Starity

A leghíresebb festmények — a modern kor szemével

2013. március 16. 15:03   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ki ne ismerne legalább egy paródiaváltozatot a Mona Lisából? Sajnos vannak olyan festmények, amelyek megsínylődték a generáció fejlődését.

hirdetés
A leghíresebb festmények — a modern kor szemével

Az elmúlt évezred során művészek ezrei alkottak valami igazán különlegeset a klasszikus művészetben, néha az üzenetük egyértelmű, máskor pedig interpretálni kell jelentésüket.

Ugyanez érvényes ezek paródiaváltozataira: a modern kor önjelölt művészei vagy humort szeretnének a képekhez adni, vagy csak fel szeretnék dobni sajátos ízlésvilágukkal. Így vagy úgy, egyes humorfestmények annyira jól sikerültek, hogy az internetezők körében legalább akkora sikernek örvendtek, mint az eredeti példány a készülésekor.

Claude Monet: Híd a vízililiomos tó felett

1893-tól 1900-ig, Claude Monet igazi sorozatot kreált (Vízililiomok), amely képei hidakra és a tavirózsákra fókuszálnak, ez a „kollekció” tartalmazza az impresszionizmus legismertebb festményét:

Ron English verzióján sötétebb színek és a Bunny Rabbit kap helyet, egy bizarr figura, amely több festményén is megjelenik..

Edouard Manet: Reggeli a szabadaban (The Luncheon On The Grass)

A Le dejeuner sur l’herbe akkoriban (1863) kiverte a biztosítékot mindenkinél, hiszen nemcsak meztelen nőt ábrázol (ami egyébként közkedvelt ábrázolásmód volt mindig is), de a hölgy két felöltözött fiatalember társaságában látható, akik egymással csevegnek inkább, és a nőt teljesen ignorálják.

Az angolok verziója magáért beszél: Peanuts-karakterekkel lett kicserélve: Charlie Brownt, Lucyt és Sallyt láthatjuk, míg a szerepek felcserélődtek: Charlie Brown ül pucéran, míg a másik kettő felöltözött.

Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora (The Last Supper)

Az egyik legikonikusabb festmény, Leonardo egyik legelismertebb munkája, amelyen Jézus Krisztus ül utolsó vacsoráján. Az 1400-as évek végére készült el.

Ron English szerint az idő változásával az istenség is változik, a Szupervacsora és Az utolsó vacsora közt némi párhuzam vonható, az ő képén helyet kapnak a modern kor legnagyobb arcai: Homer Simpson, Dodó kacsa és Minnie Mouse is, de természetesen középen az amerikaiakra rendkívül jellemző szimbólum, a hamburger és a mekis bácsi foglal helyet.

Leonardo da Vinci: Mona Lisa (La Gioconda)

Mai napig vitatott, vajon a firenzei kereskedő, Francesco del Giocondo feleségét vagy magát a művészt ábrázolja-e ez a kép, hiszen önarcképe és eközött számos hasonlóságot véltek felfedezni. Ez Leonardo leghíresebb műve, melyet több mint tíz évig festett, mivel jellemző volt munkamoráljára, hogy félbehagyta a dolgokat.

Az egyik legismertebb paródiaváltozaton Mr. Bean arcképét láthatjuk, akinek már-már ikonikus tekintete a legtöbb paródiafestményre is felkerült.

Andy Warhol egyik legismertebb műve Marilyn Monroe-hoz kötődik, amit a lány halála után készített 1962-ben, azonban a felújított változatban teljesen új irányba kalauzolják a szexszimbólumot. Az olajfestményen a pucér Monroe-t láthatjuk, akinek melleit Mickey Mouse fedi el, míg a háttérben egérfejű Marilynek kapnak helyet.

William Bouguereau: The Virgin of the Lilies

A francia festő műve 1899-ven készült el, a Szűz Mária az ártatlan Jézust tartja a kezében, s mindkettejük feje fölött glóriát láthatunk. Az angol verzióban azonban a jól ismert KISS-arcrajzot ismerhetjük fel, Máriát Gene Simmonsszá, míg a kis Jézust Paul Stanley-vé változtatva.

Edvard Munch: Sikoly (The Scream)

A világ talán egyik legkönnyebben felismerhető művéről van szó, először mindössze négy verziót ismerhetett a világ, melyek a 19. század végére készültek el, mára azonban megszámlálhatatlan efféle festménnyel találkozhatunk az interneten.

Mivel a Sikoly című filmsorozat igazi klasszikussá vált a horrort kedvelők körében, nem is csoda, hogy ez a legismertebb paródiaváltozat, melyen a gyilkos álarcában látható.

Vincent van Gogh: Csillagos éj (The Starry Night)

A művész talán legismertebb és legközkedveltebb műve, amit Woody Allen is felhasznált 2011-es filmje, a Midnight in Paris plakátjához. Művészetrajongók kedvence, Saint-Remy városából nyerhetünk kilátást a városra egy elmegyógyintézet ablakából, ahol Van Gogh tartózkodott 1889-ben.

Ron English változatában ugyanezt láthatjuk, azonban a helyszín a modern Amerikává változott: mindenütt óriási reklámplakátokat és hamburgerezők, gyorséttermek tengerét látja az utcákon saját szemével. A kép a McStarry címet kapta.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek