Starity

Filmek, melyeket betiltottak

2013. március 11. 15:03   |   Szerző: Kazuo

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mik azok a sokkoló filmek? Azok, amik annyira brutálisak, hogy azt már nem lehet elviselni, vagy azok, amelyek lelkileg teljesen kimerítenek minket? Nem muszáj horrorfilmnek lennie egy alkotásnak, hogy azt sokkolónak könyveljük el.

hirdetés
Filmek, melyeket betiltottak

Néhány rendezőnek mindig sikerül olyan filmet összehozni, amely abszolút kiveri a biztosítékot a nézőknél és az egyes országoknál. Egy londoni Sohóban székelő 16 tagból álló bizottság évente több mint 14 ezer filmről vagy videojátékról dönti el azt, hogy milyen besorolást kapjon az adott mű. Meglepő, de a betiltás nagyon ritka, a legmegbotránkoztatóbb alkotásokat is vagy összevágják, és úgy vetítik le a mozikban, és adják ki DVD-n, vagy pedig a beküldés után egy kicsivel dobják a piacra egy 18-as karikával vagy egy X-szel ellátva. A filmtörténelem telis-tele van olyan alkotásokkal, amelyek brutalitása vagy a közvetített üzenete már túl sok volt egyes országoknak. Hogy melyek ezek?

Patyomkin páncélos [betiltva 1925 és 1954 között]

Az 1905-ös matrózlázadásnak emléket állító Szergej Eizenstein által rendezett filmet több európai országban is (köztük Magyarországon és Németországban) betiltották. A megrendelésre készített film azért került tiltólistára, mert a brit BBFC szerint „gyújtó hatású feliratok és a bolsevik propaganda” fedezhetők fel benne. Nagy-Britanniában 1954-ben mutatták be, azonban ebben az időben már az emberek nem mutattak olyan nagy érdeklődést a némafilmek felé, ezért a Patyomkin páncélos nem futott olyan sokáig a mozikban.

Szörnyszülöttek [betiltva 1932 és 1963 között]

A Tod Browning által készített filmet hiába próbálták védeni a filmszakértők, a cenzorokat ez nemigen hatotta meg. Egy cirkuszban játszódik, és törpéken, gnómokon kívül még egyéb érdekes személlyekkel is találkozhatunk. A cenzorok szerint a film rendezője lealacsonyítja az olyan embereket, akik valamilyen hibával születtek. 1952-ben kérték a tiltás eltörlését, azonban a cenzorok szerint a műben felfedezhetőek olyan jelenetek, amelyek kereskedelmi célokra használhatók fel. Végül 1963-ban szüntették meg véglegesen a tiltást, azzal a feltétellel, hogy a Szörnyszülöttek csakis kizárólag X-besorolással (16 éven felülieknek) kerülhetett a mozikba.

A vad [betiltva 1954 és 1967 között]

A Marlon Brando-rajongóknak nyilván ismerősen csenghet a A vad címe, ugyanis kedvencük ebben az alkotásban egy antiszociális, lázadó tinédzsert alakított. A film sokkal nagyobb figyelmet fordít a motoros bandákra, amely a brit cenzoroknak bőven elég volt ahhoz, hogy tiltólistára helyezzék. 1967 után végül a lázadó fiatalok X-besorolás alatt megtekinthették a filmet.

Fekete vasárnap [betiltva 1960 és 1968 között]

A Mario Brava által rendezett filmet eleinte nem kívánták betiltani a cenzorok, hanem ki akarták vágni a számukra oda nem illő jeleneteket. Azonban a sok vágás miatt a filmnek nem lett volna semmi értelme, ezért nem engedélyezték a vámpíros mű megtekintését azzal a címszóval, hogy túlságosan is véres és brutális.

Az utazás [betiltva 1968 és 1988 között]

A Jack Nicholson forgatókönyve alapján készült film egy drogfüggő ember kábítószeres útjáról szól. Peter Fonda ide vagy oda, a cenzorokat nem akadályozta meg abban Fonda kiváló alakítása, hogy betiltsák a filmet. A tiltás okaként azt hozták fel, hogy a művet három pszichiáternek is megmutatták, és szerintük Az utazás egyáltalán nem a hiteles dolgokat mutatja be a kábítószerrel kapcsolatban.

A texasi láncfűrészes [betiltva 1974 és 1999 között]

A mű egy igaz történet alapján készült, melyben Ed Gain az áldozatait kegyetlen módon legyilkolja, és testrészüket dísznek használja fel, megnyúzott bőrükből pedig maszkot készít magának. Nem volt kérdés, hogy a brit szakértők tiltólistára helyezik-e. Végül 1999-ben ismét meg lehetett tekinteni a mozikban, 2003-ban pedig egy remake is készült A texasi láncfűrészesből.

Az utolsó ház balra [betiltva 1972 és 2002 között]

A film kereken 30 évig volt tiltólistán, mivel a brit cenzorok úgy vélték, hogy a nézőközönség gyomrát igen-igen megfeküdné a túlzott szexuális erőszak. Wes Craven filmje arról szól, hogy két tinédzser lányt elrabolnak, megerőszakolnak, majd meggyilkolnak. A feldühödött szülők úgy döntenek, hogy bosszút állnak a kegyetlen gyilkosokon.

Mikey [betiltva 1993-tól napjainkig]

Érdekesség az, hogy a filmet a megjelenésekor nem tiltatták be a britek, egy 18-as karika ellenében megengedték, hogy forgalmazzák. A film egy kisfiúról, Mikey-ról szól, aki legyilkolja a családját csak azért, hogy új szülőket kapjon. A megjelenésre rá egy évre azonban meggyilkolt egy hároméves gyereket két tízéves fiú, és ez egy nagyon jó ok volt arra, hogy a Mikey soha többé ne kerüljön az emberek szeme elé.

Groteszk [betiltva 2009-től napjainkig]

Úgy tűnik, a japánok is képesek sokkolni, ha igazán akarnak. Bizonyíték erre a négy éve megjelent filmjük, a Groteszk. A brit cenzoroknál nem csoda, hogy teljesen kiverte a biztosítékot, hiszen annyira brutális és kegyetlen, hogy az már lelkileg kimerítő. A néző mindent megkap: emberkínzást, végtagamputációt és még sok más csemegét is.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek