befejezésük.

hirdetés
Az eredeti Disney-hercegnők I.

Hófehérke és a Hét Törpe

Egyszer volt, hol nem volt az eredeti Hófehérke-történet, amelyben a törpék egyáltalán nem kedves kis emberkék voltak, és maga a mese is inkább vészjóslónak, mint tündérinek nevezhető. 1812-ben a Grimm testvérek vetették papírra az ébenfekete hajú lány elbeszélését, amelynek ugyan a cselekményvonalát a Disney is átvette, kihagyva néhány hátborzongató részletet. Az eredeti horrormesében a királynő nem elégedett meg azzal, hogy kézbe kaparintotta Hófehérke máját – míg a Disney-mesében a szívét akarta megszerezni a vadász –, fel is falta azt. A hercegnő karaktere a Grimm-mesékben is édes és kedves volt, de a végkifejlet kevésbé romantikusan került megírásra. Az igazi történetben Hófehérkét nem az igaz szerelem csókja keltette életre. A lány koporsóját szállítás közben elejtették, és a torkán akadt alma darab így kikerült a földre. A hercegnő pedig felébredt. Valljuk be, nehéz lenne így elképzelni a disney-féle boldog befejezést, főként ha még azt is elképzeljük, hogy a Gonosz Királynőnek büntetésből forró vas cipőben kellett táncolnia egészen a haláláig, hogy megfizessen a bűneiért.

Hamupipőke

Disney Hamupipőkéjéről is sokan azt hiszik a Grimm testvérek tollából származik az eredeti verziója, pedig jóval korábbi időkre tehető. 1697-ben egy francia szerző Charles Perrault írta meg a szegény, hánytatott sorsú lány életéről szóló mesét, de a történet eredetileg egy ógörög mítoszra vezethető vissza. Időszámításunk előtt 1-ben egy egyiptomi lánytól ellopta a szandálját egy sas, és a királyhoz vitte. Az uralkodó hatalmas keresést hajtott végre a birodalomban, amíg meg nem találta a lábbeli gazdáját, majd feleségül vette. Egy másik történet is ismeretes az ókori Kínából. E szerint egy lány találkozik egy hallal, aki a reinkarnálódott anyja. A lány a monda szerint felhasználta a hal mágikus erejű csontjait, hogy egy ruhát készítsen magának egy újévi fesztiválra. A bálon elhagyta a cipőjét, de a herceg rátalált és megmentette őt gonosz mostohaanyjától. Nehéz elképzelni Hamupipőkét Mulannal keverve, nemde?

Csipkerózsika

A Disney 1959-ben megszületett hercegnőjének történetében sokkal több volt eredetileg, mint a megszúrom az ujjam, álomba merülök, majd felébredek a csóktól sztori. Az eredeti mese, amit a Grimm testvérek is adaptáltak egy Briar Rose nevű hercegnőről szólt. A történet eleje még hasonlít is a tündérmesés, Disney-változathoz, ám a második felében az eredeti történetnek már korántsem olyan szépek az események, ráadásul tele van minden ogrékkal és nem a Shrek-fajtából. A nem éppen „boldogan, amíg meg nem” mese befejezése szerint a szőke herceg édesanyja egy emberevő ogre volt, aki fel akarta falni unokáit. Szerencsére a király épp időben érkezett, és a gonosz anyját egy kígyókkal teli verembe dobta.

A Kis Hableány

Hans Christian Andersen meséje talán az, amely a legtöbb hasonlóságot mutatja a disney-féle sztorival. Mindkettő tele volt éneklő hableányokkal, szerelemmel, és az emberré válás volt mindkettőnek a központi motívuma. A vége azonban sokkal szomorúbb az eredeti 1837-es verziónak. Arielnek minden alkalommal szörnyű fájdalmat kellett éreznie, ha lábakon áll, de a herceget csak a táncával tudta lenyűgözni. Minden ellenére a nagy szerelme végül mást vett feleségül, a kis hableány pedig eggyé vált a tengerrel.

A Szépség és a Szörnyeteg

Belle igazi hősnőnek számított, és komoly céllal kezdte el megírni a történetét 1740-ben Gabrielle-Suzanne Babot de Villeneuve. Az írónő célja az volt, hogy a fiatal lányok ne a külsőségeket nézzék, és ne visszakozzanak, ha hozzá akarják adni őket egy gazdag ám nem éppen jóképű férfihoz. Az eredeti legenda szerint a 18. században egy gazdag ember elvesztette minden vagyonát, ezért felajánlotta 14 éves leányát a szörnyetegnek. Amikor Belle pénzéhes testvérei rájöttek, hogy húguknak milyen jól megy a sora, elkezdtek irigykedni rá, és helyet akartak cserélni vele. Elcsalták a kastélyból, hogy ezért a szörnyeteg biztosan megölje őt. A fenevad azonban nem ment utána, mert összetört a szíve, és majdnem meghalt. A lány viszont még épp időben visszatért, és csókjától herceggé vált a ronda szörnyeteg.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek