Starity

Negyvenezer emberéletet követel az inaktív életmód

2013. március 19. 15:03   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Durván negyvenezren halnak bele évente a mozgáshiányos életmódba – derült ki a South West Egészségobszervatórium kutatásából.

hirdetés
Negyvenezer emberéletet követel az inaktív életmód

Azt már tudjuk, a mozgás mennyi mindenben válhat szervezetünk előnyére, most viszont durva statisztikával sokkol minket a South West Egészségobszervatórium: kutatásaikból kiderült, hogy körülbelül 36.000 ember veszti életét annak következtében, hogy nem mozog eleget.

A fizikai aktivitás hiányában elhunytak száma ráadásul egyre növekszik, az Egyesült Királyság helyi szervezetei most arra törekednek, hogy Európa-szerte felhívják erre a figyelmet: mozgást népszerűsítő kampányokba kezdenek, hogy csökkentsék a számok nagyságát.

A jelenlegi értékek szerint a 40–79 éves kor között a legalacsonyabb a fizikai aktivitás, de elrettentő eredményeket láthatunk a fiatalok körében is, Julia Verne professzor szerint mindez az otthonülő, semmittevő életmódnak köszönhető. Szerinte, ha a fiatalok így folytatják, még rosszabb statisztikával kell majd számolniuk, ha elérik a középkort. Épp ennek érdekében szeretnének kontinentális programokat szervezni, amelyekkel felhívják mindenki figyelmét: a mozgás fontos.

A legfontosabb, hogy mindössze egyetlen rendszeres napi aktív mozgásprogrammal is sokat érhetünk el, így a mindennapos rutinba kellene az embereknek beleépíteniük egy lazább sportot, hosszabb sétát vagy könnyed futást. „A legegyszerűbb mód az, ha a kocsit otthon hagyjuk, biciklivel vagy gyalog indulunk a boltba, munkahelyre vagy az iskolába.”

Dr. Verne szerint ha az emberek valamivel jobban odafigyelnének a mozgásra, akár hétezerrel kevesebb mellrákot diagnosztizálnának, háromszázezerrel kevesebb ember szenvedne diabéteszben.

„Ez idáig az inaktivitás egy rejtőzködő gyilkos volt, és csak kevesen eszméltek rá, mennyire veszélyes tud lenni ez a fajta életmód. Az egészségszakértők egyetértenek velünk abban, hogy akár félórával több séta vagy biciklizés segíthet. Többé nem ignorálhatjuk ezt a problémát, mivel az orrunk előtt van.”

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek