Starity

Öt dolog, amit sosem szabadna ennünk

2013. március 09. 17:05   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Összegyűjtöttünk öt olyan ételt és -származékot, melyek károsabbak az egészségre, mint hinnénk.

hirdetés
Öt dolog, amit sosem szabadna ennünk

Azt már tudjuk, mennyire károsak szervezetünkre a gyorsételek, hiszen még depressziót is okozhatnak, most viszont Stephanie Middleberg, a Middleberg Nutrition alapítója által összegyűjtöttünk öt olyan dolgot, amit sosem szabadna fogyasztanunk. El is áruljuk, miért.

Zacskós édesítőszerek

Kis adagokban (pl. teáskanál) teljesen rendben van, de ha már mindenképpen cukorpártiak vagyunk, maradjunk a természetesn, nagy kiszerelésű kristálycukornál, mivel az apró tasakos édesítőszerek édesebbek, mint maga a cukor, és egy idő után teljesen elvehetik az ízlelés örömét, ami az édes ízeket illeti, ez pedig ahhoz vezet, hogy sokkal több cukrot használunk főzés közben, teába, kávéba.

Margarin

Azt gondolhatnánk, a margarin a vaj egészséges alternatívája, de zsírban gazdag, ami növeli a koleszterinszintet. A kalóriaszáma a vajhoz hasonló, mégis margarint veszünk, mert úgy gondoljuk, egészségesebb.

Szójafehérje-izolátum

A többnyire génkezelt izolátum a szójatartalmú termékek nagy részében előfordulhat, ugyanakkor a snackek, tápszerek gyakori alapanyaga. Kimutatták, hogy növelheti a rák kialakulásának kockázatát és a női terméketlenségét. A vegetáriánusoknak inkább magvakból nyert proteinnel kellene táplálkozniuk, és a szója természetes forrásait kellene előnyben részesíteniük, mint az edamame szójabab, a tofu és a tempeh (érlelt szójasajt).

Diétás ételek

Az alacsony zsírtartalmú előregyártott termékek nem egyenlőek az alacsony kalóriatartalommal, az efféle joghurtok, müzliszeletek gyakran több cukrot és sót tartalmaznak, hogy az ízük elfogadható legyen. A legrosszabb, hogy gyakran duplaannyit fogyasztanak belőlük az emberek, mivel azt hiszik, egészséges, de elfogyasztásukkal ugyanott tartanak, mintha a nem diétás müzlit vagy pudingot választanák.

Fagyasztott ételek

Viszlát, öt perc alatt elkészíthető vacsora! Felesleges zsírt és sót tartalmaznak, érdemesebb egy tényleges főzéssel járó vacsorát vagy ebédet készíteni, egy finom levest vagy sültet, majd azt kiporciózni és lefagyasztani, hiszen itt a te közbenjárásodtól függ, mennyire lesz zsíros és fűszeres az étel. A fagyasztott gyümölcsökkel és zöldségekkel nincs probléma, ameddig ellenőrzöd, nem tartalmaznak több ízesítőt, mint amennyit kellene.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek